maanantai 10. joulukuuta 2018

DIY: Tonttulakit tpaidasta.

Viikonloppuna havahduin ajatukseen tonttulakeista.

Mulla oli viimeksi ehkä lapsena tonttulakki. Muistan tonttulakin lähinnä tiukkana puuvillatuppina päässä. Aina oli joku, jolla oli hienompi lakki, sellainen missä oli pöyheä karvareuna tai paremmin kilisivä kulkunen.

Mutta nyt ajattelin, että haluan tonttulakin aikuisesta iästä ja lakin todellisesta tarpeettomasta viis. Tonttulakin tahdon!

Olin jo mennä kangaskaupoille, kun kotona ei ollut punaista puuvillakangasta. Sitten havahduin uudelleen: no pakkoko se on puuvillaa olla? Lapsille niin moni tekee kässäryhmissä ihania kuosihiippalakkeja trikoosta - miksenpä minäkin siis!
Jätin kuosit lapsille perinteisen punaisessa pitäytyen. Mutta sitten olin jo laittamassa kenkiä uudelleen jalkaan suuntanani kangaskaupat... mutta kas! Niin entäpä jos sittenkin ommellaan kierrättäen? Tonttulakkiinhan ei paljoa kangasta tarvitse. Miksipä äkilliseen tonttulakkihimoon uutta kangasta silpomaan, jos hollilla olisi vanhojen tpaitojen helmapaloja?

Joten siitä se sitten lähti.

DIY: Kierrätetyt tonttulakit tpaidoista

Tarvikkeet: Punainen trikoinen tpaita (tai toppi, pusero tms.), valkoista trikoota (myöskin tpaidasta), ompeluvermeet, valkoista jämälankaa.

Tee näin: 

Taita tpaida pystysuunnassa kahtia. Mittaa päänympärys ja jaa se neljällä. Merkkaa saatu mitta tpaidan alareunaan (jos trikoo on hyvin joustavaa, ei mittaan tarvitse lisätä saumavaroja). Leikkaa mitasta suoraan ylös ja viistosti kohti taitetta. Leikkuun pituus on suoraan verrannollinen siihen kuinka pitkän hiippalakin haluat. Avattuna saat kaksi kolmiota. Ompele kolmion reunat yhteen.

Leikkaa reunaan valkoinen kaitale (esim. 10 cm leveä, pituus päänympäryksen mukaan + saumanvara). Ompele kaitaleen päät yhteen oikeat puolet vastakkain. Taita kaitale pituussuunnassa kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain. Nuppineulaa kaitale lakin reunaan oikeat puolet vastakkain, kaitaleen taite reunasta poispäin. Ompele reuna. Tikkaa tahtoessasi lakin oikealta puolelta päältä.

Kieputa lankaa sormien ympäri ja sido taitekohdasta nipuksi. Solmi lankaa nipun ympärille ja leikkaa lankalenkit toisesta päästä auki. Ompele lakin kärkeen.
Ja sain tonttulakin! Ja ei tarvinnut mennä kangaskauppaan, vaan valmistui ihan jämämatskuista kierrättäen. Parasta on, että lakki ei purista, eikä paina - se on täysin omalle päälle sopiva. Tein samanlaisen myös miehelle. Se veti omansa heti päähän "No niin jes, nyt tuli vähän sitä joulumieltä!".

Plussaa pitää myös sanoa tuosta hapsuisesta tupsusta. En ehkä sietäisi kauaa jotain kulkusen helinää korvan vieressä. Tuollainen äänetön tupsuke on hyvä tälle kotitontulle.

(Ai kauhea, piti ottaa ihan vaan kotiselfie, mutta tänne se sitten näköjään päätyi. Missä itsesensuuri?)
Mutta missä on pikkukoiran tonttulakki? 
Mummokoiralta tonttuterveiset!

4 kommenttia:

  1. Itsekkin tein taas tänä vuonna tonttulakin kierrätys ajatuksella. Ompelin tällä kertaa leikkuujätteestä, jota jäi toisesta tuunauksesta. Koristeetkin on samasta työstä ylijäänyttä :D
    https://villananna.blogspot.com/2018/12/tonttulakki-leikkuujatteesta.html

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.