perjantai 26. toukokuuta 2023

OHJE: Kannellinen purkki (+ näkymätön kerroksen vaihto)

Käsityörintamalla on ollut hiljaista. 

On ollut vähän vaikeaa.

Käsissä on ollut suru(käsi)työ. Läheinen menehtyi ja vaikka takana oli pitkä sairastuminen, kuolema tuli yllättäen. Suru tuli kuin hyökyaalto. Kaiken jyräävä lamaannus. Voi vain lohduttautua sillä, että enää hänellä ei ole kipuja. Elämä jatkuu.

Päädyin virkkaamaan tätä kannellista purkkia eli surukoria, koska halusin vain jotain tähdellistä tekemistä. Ei oikeastaan ollut edes tarvetta tai paikkaa tälle, mutta kunhan jotain tekemistä sain käsilleni. Valitsin langan väriksi tietenkin mustan kuin suru. Tein tätä monta, monta päivää. Välillä itkien, välillä vain pitäen koria sylissä miettien, että jaksanko virkata edes valmiiksi. Kannen virkkarin neljästi, kun aina tuli virhe tai joko liian iso tai liian pieni. 

Silmukka kerrallaan, kyllä se tästä. Mietin häntä paljon virkatessa. Muistelin aikaa ennen sairastumista ja sitä kuinka hän aina kysyi, että mitä olen viimeksi tehnyt. Hänkin oli käsityöihminen. Enää hän ei kysy sitä koskaan.  

Se mikä tässä korissa on loistavaa, on näkymätön kerroksen vaihto. Tässä kuvassa keskellä vaihtuu kiinteät kerrokset - eihän juuri huomaa, vai mitä? Näytän alla ohjeessa kuinka teet näkymättömästi kerroksen vaihdon. Se auttaa myös tässä "kuin neulottu" -virkkaustekniikassa. Normaalisti silmukat lähtevät vähän viistämään vasemmalle, mutta tämä kerrostyyli vähän jarruttaa kaartumista.

OHJE: Kannellinen purkki (+ näkymätön kerroksen vaihto)

Lanka: Novita Cotton Rescue (100 % kierrätettyä puuvillaa) tai muuta vastaavaa lankaa. Koukku: 4

Virkkaa näin:

1. krs: Tee taikasilmukka ja virkkaa siihen 1 kjs + 8 ks. Kiristä lanka ja yhdistä krs piilosilmukalla = ps:lla.
2. krs: 2 ks jokaiseen s:aan, yhdistä krs ps:lla.
3. krs: *2 ks samaan s:aan, 1 ks*, toista *-* koko krs, yhdistä krs ps:lla.
4. krs: *2 ks samaan s:aan, 2 ks*, toista *-* koko krs, yhdistä krs ps:lla.
5. krs: *2 ks samaan s:aan, 3 ks*, toista *-* koko krs, yhdistä krs ps:lla.
6. krs: 2 ks, *2 ks samaan s:aan, 4 ks*, toista *-* koko krs, kunnes jäljellä 2 s. Virkkaa 2 ks ja yhdistä krs ps:lla.
7. krs: *2 ks samaan s:aan, 5 ks*, toista *-* koko krs, yhdistä krs ps:lla.
8. krs: *2 ks samaan s:aan, 6 ks*, toista *-* koko krs, yhdistä krs ps:lla.

Ohje jatkuu alla.

Pohja on nyt valmis. Tee ns. vahvistettu käännös tai voit myös jatkaa tästä suoraan reunaan, mutta suosittelen vahvitamaan reunan (ks. alta kuva miksi).

9. krs: Virkkaa yksi kerros kiinteitä ketjusilmukoita vain silmukan takareunaan, pujota koukku silmukan takalenkistä ja silmukan nurjalta puolelta lenkistä kuten kuvissa 1 ja 2 (eri suunnista kuvattuna). Kuvassa nro 3 on valmiita kiinteitä ketjusilmukoita. Yhdistä krs ps:lla.
10. krs: Virkkaa jokaiseen kiinteään ketjusilmukkaan 1 ks, yhdistä krs ps:lla (voit halutessasi tehdä sen jo alta löytyvän näkymättömän kerroksen vaihdolla).

