tiistai 19. kesäkuuta 2018

Kontillinen riemua: 8 vinkkiä kierrärille.

Yhteistyössä Punainen Risti / SPR Kontti

Kävin tutustumassa uuteen Konttiin!

Oulussa (älä huoli, postauksessa on muutakin kuin vain iloa oululaisille) Kontti on löytynyt pitkään Limingantullista vähän piilosta mutkan takaa, mutta nyt uusi sijainti on astetta paremmassa kohteessa! Uudet tilat ovat avautuneet!

Punainen Risti Kontti-kierrätystavaratalo
Tyrnäväntie 14, heti Limingantullin Prisman takana
Avoinna: ma-pe 9-18, la 9-16
Uudet tilat ovat ihanan avarat ja valoisat! Myös uusi järjestys pisti katsomaan löytöjä ihan uusin silmin. Vanha Kontti oli minulle hyvinkin tuttu ja tuli kierrettyä tilat läpi aina ihan samaa reittiä. Nyt ei tiennyt minne suunnata ja mistä aloittaa - mistä löytyy tutut hyllyt ja parhaimmat löytöpaikat?
Tykkäsin erityisesti erilaisista esittelypöydistä. Niitä oli sekä pukeutumisen että tavaroiden puolella. Ne kyllä kiinnittivät huomion. Jokaisella pöydällä oli selkeästi oma fiilis ja väriteema - kivasti suunniteltu!
Hyvät olivat myös osastot. Luonnollisesti kodin käyttötavarat ja naisten vaatteet veivät isot lohkot, mutta hyvin oli myös miehille ja lapsille vaatteita sekä asusteita.

Huonekaluja oli harmillisen vähän, mutta ilahduttavasti oli ns. harrastepuoli nostettu esiin. Harvemmin sitä tulee mieleen, että tosiaan - vähän käytettäviä urheilukamoja voisi ostaa myös kierrätyskeskuksesta käytettynä. Toimii etenkin niiden tavaroiden kohdalla, joita ei välttämättä tarvitse niin paljoa, että kannattaa suorilta satsata uuteen ja enemmän käyttöikää omaavaan tuotteeseen. Eli jos tarvitset telttaa, sählymailaa tai retkituolta niin suuntaa ensin Konttiin!
Yksi syy miksi olen aina rakastanut kierrätyskeskuksia on se, että ihmiset dumppaa niihin mitä hassuimpia tavaroita! Sitä saa pyöritellä silmiään, hihitellä ja vaan miettiä: mitä ihmettä ja miksi?

Esimerkiksi katsokaa nyt näitäkin! Kaksipäinen peikko jonku kulhon ja kauhan kanssa? Siis...miksi? Tai nuo vaakunat(?), mikähän niiden tarina on?
Uskaltaisinkohan väittää itseäni jonkinlaiseksi kierrärikonkariksi?

Ainakin on tultu käytyä ja kantapään kautta opittua millaisia löydöt ovat niitä todellisia aarteita ja mihin ei kannata haksahtaa vain sen takia, että saa halvalla tai sen paineen takia, että ei vastaavaa tule toisaalla vastaan. Aika monta hyvää esimerkkiä löytyy esimerkiksi lukuisista kenkäostoksistani - kun jalat ovat luonnostaan eriparia niin harvoinpa se toisen ihmisen venyttämä pari on yhtään sen parempi mitä uusi, päinvastoin ja sitten virhehankinnat palaavat usein takaisin kierrätykseen.

Mutta mitkä ovat niitä hyviä löytöjä? Ja erityisesti kässäilijän näkökulmasta?

Tässä muutama vinkki, parhaat niksit kierrätyskeskuksiin ja kirppareihin - mitä kannattaa katsoa sillä silmällä?


8 vinkkiä kierrärille

Vinkki 1: Etsi värejä, kuoseja tai materiaalia

Oli mielessä valmis kierrätysidea tai ei, vältät turhat ostosähkyt sillä, että päätät mitä tiettyä etsit. Olisiko se jotain mustaa? Pitsiä? Nahkaa? Farkkua? Kukkakuosia? Raitaa? Käy rekit läpi sillä silmällä mitä tiettyä etsit.

