lauantai 30. kesäkuuta 2018

DIY: Lahjakynälle rasia.

Kun tuore filosofian maisteri valmistuu opettajaksi, hän saa lahjaksi hiukan erilaisemman valmistujaislahjan. Etsin pitkään karttakeppiä, ledin sisältävää kynää tai muuta vastaavaa opettajuuteen jollainlailla liittyvää - sitten löysin teleskooppikynän! Eli kuulakärkikynän, joka vetämällä kasvaa yli puolen metrin pituuteen.
Kynälle ei tullut ostaessa rasiaa mukaan, joten sehän piti sitten tehdä itse. Toisaalta kiva, koska kun lahja ei ole itse tehty niin sai jotain itse tehtyä silti siihen mukaan.

Päätin tehdä kynälle vetolaatikkomaisen lahjarasian. Rasiaan sisältyy myös pieni katkealma lahjan saajan rakastamasta Harry Potterista: "Working hard is important, but there is something that matters even more: believing in yourself." Tuo loppuosa, itseensä uskominen, lukee myös kynässä kaiverrettuna.
Tee se itse: Lahjakynälle lahjarasia

Tarvikkeet: Kartonkia, viivoitin, kynä, sakset, teippiä, teippejä ja/tai kontaktia päällystämiseen.

Tee ensin vetolaatikko, esimerkiksi näin: mittaa ja leikkaa pohja-osio ja sen ympärille esim. 2 cm laidat. Leikkaa kulmat viistosti auki ja tee taitokset. Teippaa kulmataitokset yhteen. Vetolaatikko on valmis.
Vetolaatikon avulla tehdään päällinen (vai päälilaatikko? No joka tapauksessa tuo joka laatikon ympärille menee.) Mittaa kartongin laitaan vetolaatikkoa 1-2 mm isompi suorakulmio. Sen reunoihin 1-2 mm leveämmät sivut ja pitkän sivun päälle vielä sama pohja-osio peilikuvana.

Leikkaa ja tee taitokset (minulla nyt kartonki kuviollista, se ei haittaa, koska kartonki päällystetään. Sisus on kuitenkin valkoinen). Leikkaa pitkän sivun päistä neliöt pois ja tee kuvan mukaan taitokset. Teippaa lyhyet sivut vastatusten ja päälilaatikkomikälie on valmis. Varmista, että vetolaatikko mahtuu sisään ja on enemmänkin väljä kuin sopiva, jotta vetolaatikonkin mahtuu sisälle vielä päällystettynä.
Päällystä kartongit. Itse käytin folioteippiä (ei mikään paras valinta valokuvauksen kannalta, jokainen ryppy näkyy, yhyy) ja pitsiteippiä (löytyy hyvä valikoima Teipitarhalta) vetolaatikkoon mustaa sisustuskontaktia (plus reunoihin folioteippiä).
Jos vetolaatikko meinaa etulaidalta mennä kaarevaksi ulos vetäessä, tee laatikon alas vetoläppä. Sen voi lisätä tässäkin vaiheessa: tee mattoveitsellä tai saksilla kaksi viiltoa ja leikkaa kartongista vetopala, esimerkiksi tuollainen mitä kuvassa. Pujota viiltojen läpi, jolloin kartonkia on vetolaatikon ulko- ja sisäpuolella. Tarvittaessa liimaa, mutta ainakin teippaa pala kummaltakin puolelta paikoilleen.

Sitten tehdään kynälle kartongista oma soppi: leikkaa vetolaatikon sisälle pituudeltaan mahtuva pala. Tee taitos ja leikkaa kaksi viiltoa, työnnä vastakkaiseen suuntaan mitä taitos. Sitten taita kartongin toinen laita esimerkiksi kolmelle taitteelle kuvan mukaan. Tee taitokset vaikka viivottimen avulla. Itsellä tämä eka kuvattu malli meni ilman viivottimen apua ihan vinoon ja ruttuun, piti tehdä kuvaamisen jälkeen uusi vähemmän ruma versio. Leikkaa lopuksi tarvittaessa ylimääräinen leveys pois. Aseta kartonki laatikon sisään (ks. postauksen eka ja toka kuva).
Kortin tein paljon aiemmin ja siitä tuli ihan toisenlainen. Eivät mätsää yhteen muuten kuin saman lainauksen myötä. Mutta mielestäni kortista tuli silti sievä. Tein kukkakranssin vesiväreillä ja tussilla.

Sellainen rasia ja sellainen kortti. Nyt juhlimaan!

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.