sunnuntai 23. elokuuta 2020

Näin säilytät kierrättäen osa 2.

Säilytä kierrättäen!

Jokainen tarvitsee jonkinlaista koria, rasiaa ja laatikkoa. Joskus on mielestäni hullua ostaa teollisia säilyttimiä - niin monenlaista koria ja muuta säilytysasiaa voi tehdä itse! 

Paljon on tässäkin blogissa koreja nähty. Virkattuja, ommeltuja ja askarreltuja. Mutta entä jos lähtökohtana olisi kierrättäminen? Tässä viisi erilaista ideaa. Viisi erilaista kierrätystä ja viisi erilaista toteutusta viidestä erilaisesta materiaalista.

Katso myös osa 1: Näin säilytät kierrättäen - viisi koria ilman liimaa ja ompelemista!

Säilytä kierrättäen - viisi koria tai laatikkoa kierrättäen:

Kierrätetty kori 1/5

Ennen: Vanha pyörän kori

Tässä korissa meni pohja ihan ruosteeseen. Lähes tulkoon olisi peukalolla voinut painaa pohjaan reiän, kun meni niin heikoksi. Ei ollut kestävä kori! Uusi järeämpi kori laitettiin jo ajat sitten tilalle, mutta tämä jäi pyörimään. Tuntui, etten millään haluaisi heittää sitä pois. Muuten hyvä, pohja vain ei.

Ratkaisu:

Koska kaiken muun osan korista sai irti ja ruostetta ei ollut muualla kuin vähän pohjassa, päätin laittaa koriin "tassut" alle. Epätasainen ja vähän rikkonainen pohja ei naarmuta lattiaa, kun kiinnitin vahvalla narulla neljä jättihelmeä alle. Ne myös tasoittivat korin pysymään tasaisesti "omilla jaloillaan".

Siitä tuli täydellinen säilytyskori! Ensin ajattelin parvekkeelle, mutta toistaiseksi jäi sisälle. Siinä on nyt aina tiellä pyörivä persplätty eli tasapainotyyny ja aina hukkaan joutuva kipukoukku.

Vähän tekisi mieli pujottaa yläreunaan langasta tasseleita. Tai jos kirjoisi ristikkopintaan jotain graafista?

Kierrätetty kori 2/5

Ennen: Sain jouluna lahjaksi uuden kylpytakin. Se oli laatikossa, jonka ympärillä oli tämä tosi vahva kartonkinen "suojus". Eli vähän kuin valmis kori tai laatikko, ei vain ole pohjaa, avonainen kummastakin päästä.

Ratkaisu:

Liimasin sille pohjan! Ja koska pohja jäi piiloon sisäpuolelle, ei ollut väliä mistä sen liimasin. Vanha konvehtiloota oli hyvä ja tarpeeksi vahva pohjaksi. Liimasin pohjan puuliimalla ja annoin kuivua pitkään painojen avulla.

Ja kuinka hauska graafinen kori siitä tulikaan!

Kestää muuten myös kantelua. Jos ei nyt ihan kirjoilla tai muulla vastaavalla painavalla täytä koria niin kestää hyvin liikuttelua. Toistaiseksi laitoin siihen paperirullia, sisustuskontaktimuoveja ja korkkikangasta.

Kierrätetty kori 3/5

Ennen: Mainoskassi. Nämä ovat vähän hankalia joskus. Vähän kuin tekstiiliä, mutta ei kuitenkaan. Olin jo silppuamassa ihan joksikin muuksi, kunnes huomasin kassissa olevan...

.."valmistettu kierrätetyistä pulloista" -tekstin. Iloisesti yllätyin! Jee, kierrätyskassi! Muutin suunnitelmaa ja päätin tehdäkin mainoskassista jotain pikkuisen kivempaa ja toivottavasti pitkäikäisempää.

Siitä tuli tällainen kori! 

Tästä tuli aika soma. Koko on myös sopiva, sopii moneen paikkaan.

Kierrätetty kori 4/5

Ennen: Vanha, päistään katkennut jumppanauha. Ihan tyhmä nauha, tuollainen pyöreä ja onneton. Mutta ei sitäkään roskiin voinut laittaa. Jos yhdistäisi kangaspalaan?

