keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Huolla kesäkenkäsi - kolme vinkkiä

Nyt tulee postaus aiheesta miten huollat kesäkenkäsi - kolme vinkkiä!

Kenkien huoltaminen on niin tärkeää. Vaatteita voi melko loputtomasti muokata uudeksi niin kauan kuin vain kangasta on joksikin. Kengissä asian laita on toinen, ne kuluvat ihan eri tahtiin ja päätyvät sekajätteeseen usein ihan liian nopeasti.

Pienellä huoltamisella pidät kenkäsi parempana pitempään ja saat lisäaikaa kesäkengillesi!

Huolla kesäkenkäsi - vinkki nro 1: Pese

Aika basic, mutta silti se saattaa jäädä välistä (myös minulla!) ja sitten sitä ajattelee, kun on jo liian myöhäistä - tahrat eivät lähde, kengät kulahtavat ja mieli sen mukana. 

Tämä pesuvinkki koskee ehkä eniten lenkkareita ja kangastennareita (muovisandaalithan voi huljauttaa vaikka suihkussa ja nahkakengille on jipot toiset). Jotkut uskaliaat laittavat lenkkarinsa pesukoneeseen, mutta itse en sitä tekisi. Ei se voi tehdä pesukoneelle hyvää (ja mieti mikä määrä vettä vain yksien kenkien takia - eihän samaan koneelliseen vaatteita voisi laittaa) eikä varmasti kenkien liimauksillekaan. En ottaisi sitä riskiä, etenkin kun käsin peseminen on helppoa.

Helppo tapa: Jos vaikka vain kärjet ovat likaset, kostuta ne, ota hiukan laimennettua tiskiainetta, tupruta ruokasoodaa päälle ja hankaa (käsin, sienellä tai vanhalla hammasharjalla, älä hankaa liian kovaa), huuhtele ja kuivata ilmavasti  - nyt kesällä vaikka auringossa. Jos kengät kastuivat sisältä, voit laittaa sisälle pikkupyyhkeen tai sanomalehtipaperia kosteutta imemään.

Pitempi kaava: Likasemmille kengille toimii ihan sama pesutapa, mutta upota kengät kokonaan veteen ämpärillä tai lavuaarissa. Tee vahvempi tahna: 1 osa pesu-/tiskiainetta ja 1 osa soodaa.

Ekstravinkki: Kengännauhat likaiset? Poista ne ja pese koneessa muun pyykin mukana pesupussissa.

Huolla kesäkenkäsi - vinkki nro 2: Fiksaa

Aina kannattaa pikkuviat korjata, oli ne kuinka vanhat tai arvottomat tahansa. Jos ei oma taito riitä, suutari osaa auttaa. Pääasia on et saa lisää käyttöaikaa kengille, eikö? Ja se vasta arvokasta on jos, kengät ovat mieluisat ja hyvät jalassa.

Nämä onkin ihan mun luottokesäkengät. Toissakesänä ompelin käsin kärkien ompeleet ja vaihdoin pohjalliset. Nyt oli taas uusien pohjallisten aika! Ompeleitakin on syytä kohta fiksataa.. Tällä erää löysin pienen koon pohjalliset, joita ei tarvinnut leikellä oikeaan kokoon - ei siis tullut turhaa leikkuuroskaa pohjallisista.

Toissakesäsen Fiksaa sun kesäkengät -postauksessa on myös kymmenen koottua erilaista vinkkiä kesäkenkien korjaamiseen - tsekkaa myös ne!

Ks. postaus: Fiksaa sun kesäkengät - 10 vinkkiä

Huolla kesäkenkäsi - vinkki nro 3: Maalaa

Sitten se erikoisempi vinkki: se mitä ei voi korjata, sen voi peittää! Yleensä sanon, että maalataan vain puhtaisiin kenkiin, mutta nyt päätin ekaa kertaa uudelleenmaalata tennarit! Nämä Punahilkka-sadusta inspiroituneet tennarit maalasin jo vuonna 2012 ja en ole käyttänyt niitä enää useisiin vuosiin.. Maku muuttuu ja kengät sen mukana. Itse tennarit olivat kuitenkin vielä hyvät, joten eikun uusi maalipinta päälle!

Ks. postaus: Punahilkka-tennareiden esittelystä

Eka vedin paksuhkosti valkoista akryylimaalia koko maalauspinnan päälle. Vähän se pohjasta erottuu, mutta pakko oli peittää kaikki värialueet.

Sitten uudet kuviot!

No oli ehkä vähän tylsää tehdä Marimekon unikkoa, kun a) se ei ole missään nimessä uniikki eikä itse suunniteltu ja b) maalasin jo matalavartiset, mustavalkoiset unikkotennarit toissakesänä. Mutta ne kengät ovat olleet todella tehokäytöllä, siksi ajattelin et myös toiset unikot ottaisi helposti käyttöön - ja kun nimenomaan tennarit ansaisivat lisää askelia alleen.

Ks. postaus: Unikkotennareiden esittely

Päädyin näissä unikkotennareissa pronssin väriseen maaliin. Maalasin kuviot 2-3 kertaa, hyvin isot kuviot peittivät alkuperäiset maalaukset alleen.

Vähän pelkäsin miten väri riittelee keltaisiksi maalattujen läppien kanssa, mutta ei paha, ei lainkaan paha yhdistelmä.

Tykkään kuinka pronssimaali heijastaa valoa! Näyttää vähän sellaiselta metallifoliolta, eikö?

Olen aika tyytyväinen tähän muodonmuutokseen. Varmasti otan nyt nämä kengät käyttöön!

Kivasti loistavat unikkotennarit hämärästä eteisestäkin!

Ja nyt lähden kesäkengissäni aurinkoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.