sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Koiralle talvitakki leggareista (+ 5 vinkkiä koiranvaatteiden ompeluun)

Koiranvaatteet, niitä on kyllä tullut tehtyä vuosien varrella monenlaisia. Ja nyt tänään taas!

Cora täyttää ensi kuussa jo kuusitoista(!!). Kuusitoista talvea takana ja siihen aikavyyhtiin mahtuu aika monta talviasua. Muutama on ostettu, mutta aina itse tehtyihin palattu - ne istuvat paremmin, kun saa räätälöityä koon paremmin.

Viime talvena sinniteltiin toissa vuoden "villapaidalla". Se oli hyvä, kunnes päälle puettavat valjaat hinkkasivat kylkiin kevääseen mennessä kunnon tuuletusaukot. Päätin, että seuraavaa en tee enää neuleesta tai mistään mikä voi tuolleen hankautua puhki.

Ks. postaus: hupullinen talvitakki neuleesta / minihuppari minikoiralle (tämä postaus on blogini alkutaipaleelta ja on vuodesta toiseen vielä edelleenkin blogissani yksi hakukoneen katsotuimpia).

Uuteen talvitakkiin valitsin materiaaliksi vanhat leggarit - ja oikein kaksin kappalein!

Päällä on ns. talvilegginssien lahkeet, vuorena sellaisten typerien pörröleggareiden nurja puoli (ihan hirveen paksut leggarit, jotka a) hiostivat ja b) hiostivat ja c) sanoinko jo, että hiostivat?). 

Ajattelin, että pörröleggarit kirppiskasasta (kukaan niitä osta, vaikka muuten käyttikset, koska typeräkin näkee, että ne on yhdet pätsipöksyt) ovat hyvä vuorikangas - koiralle lämmin ja näyttää myös söpöltä.

Tähän en tehnyt huppua, vaan käytännöllisemmän ratkaisun. Huppuhan ei pysy päässä vaan on lähinnä koristeellinen osa. Tässä on nyt taitettava tuubikaulus! Kuvassa kaulus koko pituuteen levitettynä (äh, piti tehdä kahdesta kappaleesta päällinen, ei muuten riittänyt pituus).

Eikö ole muuten aika söpöt nuo lahkeet? Jäi kappaleiden leikkaamisesta sopivat suikaleet pörröleggareista, joten ompelin ne vielä lahkeiden somistukseksi.

Ja tältä se näyttää päältä! Kaulus alhaalla, kaulus ylhäällä. Ihan pakkasilla varmasti käytetään lisänä vielä koiran pipoa eli neuletuubia, joka suojaa nuo hurjan ohuet hörökorvat paleltumiselta.

Ks. ompele koiran pipo (+ ohje)

Viisi vinkkiä koiranvaatteiden ompeluun:

Vinkki 1. Voit hyvin käyttää käyttökelvottomaan kuntoon mennyttä neule- tai collegevaatetta materiaalina. Koiranvaatteisiin kelpaa jo olemassa oleva, sinun ei tarvitse ostaa uusia kankaita koiranvaatteisiin. Jos tarvitsee päälle vedenpitävyyttä, voit hyvin käyttää vaikka vanhaa tuulitakkia (vaikka kirpparilta?), lasten rukkasia tai sadehousuja tai vaikkapa kangasta sateenvarjosta.

Vinkki 2. Leikkaa aina hyvin reilut saumanvarat, jotka jättävät hyvin säätövaraa. Huomaa, että vaate ei saa koskaan olla liian napakka. Liikkumaan pitää pystyä. Jos koira ei kävele normaalisti, voi lahja hangata tai ottaa mahasta kiinni. 

Vinkki 3. Kokeile useasti! Coran mielestä sovitus on piinallista ja epäilyttävää, mutta herkuilla siedettävää. Reiluilla saumanvaroilla voit ommella suoraan ja säätää sovittaessa. Käytä merkkaamisessa liitukynää tai hakaneuloja - älä käytä nuppineuloja, etteivät ne pistä koiraa.

Vinkki 4. Päätä pidätkö valjaita vaatteen alla vai päällä. Jos alla, tee klipsin kohdalle aukko, jotta saat hihnan kiinni valjaisiin. Jos taas alle, varmista että saat valjaat sen verran väljäksi, että saat vaatteen alle.

Vinkki 5. Tarkista, että mikään sauma etenkään valjaiden kohdalla ei paina. Saumuria voi hyvin käyttää, voit tarvittaessa "litistää" ne esim. lahkeiden suista muutamilla ommelpistoilla. Tämä auttaa myös siinä, ettei kynsi tartu pukiessa saumurin ompeleisiin.

+ Ekstravinkki! Vaatteen voi hyvin tehdä pienelle koiralle ilman kiinnityksiä eli kehon ympäri kulkevia ärsytystarranauhoja, jotka imevät vain kaikki koirankarvat ja lakkaavat toimivasta ennen tammikuuta. Opetat vain koiralle kuinka nostaa tassut lahkeisiin (kädellä aina avustaen). 

Nyt olemme koleisiin aamuihin valmiita! Ei tarvitse mummon hytissä liian ohuella takilla (syksy menty trikoisella versiolla, jonka ompelin trikoopuserosta). Onneksi Cora on aina antanut pukea talvikamppeet päälle. Ei ongelmia, jalat sujahtaa helposti lahkeisiin. Pois riisuminenkin on kätevää, ottaa vain vaatteesta niskan kohdalta kiinni niin koira osaa itse peruuttaa itsensä vaatteesta ulos!

Vielä pitäisi uudet talvitöppöset tehdä, mutta se onkin sitten ihan eri blogijuttu se.

Ks. postaus: Koiran pusero trikoopuserosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.