Vinkki 2: Suunnista XL-rekille

Jos mielii kierrätysommella, isommat apajat löytyvät isojen tyttöjen osastolta. Turhaan sitä omaa kokoa etsii, koska onhan se loogistakin: mitä isompi vaate, sitä enemmän materiaalia ja sitä enemmän pelivaraa pistää vaatetta palasiksi. 
Vinkki 3: Kokeile ja sovita

Aina sovita! Kuinka monta kertaa sitä on vain tuijottanut kokolappua ja kotona todennut, että tämähän on kutistunut kokoa pienemmäksi! Vaihtoehtona on myös joustavien kankaiden ongelma: venyneet ja saumoista kiertyneet vaatteet. 

Olin varma, että kuvan pitkä napiton jakku olisi ihan napakymppi sellaisenaan. Hyvä, että sovitin - ihan liian avoimeksi jäi edestä. On muuten yhtä huono kuvakin mitä jakkukin, mutta menkööt tämän kerran. Mutta alla oleva mekko on itse ommeltu! Sen postaus löytyy tästä: Mekko ilman kaavaa.
Vinkki 4: Korut, korut, korut!

Katson aina kaikki korut läpi (kuvassa ei näy kaikki mitä Kontissa oli), koska niistä saa niin hyviä osia purkamalla! En katso koruja sellaisenaan vaan mietin mitä osia mistäkin saa. Usein kirppiskoruista voi saada sellaisia osia mitä ei valmiina löydy. 
Vinkki 5: Etsi tekniikkaa tavaran sijaan

Unohda miltä tavarat näyttävät nyt ja mieti miltä ne voisivat näyttää? Hyllyt esineitä pullollaan, mutta olisiko jossakin ruman värisessä silti kiva muoto? Entä jos sen maalaisi, päällystäisi, hajottaisi? 

Teen tätä ajatusleikkiä jatkuvasti. Mietin mitä jostain saisi pienillä muutoksilla. Se on joskus yllättävän vaikeaa, koska tavaraa on niin paljon ja jos ei oikeastaan tiedä minkälaista kierrätysprojektia etsii.
Edellistä ajatusta jatkaen, otetaan esimerkki: bongasin tämän yksittäisen maatuskan! Tartuin siihen heti. Upea! Tosin en nähnyt sitä tyypillisenä koriste-esineenä vaan olisin tahtonut siitä astetta erikoisemman säilytysrasian. Ehkä jopa olisin saattanut maalata sen uusiksi. 

Mutta Konttiin maatuska jäi, koska kappaleet olivat jumahtaneet kiinni. Yritin aukasta osia ja kuului vain kimakka KRRRRRIIIIIIIK. Siihen jäi se osto, en uskaltanut väkisin vääntää mummua auki.
Vinkki 6: Lukemista vai askartelua?

Sanoisin, että tuossa konttikaupalla askartelumateriaalia. Lukemisen arvoisten kirjojen seasta löytyy usein kirjoja, joissa on joko upeita värisivuja (esim. kasvi- tai karttakirjat), hienoja kansia (esim. jos hyödyntää kirjan vaikka salarasiaksi, eikä ole väliä mitä sisus on kunhan kannet ovat hienot) tai muuten vain niin köpöisiä kirjoja, joista joutaakin vetää sivut irti. Kirjansivuilla voi hyvin koristella vaikka ja mitä.

Plus joskus kierräreiltä löytyy vanhoja kässäkirjoja, joita ei enää kaupasta saa ja joita ei välttämättä kirjastostakaan löydä. Oon ostanut useammankin kässäkirjan käytettynä. Hienoin oli monta vuosikymmentä vanha ompelukirja. Painoi kuin synti ja ideat olivat ihan kauheita, mutta ompelutekniikat eivät olleet mihinkään vanhentuneet. Opin kirjasta aikoinaan paljon, kun aloittelin vaatteiden ompelua alusta asti. Kun en enää saanut kirjasta mitään irti, möin sen vielä eteenpäin kirpparilla.
Vinkki 7: Oikeat käsityötarvikkeet

