perjantai 20. heinäkuuta 2018

DIY: Jumppahousuista uimapuku.

Näillä yllättävillä superhelteillä sain yhtäkkisen päähänpinttymän: tahdon uuden uimapuvun! Kävin katsomassa uikkareita, mutta kaikki oli joko liian räikeää, liian kallista (90e uikkarista on jo aika perhanan paljon!) tai muuten vain malliltaan tylsää.

Joten kuten tavallista, päätin tehdä sen sitten itse!
Mietin millä pääsisin helpoiten. Uikkarin teko tarvitsisi kaavat, mutta ei millään jaksa. Eikä kyllä ollut uikkariin soveltuvaa kangastakaan.... paitsi vanhat jumppahousut!! Nehän on lähes tulkoon samaa matskua! Joten siitä se idea sitten lähti.

Alussa en ollut yhtään varma mitä lopputuleman pitää. Onnistuuko? Silppuanko vielä käyttökelpoiset jumppapöksyt ihan turhaan? Entä jos pitää sittenkin mennä ostamaan se 90 euron sporttiuikkari?

Mutta lopputulos oli yllättävänkin hyvä! Hyväksi on jo pari kertaa todettu. Ja näin sen tein:
Tee-se-itse: Uimapuku jumppahousuista

Tämä on kyllä yksinkertaisuudessaan helppo, uikkarit pelkistä jumppahousuista! Tarvitset lisäksi vain saumurin tai ompelukoneen, jolla saat joustavaa ommelta. Mitään muuta ei tarvitse.

Vaihe 1: Mittaa ja leikkaa

Pue pöksyt päällesi ja merkkaa nuppineulalla uusi lahkeenpituus. Huomioi mittaan käännevara. Voit tehdä lyhyet tai vähän pidemmät shortsimalliset lahkeet ihan oman maun mukaan. Leikkaa lahkeet irti. Lahkeista tulee uikkarin yläosa. Voit nuppineulata ne paikoilleen ja testata miltä uikkari näyttäisi.
Vaihe 2: Leikkaa ja ompele yläosat

Leikkaa kummastakain lahkeesta alhaalta lähtien toinen puoli irti (eli leikkaa sivusaumoja pitkin) kiilamaisesti. Tuo kiila ulottuu yläosassa rintojen yläpuolelle.

Kiilamaisista osista tulee hihnoille jatkokappaleet. Ompele kumpikin kiila lahkeen jatkoksi (A ja B vastakkain).
Vaihe 3: Valmista olkaimet

Nyt voi näyttää sekavalta, mutta kyseessä on vain olkainten yhden sauman ompelu. Kuvassa 1 olkain on taitettu sivuttain, taite oikealla. Ompele oikeat puolet vastakkain koko matkalta, kuten kuvassa 2. Varmista, että ommel joustaa kunnolla, joten muista venyttää kangasta tarpeeksi ommeltaessa. Ompele toinen samoin ja käännä olkaimet oikeinpäin. Kuvassa 3 toinen olkain etupuoli oikealla, vasemmalla sisäpuoli eli se saumapuoli ylöspäin käännettynä.
Vaihe 4: Yhdistä kappaleet

Nuppineulaa olkainten avoimet suut tasattuna alaosien eteen. Sivut voivat mennä vähän yli sivusaumojen, jotta yläosa pysyy leveämpänä eikä mitään vilku uidessa. Ompele kiinni. Jos etuosa on liian avoin, ompele myös suoraan edestä olkaimia yhteen.

Vaihe 5: Käännä lahkeet

Ja enää on jäljellä yksi vaihe: lahkeiden huolittelu! Itse tein aika leveät kaitaleet, jotta lahkeet eivät rullaannu.
Ja valmista, tein sen! Kyllä, jumppahousuista saa uikkarit! Ja vain muutamalla saumalla! Kustannus nolla euroa.

Päällä ne näyttävät tältä (ei olisi tullut kovin sensuellia kuvaa, joten Pirkko toimii puolestani mallina). Lahkeista tehdyt olkaimet kiedotaan ja solmitaan eteen. Ja olen testannut, solminta ei aukea kovassakaan virrassa.
Toisaalta uikkarin voi myös pukea näin! Toimiva uikkari, jos haluaa välttää rusketusraidat (ei huolta niitä ei tälle muumi-iholle tulisi muutenkaan). Myös toimiva uikkari ihan pelkäksi yläosaksi, voi vetäissä vain hameen alle ja sitten menoksi!

Sisälämpötila kestona +28 ja ulkona on lämpöä vielä enemmän. Joten eikun uimaan ja veteen viilentymään!

8 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.