Ohje jatkuu alla.

Tässä näet eron vahvistamattoman (vasemmalla) ja vahvistetun (oikealla) reunan eron! 

Ilman vahvistamista kiinteät silmukat on tehty suoraan takareunaan ja ns. kulmaan jää irvisteleviä aukkoja. Kun väliin tekee takareunaan kiinteiden ketjusilmukoiden kerroksen, nämä aukot jäävät pois ja pohjasta tulee napakampi.

Ohje jatkuu alla.

Ohje jatkuu.

Virkkaa reunaa haluttu määrä (omassani taisi olla 18 krs). Virkkaa 1 ks jokaiseen, mutta pujota koukku pystysuuntaisten silmukkalenkkien välistä (pinkki pallo kuvassa), ei silmukan alta (sininen pallo vertailuna).

Ja sitten näkymättömän kerroksen vaihto!

Kun kerros päättyy (kuva 1), vapauta koukulla oleva lenkki ja vie koukku krs:n ensimmäisen s:n läpi takakautta (kuva 2). Vedä vapautettu silmukka nurjalle (kuva 3) ja vapauta se jälleen. Vie koukku nyt samasta kohtaa mutta silmukkalenkkien välistä oikealta puolelta nurjalle (kuva 4) ja poimi lankalenkki koukulle. Vie koukku myös vapautetun silmukan läpi. Koukulla on nyt kummatkin lenkit (kuva 5). Ota lanka koukulle ja vedä lenkkien läpi (kuva 6). Kerros on nyt vaihtunut ja voit jatkaa uutta normaalisti.

Katsokaa nyt kuinka näkymätön kerroksen vaihto on! Tässä se on keskellä, ei juuri erota!

Ohje jatkuu:

Kun reunan korkeus on sopiva, virkkaa lopuksi vielä kiinteitä ketjusilmukoita työn päälle. Voit jättää sen myös pois, mutta suosittelen, koska se viimeistelee reunaa ja myös napakoittaa sitä. Reuna pysyy paremmin pystyssä.

Virkkaa kansi kuten 1.-8. kerrokset ja lisää vielä yksi ennen reunaa:

9. krs: *2 ks samaan s:aan, 7 ks*, toista *-* koko krs, yhdistä krs ps:lla.
Tee sitten vahvistettu reunakäännös ja virkkaa reuna (esim. 4-5 kerrosta).

Lopuksi vielä viimeistely!

Tein eteen keinonahkatilkusta ns. rivan. Ompelin sen karhunlangalla paikoilleen (meni vähän vinkkuraan kuten tämä elämäkin) ja lisäsin kanteen pienen lenkin. Jos haluat myös lenkin, kannen taikasilmukkaa ei kannata kiristää ihan umpeen, jotta voit pujottaa lenkkien päät reiästä läpi. Ompelin päät kiinni muutamalla pistolla nurjalle.

Virkkaustekniikka on aika napakka ja kori pitää yllättävän hyvin muotonsa. Kansi voi olla vähän lerpukampi, joten jos haluat sille vähän enemmän särmää, leikkaa kannen sisäpuolelle kannen kokoinen pahvipyörylä ja ompele muutamalla kannen läpi menevällä pistolla kiinni. Voit käyttää myös liimaa, mutta suosittelen ompelemista siltä varalta, että korin voi joskus halutessaan myös purkaa. Ohuella ompelulangalla kiinnityspistot eivät näy päälle.

Sijoitan tämän purkin ehkä eteiseen. Siinä se olisi hyvä ja näppärä paikka esimerkiksi aurinkolaseille, aurinkorasvalle ja muulle sellaiselle mitä voisi kesällä napata mukaan ulos mennessään.

Sellainen surupurkki.
(Ois voinut pyyhkiä pölyt tasolta, mutta en jaksanut. C'est la vie.)

Seuraavaksi sitten pitääkin alkaa miettimään hautajaisvaatteita. 

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.