torstai 9. helmikuuta 2023

Makrameella sydänkorvikset ( + ohje)

Ystävänpäivän lähestyessä teki mieli solmia makrameella jotain sydämellistä. Koska mukinalunen on jo tehty sydämen muodossa, päätin kokeilla makrameella jotain paljon pienempää: makrameekorvikset!

Ks. makramee-mukinalusen ohje

Näistä tuli supersöpöt! Ensin ajattelin, että ei tästä kyllä nyt tullut yhtään mitään, mutta uudella yrityksellä ja yön yli nukkuneena sainkin näistä mieleiset. Joskus näinkin pieni työ kuin mikromakramee ottaa aikansa valmistuakseen. Mihinkäs tässä kiirekään, kyllä aina käsityö yhden yön jaksaa odotella.

Ja sitten se ohje! Nämä on tosi helppo tehdä!

OHJE: Makrameella sydänkorvikset

Tarvikkeet: Puuvillalankaa, hakaneula, terävät sakset, paksu ja terävä neula, mittanauha, korvistarvikkeet, pihdit, pala nahkaa.

Lisäksi hiukan liimaa (käytin puuliimaa, se on tarpeeksi vahvaa ja nopeasti kuivuvaa) ja pala teippiä.

OHJE:

1. Leikkaa yhteen korvikseen 6 kpl 35 cm lankoja 6 kpl. Tällä pituudella langoissa on solmimisvaraa juuri tarpeeksi, mutta ei mene silti ihan turhaa pituutta roskiin. 

Tee kahdella langalla leivonpääsolmu suoraan hakaneulan avoimeen osaan. Kiinnitä neula työskentelyalustaan, vaikkapa silityslautaan.

2. Ota kolmas lanka ja aseta sen keski osa kahden vasemman puoleisen langan päälle. Teippaa lanka alustaan. Lisätty lanka on tukilanka. Solmi sen alle jäävällä kahdella langalla kohosolmut.

3. Kuvassa solmut tehty. Tukilangan oikeanpuoleinen langanpää jää työn keskelle.

4. Tee sama oikeanpuoleisille langoille.

5. Tee keskelle kohosolmu, oikeanpuoleinen lisätty lanka jatkaa tukilankana eli solmu tehdään vasemmanpuoleisella tukilangalla.

6.-7. Lisää viides lanka leivonpääsolmulla lankaan, jotka laitimmaisena vasemmalla. Tee puolittaiset kohosolmut leivonpääsolmun laidoille kuvan tapaan. Kuljeta lanka tukilangan juureen.

8.-9. Tee sama oikealle laidalle. Vikassa kuvassa vaihe valmiina.

10.-11. Jätä työn kummastakin reunasta kaksi lankaa nyt syrjään. Ota vasemmasta laidasta neljä lankaa. Laitimmainen on tukilanka. Tee alle jäävillä langoilla kohosolmut. 11. kuvassa solmut valmiina.

12.-13. Tee sama oikealle puolelle ja yhdistä kerros tekemällä vielä keskelle kohosolmu. Tukilankana jatkaa oikeanpuoleinen lanka kuten kuvassa 5.

14.-15. Toista sama mitä edellä, mutta jätä syrjään vain laitimmaiset langat. Eli solminta viidellä langalla.

16.-17. Toista sama mitä edellä, mutta nyt kaikilla langoilla.

Sydän on kokonainen, solmintavaihe on valmis!

Jos sydämesi näyttää vähän litistyneeltä, don't worry - voit solmin vähän venyttää ja muotoilla sydäntä!

Sitten ohje kuinka muutat sydänmakrameen korvakoruksi!

Ensin irrota sydän hakaneulasta ja pätki kaikki langat. Laita taakse puuliimaa ja paina langanpäät nurjalle. Puuliiman kuivumista ei tarvitse odotella, voit jatkaa suoraan taustan lisäämiseen.

Lisää liimaa nurjalle ja paina sydän nahkapalan harjatulle puolelle. Painele ja purista sydäntä nahkaa vasten, kunnes liima on vähän kuivunut. Leikkaa taustastaan. Viistota nahkapalan reunat niin nahka ei kurki reunoistaan.

Nyt pitää pistää sydämeen tarkoituksella! 

Paina terävällä neulalla sydämen läpi reikä. Ujuta välirengas reikään ja siihen mieleinen korvakorukoukku. Itse käytin rengallista nappikorvakorua, mutta hyvin voisi käyttää tavallistakin korvakorukoukkua.

Katso lopuksi, että sydän roikkuu välirenkaassa vapaasti. Voit halutessasi vähän litistää rengasta ovaalimpaan muotoon, se usein antaa vähän enemmän tilaa korulle ilman, että koru silti villisti alkaa pyörimään välirenkaassa. Se myös auttaa joskus siinä, että voi valita yhtä halkaisijamittaa pienemmän välirenkaan.

Sitten onkin valmista! Tee samaan tapaan toinen korvis. 

Kun liimaat toista sydäntä nahkataustaansa, voit siinä vielä vähän muotoilla (kun sydän on sopivasti liimasta kostunut) sydäntä, jotta olisivat mahdollisimman samanmuotoiset ja kokoiset. 

Supersöpöt eikö? Pienet, kevyet - kaikkiaan aivan valloittavan söpöset, ei siitä muuhun pääse.

Ja jos virkkaus on enemmän sinun juttusi, katso myös:
Virkatut sydänkorvakorut (+ ohje)

 

2 kommenttia:

  1. On tosi söpöt! Harmi, kun en ehdi kyllä enää tekemään ystävänpäivälahjoiksi.

    VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.