torstai 8. kesäkuuta 2023

DIY: Lempikorteista muistivihkoja

Mitä tehdä lempparikorteille? Tai vaikka vaihtoehtoisesti mille vain kivalle kartonkikuvalle? 

Tee niistä muistivihkoja! Helppoja, avattavia, auki taitettavia muistilehtiöitä, joista voi päällimmäisen vetää pois ihanan iisisti ilman, että paperi repeää tai koko paperipakka hajoaa.

Olen pitkään miettinyt mihin voisi kaikkia kivoja saatuja postikortteja hyödyntää. Viime vuonna tein Unikko-kortista korvakorut (ja ne on kyllä ihanat ja hyvin kestäneet käyttöä), mutta ei kaikki kivat kortit sisällä sellaista kuvaa, että siitä saisi korvikset. Ja kaikkia ehkä halua leikata. Entä jos taustalla on ihana teksti kortin antajalta? Se voi olla kiva säilyttää - ja muistilehtiönä se onnistuu! (Ja kun paperisivut loppuvat, voi kortin vielä ottaa halutessaan talteen!)

Ks. Unikko-postikortista korvakorut (sis. ohje).

DIY: Lempikorteista muistivihkoja

Tämä askartelu on helppo! Vain neljä vaihetta eikä mitään kummallisia tarvikkeita tai materiaaleja.

Vaihe 1/4: 

Leikkaa kortin kokoisia paperiarkkeja mieluinen nivaska. Voit leikata ne saksilla, paperileikkurilla tai paperiveitsellä ja viivaimella, valitse tyylisi. Voit myös hyvin käyttää kierrätyspapereita. Mietin nyt jälkikäteen, että väliin olisi ollut hauska laittaa värillisiä tai kuosillisia arkkeja, tai edes viiva- tai ruutupaperia!

Vaihe 2/4

Niputa arkit yhteen. Laita sivuille ihan reunaan paperipuristimet tai pyykkipojat. Levitä tuubista suoraan liimaa* nipun lyhyeen päätyyn, liimaa kauttaaltaan mutta melko ohuesti ilman, että sitä tursuaa laitojen yli. Laita ympärille paperipuristimia ja anna kuivua.

*Käytin kontaktiliimaa. Ihan mikä vain kontaktiliima käy. Se ei ole liian kosteaa, joten paperit eivät ns. kastu. Kontaktiliimassa on kuivuttuaankin sopivaa joustoa mikä sopii paperinivaskan liimaamiseen. Kontaktiliima kuivuu myös mukavan nopeasti, jo viiden minuutin odotus voi riittää.

Vaihe 3/4 

Kun selkämyksen liima on kuivunut, levitä paperinivaskan jommalle kummalle puolelle paperiliimaa* ja aseta kartongille eli mieluisalle taustapahville. Itse valitsin pelkkää valkoista uusiokäytössä olevaa pakkauskartonkia. Helpoiten saat taustan tehtyä niin, että liimaat palasen päälle ja sitten saksit ylimentävät reunat - jos leikkaat ensin kortin kokoiseksi, on vaikea tähdätä liimausta niin ettei taustapahvi mene vinoon.

*Mikä tahansa puikkoliima käy. Erikeeper ym valuvat askarteluliimat ovat liian kosteita ja saavat taustan vain kuprulle. Omani on Tigerista, se on ollut ihan hyvä kunhan ei vain päästä liimaa kuivumaan.

Vaihe 4/4

Sitten liimataan kortti kanneksi! Leikkaa ensin kartongista kortin eli vihon levyinen suikale. Taita se liimatun selkämyksen ympärille ja paina pöytää vasten taitokset. Taitteiden väliin jää selkämyksen mentävä väli eli kuvaan merkattu x-kohta. Levitä puikkoliimaa kauttaaltaan suikaleeseen paitsi ei selkämyksen. Painele vihon ympärille, muista laittaa kortti alle. Laita vielä paperipuristimet ympärille ja anna kuivua hetken.

Sitten onkin valmista!

Selkämyskartongilla voi myös leikitellä, voi vaikka valita kontrastivärin. Itsehän olin tylsästi valkoinen.

Vihko avautuu kuin kaupan muistilehtiö konsanaan ja kortin eli kannen voi hyvin taittaa myös lehtiön taakse. Sitten vain kirjaamaan ja tarvittaessa voi paperisivuja vetäistä nipusta irti kerros kerrokselta.

Tykkään ajatuksesta, että kanneksi valitsisi jonkun ihanan kortin, jossa olisi taustalla antajan kirjoittama kiva teksti - aina muistilehtiön avatessaan näkisi tekstin ja siitä ilahtuisi! Juuri tämä kuvattu kortti oli käyttämätön, joten vain kuvittelen siihen jonkun söpöstelyrunon.

Nippu muistilehtiöitä valmiina! Yhden litteän vihon otan heti käyttöön kalenterin väliin.

Jos tykkäät vihoista ja muistikirjoista, katso myös nämä postaukset:

Tee-se-itse-vihot ompelukoneella
Kuinka kierrätät osittain käytetyt muistikirjat uusiksi vihoiksi

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.