tiistai 16. toukokuuta 2023

Vinkki: Lääkealoesta apua palovammoihin

Jos sulla on lääkealoe huonekasvina, hyödynnä se myös kotiapteekkarin hoitona pikkupalovammoihin!

Mulla nimittäin sattuu ja tapahtuu keittiössä useamman kerran vuodessa, milloin palaa sormenpää tai satun kädellä hipaisemaan pellin reunaa. Palovammalaastarit ovat ihan best, mutta myös aloe vera auttaa.

(Peura-ruukku maalattu aiemmin, ks. postaus tästä)

Lääkealoe on kasvi, jonka helposti ylikastelee - näin kävi taas! Eli jos sinun sinullakin kävi niin tai jos vaikka hutaset kasvia ja oksa katkeaa niin silloin tartu tähän vinkkiin: hyödynnä oksan sisältö!

Vinkki: Lääkealoesta apua palovammoihin

Mitä tarvitset? Huonovointisen lääkeloen, terävän veitsen, lusikan ja jonkinlaisia pieniä muotteja.

Tästä on kyse, sisällä on ehtaa aloeta! Tässä lehti siis poikkleikattuna.

Lääkealoe on ihanan vihreä ja napakkalehtinen, mutta sisältä se onkin ihan geelimäinen ja lähes tulkoon läpinäkyvä. Sisältö muistuttaa ihan silmin nähden valmiita aloe vera -geelituotteita, joita saa kaupasta.

"Geelin" talteen ottamisessa on pari tärkeää huomiota: älä käytä lehtivihreää ja jos lehti itkee ns. keltaista litkua, ota se pois, se voi olla iholle ärsyttävää.

Ensin leikkaa lehden alku pois (jos kasvi on yhtä heikolla hapella kuin minun oli), sitten leikkaa pitkiltä sivuilta ohuesti lehtivihreää pois.

Kun sivuista on siivut pois, ns. kansi lähtee helposti irti. Sisältö avautuu näkyviin. Nyt ei kannata alimmaista lehteä nostella, joskus sisältö voi olla hyvinkin liukasta kaveria...

...ota lusikka ja kaavi "geeli" pois. Lusikoi se suoraan muotteihin. Lehtivihreät voi laittaa biojätteeseen.

Sitten pakasta muotit ja kun geeli on pakastunut, laita ne pussiin tai rasiaan. Muista nimikoida - ettei kukaan vahingossa luule jääpaloiksi tai muuksi syötäväksi! Tätä ei missään nimessä syödä.

Ja miten pakastettua lääkealoeta käytetään?

Kun pieni palovamma iskee, ota yksi jääaloepala ja sivele sitä iholle. Auttaa ihanasti! Aloe vera on antiseptinen, rauhoittava ja viilentävä - ja tottakai pakastiminen tekee osansa. Jotkut sanovat ettei aloen vaikutuksia ole todistettu tutkitusti, mutta olkoonkin sitten vaikka placeboa, minusta tämä on pieniin palohaavereihin auttanut selkeästi. Kipu lieventyy ja mieli paranee. Ja on zero waste verrattuna muovia sisältäviin palovammalaastareihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.