tiistai 7. marraskuuta 2017

Ommeltu tupsupipo.

Tupsuja! Niistä tykkään. Ja tykkään myös siitä ettei pää palellu. Päätin yhdistää nämä kaksi tekijää toisiinsa. Tupsupipo siis! Ei mitään uutta tuulen alla, mutta uutena twistinä se, että tupsun saa piposta pois vaikka lennossa. 

Otsa täytyy suojata viimalta ja korvat pitää pysyä piilossa, joten suusta käännettävä pipo tuo tuplasti lämpöä otsalle ja korville. Valitsin myös materiaaliksi tiheää neulosta niin siitä ei tule kylmä ilma niin helposti läpi. Neulos on vanhan puseron helmasta. Sai samalla epämääräisen palan kierrätettyä käyttöön. Puseron helma on pipon reunana niin sitä ei tarvinnut mitenkään huolitella, oli sellaisenaan siisti.
Ensin meinasin kutoa piposen, mutta nopeammin tuli valmista ommellen. Malli on myös yhden kappaleen ja yhden sauman (plus yhden kiristysompeleen) pipo, joten se on maailman helpoin ja nopein tapa tehdä pipo! Ja vaikka nyt harva varmaan ohjetta tarvitsee, kuvasinpas silti työvaiheet - ihan vaikka innostukseksi ja inspiraatioksi.
Tarvikkeet: neulepala, lenkillinen tupsu (omani on Kehrän), nappi (jos mahdollista, kannallinen) ja ompeluvälineet.

Tee näin pähkinänkuoressa: Mittaa ja leikkaa neule, ompele takasauma yhteen, kursi yläreuna kasaan, ompele päälle nappi ja kiinnitä tupsu nappiin kiinni. Helppoa eikö?

Jos haluat pipon käänteellä, huomioi tämä neulepalan korkeudessa. Varaa myös tarpeeksi leveyttä, päänympärys plus reilusti saumanvaraa. Aina on helpompi pienentää löysää kuin suurentaa tiukkaa pipoa. Ompele takasauma joustavalla ompeleella oikeat puolet vastakkain. Edelleen pipo nurinpäin, pujota lanka yläreunaa myöten ja kiristä. Ompele aukko umpeen ja käännä oikeinpäin. Ompele nappi keskelle ylös. Varmista, että nappi on oikeankokoinen ja tupsun lenkki pysyy hyvin napissa kiinni. Jos teit pipoon käänteen, voi viimeistellä käsin käänteen takasauman saumanvarat. Ompele piilopistoin kiinni niin eivät lerputa ja tursuta. Joustinneuleesta saumanvarat uppoavat hyvin "raitoihin" eivätkä niskasta juuri näy (vrt. kuvat ennen valmiin pipon kuvaa). Pujota tupsu paikoilleen.
Helppo kuin mikä ja taas pysyy pää lämpimänä. Korvikset kuvassa on muuten kuoritusta cd-levystä, niistä lisää tässä postauksessa.

2 kommenttia:

  1. Voi miten kiva pipo! Vois mullakin onnistua 😊 Kivaa päivää 💓

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) varmasti onnistuis, tämän helpommaksi ei juuri voi mennä :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.