sunnuntai 14. toukokuuta 2023

Hattu äidille - äitienpäivälahjaksi kääntöhellehattu

Äitienpäivä, oman äidin päivä!

Esittelen suoraan pitemmittä puheitta: tämän vuoden äitienpäivälahja. Tein jotain tulevaa kesää varten: kankaisen lieripäähineen eli hellehatun.

En ole ennen ommellut tällaista ja sanonpahan vain, että itse hattuhan oli yllättävän helppo - ei kummallisuuksia, ihan vain pääli- ja vuorikankaat, ei muuta. Mutta. Ongelmia toi itse kaava.

En edes mainitse mistä kaava oli (koska se ei sellaista mainintaa ansaitse kaikessa huonoudessaan). Kaavassa oli kolme kokoa: S - M - L. Valitsin keskeltä ajatellen, että kyllä siitä sopiva tulee. No ei tullut. "Vähän" kyllä näytti isolta, mutta luottavaisin mielin lähdin ompelemaan tajutakseni, että hattu olisi mahtunut ämpärille! Pienensin sitä kolmeen kertaan, ensin vähän, sitten enemmän ja sitten vielä reilusti. Alkuun olin epäuskoinen ja pelkäsin, että jos otan reilulla kädellä, siitä tuleekin liian pieni. Harmittaa, kun kangasta meni hukkaan tyyliin 5 cm joka kanttiin. 

En tajua miten kaava oli niin pielessä. Ja kuinkahan iso siitä L-kokoisesta sitten olisi tullut?

Pienentämisien jälkeen koko tuntuu järkeenkäypältä. Lieri on iso ja ns. otsalle nostettavissa (muutenhan se on silmillä tiellä). Kukkakakangas on paksua puuvillaa, vähän kuin ohutta markiisia ja vuorena on pellavaa ja kuvassa rypyssä, koska en hattua ollut vielä silittänyt (ja no tunnustetaan: en silittänyt myöhemminkään, koska viikkasin hatun pieneen pakettiin, joten mitäpä turhia ä ja sitä paitsi pellava saakin rypistyä!).

Hattu on muuten kääntöhattu, kaikki saumat ovat sisällä, joten tummaa sisäpuolta voi pitää myös päällä.

Mietin pitkään millaisen kortin teen ja sitten sain hatun kuosista ajatuksen: maalaan samankaltaisia kukkia!

Kartonki (kierrätyspala) tietenkin mustana kuten hatun pohjaväri. Siihen maalasin akryyliväreissä ja sitten viimeistelin tusseilla. Tuli mielestäni aika kiva, kun kortti ja itse lahja rimmaavat toisiinsa.

Aurinko paistakoon,
kukat kukkikoon, 
hymy vallitkoon,
taivas loistakoon,
ei silloin huolet paina, 
äidille paljon onnea aina!

Paljon onnea äidit, isoäidit ja muut äitihahmot!

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.