Kässähyllyt! Lankoja ja kankaita (myös kodintekstiilit menevät kankaista) ja Kontin tuunaustori! Se on laari, josta voi kauhoa jos ja vaikka mitä pientä viidellä eurolla per kilo. Usein tuunaustorilta löytyy pienleluja, koruja, askartelu- ja käsityötarvikkeita ja kaikkea pientä hämmentävää, jolla ei välttämättä ole käyttötarkoista tai -arvoa sellaisenaan... mutta kässäilijän käsissä siitä voisi tulla jotain kivaa.
Vinkki 8: Pienet pehmolelut

Tämä vinkki on kaikille lelurakkaiden koirien ja kissojen omistajille: Pienet pehmolelut ovat yhtä kuin lemmikin lelut! Edullisia, kertaalleen testattuja (kestävät siis leikkimisen) ja aiheistakin löytyy hauskoja pehmoja. Katsokaa nyt vaikka tuota vasemman laidan Karhuherra Paddingtonia!

Olen useinkin ostanut koiralleni leluja lasten pehmoista. Niin uutena kuin käytettynäkin. Isoin syy on siinä, että ne ovat kestävämpiä mitä oikeat lemmikkihyllyn lelut. Ehkä ne testataan paremmin ennen myyntiin pääsyä.

Protip lelujen ostoon: valitse sellaista missä ei ole liian pieniä osia, kovia silmiä tai huokoisia materiaaleja.
Ja lopuksi...

..mitä tuli näillä ajatuksilla löydettyä? Tässä saaliini. Pari juttua keittiötavaroista, pari vaatetta.. ja kolme lelua! Pitihän sitä koiralle tuliaisia.. Valitsin Ihaan, Tikrun ja tuollaisen pinkin mulkosilmäkaverin. Lelut menivät suoraan käyttöön (eivät tarvineet pesuakaan), leikkasin vain tuotelappuset kyljistä pois.

Ja entäpä muut? Mikään muu ei ollut ostaessaan just hyvä sellaisenaan, joten muutoksia ja kierräriompeluksia on tulossa! Mutta niihin muutoksiin palataan myöhemmin, vietetään tuo juhannus tähän väliin ensin.
Koira on jo päässyt nauttimaan Kontin iloista. Ihaa on sen uusi suosikki. Psykoottisesti tuijottavasta mulkosilmästä ei niinkään välitä, mutta rakastaa Tikrua - tosin lähinnä sen nimen myötä. En tiedä miksi, mutta kaveri menee ihan pähkinöiksi, kun sanoo Tikru oikein pärähtävällä ärrällä. Hassu mummo!

Mitä muita vinkkejä sinulla tulee mieleen? Jaa toki kommenttikentässä muidenkin iloksi!

Yhteistyössä Punainen Risti / SPR Kontti

// EDIT! Ks. tästä postauksesta jatko-osa ostoksista ja niiden uudistuksista.

6 kommenttia:

 1. Haa, Espoon Kontti on mun tavaratalo, ja Kierrätyskeskus se vasta on luksusta! Juuri samoin silmin kuljen siellä:) Mutta löytyy sieltä tarjoiluastioita esim. yo-juhliin tai muuhun tilanteeseen. Esim 6 kahvikuppia lautasineen yht 3e! Ja juhlan jälkeen voi myydä eteenpäin. Tai pistää palasiksi koruja varten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Voi hankkia just vaikka ne juhlien astiat ja laittaa sit takaisin kiertoon, kun ei enää tarvitse :) parempi vaihtoehto kuin et hankkisi kaupasta varasetit.

   Poista
 2. Ihan mahtava postaus! Ainoa harmitus on, etten enää asu Oulussa, joten en pääse tätä katsomaan livenä. Kaipaan Oulusta myös sitä Värtön kierrätyskeskusta, josta tein monet (huonekalu-) löydöt tuunattavaksi. No, onneksi täältäkin päin Suomea löytyy kivoja kirppareita. :) Mukavaa kesää sinulle!
  Terveisin Ina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ina! :) värttö on kans kiva! Itse kaipaan sitä, kun vuosia, vuosia sitten oli kierräri Toppilassa. Se oli kans ihana aarrepaikka! :) sun pitää tulla käymään Oulussa ja käydä samalla Kontissa! ;) hyvää kesää myös sinulle!

   Poista
 3. Pittääpä poiketa tuolla Oulu-lomalla. :)

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.