Ratkaisu:

Hyödynsin jumppanauhan korin vahvikkeena!

Eli toisin sanoen, kuvassa on korin sivukappale kaksinkertaisena. Asetin jumppanauhan kappaleen keskelle ja ompelin jumppanauhan vierestä. Sitten ompelin sivukappaleen pohjaympyrään.

Ja lopputulos näyttää tältä!

Jumppanauha on tuolla yläreunassa siis. Ompelin sitä myös kahvojen sisään. Kori pysyy hyvin tyhjänäkin pystyssä. Saumakohtaan lisäsin yksityiskohdaksi ja vähän huijaukseksi keltaisen "merkkilapun" (on muuten vanhasta mainosranneekkeesta). Saumakohdassa kohtaavat myös jumppanauhan päät. Koska en hoksannut teipata tai sitoa päitä mitenkään yhteen, jäi saumakohta törröttömään. "Merkkilappu" estää törröttämisen ja korin reuna on nätimmin pyöreä.

Tästä tuli kyllä tosi kiva. Korin kokokin on aika mukava. 

Plussaa on myös jumppanauhan pehmeydestä. Jos reunaan olisi vaikka pujottanut muoviputkea tai metallirenkaan (niinkuin usein virkattujen isojen korien reunaan lisätään), olisi korin reuna jämäkämpi, mutta myös kovempi. 

Kierrätetty kori 5/5

Ennen: Vanhat (paino sanalla vanhat!) pahvilaatikot olivat hajoamispisteessä. Kannet hajalla, reunat lommoilla, saumat repsotti, halkeampia siellä täällä.

Mutta en luovuta! Hyvät niistä tulee, tarvitsee vain vähän teippaamista ja päällystämistä.

Ja ne ovat kuin uudet! 

Päällystin laatikot sisustuskontaktimuovilla. Laatikoiden kuvio puski sellaisenaan vähän valkoisen muovin läpi, joten lisäsin väliin valkoista kartonkia - joka oli hyvä, koska samalla kartonki sekä paikkasi laatikoiden vaurioita että toi laatikoille lisävahvuutta.

Eteen lisäsin mustat vetonauhat. Tein eteen kaksi reikää, pujotin etukautta nyörin sisään ja toisesta reiästä takaisin etupuolelle. Iso solmu eteen ja valmista tuli. On muuten nyöritkin kierrätettyjä, ne ovat alkujaan isojen lahjakassien kantohihnat.

 Ja tässä tulee todellinen ennen-kuva!

Laatikot toivat todella kaivattua järjestystä eteiskaappiin. Pitkään etinkin hyllylle sopivia laatikoita, mutta ei kaupoista edes löytynyt sopivia. Aina jäi joku mitta, syvyys tai leveys tai korkeus, vääräksi. Ja onneksi ei löytynyt valmiina sopivaa, mitäpä sitä ostamaan, jos kerran itse tehtynä sai sopivat laatikot. Ja vielä kierrättäen!

Viisi koria kierrättäen. 

Ja en tehnyt näitä varten yhtään hankintaa. Kulut nolla euroa. Ja monta asiaa vähemmän sekajätteestä. Jes.

12 kommenttia:

 1. Varsin asiallista! Ihana lukea ja katsella näitä sinun oivalluksiasi. Yritän itsekin toimia niin, että jätettä tulisi mahdollisimman vähän ja uutta tulisi hankittua vain todelliseen tarpeeseen. Tämä sinun blogisi on hyvin inspiroiva paikka, jatka ihmeessä samaan malliin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kommenttisi sai hymyilemään. Mukavaa, että tykkäät ja saat inspiraatiota :)

   Poista
 2. Kiitos ideoista! 🙂 taidanpa toteuttaa noista pari itselleni, polkupyörän kori minulla onkin jo uusiokäytössä 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Viiru :) Hieno juttu jo uusiokäytössä olevalle pyörän korille kuin myös inspiraatiolle uusille toteutuksille, jee! :)

   Poista
 3. Näppärää ja käytännöllistä. Meilläkin on tuollainen hengenpelastajakassi, pitääpä katsoa sitä uudesta näkökulmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hengenpelastajakassista vois olla kyllä moneksi! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.