perjantai 19. marraskuuta 2021

Tee itse eväs-/kylmälaukku

Mulla on teille ompelus, joka on a) kierrätysnäkökulmasta ja b) käytännöllinen! 

Eikö kuulostakin hyvältä?

Se on tämä kylmälaukku! Kyllä, se on eväslaukku, joka on myös kylmälaukku. On pitänyt koko viikko tämä jo postata, mutta on ollut niin intensiivisiä työpäiviä, etten vain ole jaksanut istua enää työpäivän päälle vielä lisää tietokoneella - paitsi nyt ja tietenkin koko työviikon päätteeksi!

Esittelen ensin teille vanhan (ja toki edelleen vielä käytössä, mutta halusin tehdä uuden jo rinnalle,j os vaikka tämä nyt ihan hajoaa käsiin) kylmälaukkuni. Tein sen vuosia, vuosia sitten. Ollut ihan lemppari. 

Mukana kannettava kylmäkassi on ollut tosi hyvä kesällä että talvella. Ei ole kiva, jos helteellä eväät lämpenee tai pakkasella sapuskat jäätyy. Olen käyttänyt tätä niin reissussa, retkellä, työmatkoilla ja kauppareissuilla - kunnon monitoimikaveri!

On niin ollut käytössä, että kaikki kulmat ovat jo puhki. 

Polyesterpäällinen on ihan kulunut. Parit saumat irvistävät. Kas kummaa, kun sangat ovat pysyneet kaiken käytön vielä kiinni. Vetoketjua ainakin kerran olen korjannut.

Toista se oli, kun kylmälaukku oli uusi ja kirkas! 

Vuori on tässä muistaakseni sateenvarjosta (kyllä, luit oikein!) ja välissä on kaupan lirukylmäkassia eristeenä. Sisus on tässä vielä järkyttävän kirkas. Toista se on nykyisin. Ei edes puhuta siitä mitä kaikkia ruokatöhrytahroja sisäpuolella on...

Mutta tämä uusi!

Otin uuden muotokielen, tyylikkäämmän mustan kokosävytyksen (valkoisella vauhtiviivalla eli vetskarilla!) ja avattavan sekä säädettävän hihan. 

Idean tähän malliin sain tästä jutusta: Fabric Art Diy.

Ja mitäs tähän kierrätin?

Eristeenä on kukkakaupasta joskus muinoin saatu kylmäkassi. Päälikankaana oli jotain Eurokankaan kympin pussi -päiviltä napattua "tuulipukukangasta", josta oli jämät jäljellä. Samoin sisus oli samanlaista vedenkestävää sekoitetta.

Vetoketju oli jostain purettuna, samoin hihnan klipsi ja pala turvanauhaa lähtivät uusiokäyttöön. Ne ovat vanhasta selkärepusta vuodelta peruna ja pottu.

Kylmäkassi oli kooltaan aika iso ja kun siitä leikkasi saumat auki, sai maksimoitua eristepalojen koon samankokoisiksi sivu- ja pohjapalojen kanssa. Tahdoin mahdollisimman suuren eväskylmäkassin, koska esimerkiksi töihin minulla on usein kahden päivän lounaat kerralla vietävänä. Ja usein myös kahvipaussille välipalat. 

Käytin kaikki kerrokset. Siinä oli muovia eri muodoissa kolmessa kerroksessa. Nämä oli hyvä pienillä nipsuilla niputtaa yhteen ennen ompelua niin eivät paininjalan alla karanneet liukkauden vuoksi pois alta.

Sisus on mukavan viileän sininen! 

Tästä tuli aika hyvä, aika hyvä...

...kunnes tajusin, että oli vielä purettava ja lisättävä pohjalle vahvikekerros - muuten käy näin! 

Melko myttyyn menee kantaessa suorakaiteen muotoista laukkua. Vähän tämmönen mytty, ei puutu kuin oksa olalle, nyytti oksan päälle ja menoksi.

Uusi kylmäkassi täytti myös yhden toiveen: litteyden! 

Edellinen oli sen verran "puff", että sitä ei kovin pieneen tilaan saanut tyhjänä. Tämänpä saa taiteltua aika hyvin alle kirjan kokoiseksi pakkaukseksi. Erittäin hyvä, erittäin hyvä..

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.