keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Toive: LeSac-ohje.

Edellispostauksen Le Sac-mekkojen esittämisen jälkeen kaksi lukijaa toivoi minulta suomenkielistä tutoriaalia mekkoon. Ei ollut tarvis luoda heti uutta mekkoa, joten sanallisilla ohjeistuksilla mennään:
1. KANKAAN VALINTA JA KOKO
Le Sac-mekkokankaanksi käy mikä vain ohut kangas trikoosta viskoosiin. Joustavalla kankaalla voi tehdä napakamman mekon, joustamattomalla pitää lisätä säkin kokoa. Tarvitset kangasta sen verran, että pituus yltää rinnuksen päältä tahtomaasi helmapituuteen (+ kääntövaraa helmaan ja nauhakujaan). Kankaan leveyden saat vaikka laskemalla näin: vyötärönleveys + 25-40cm (riippuen kuinka löysän tahdot ja kuinka joustava kangas on).

2. SIVUSAUMAT
Leikkaa kangas joko yhtenä kappaleena (vain yksi sivusauma) tai kahtena kappaleena (kaksi sivusaumaa). Käännä kangas oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusauma(-t). Jätä kuitenkin yläreunaan 10-15 cm halkiot. Nämä halkiot mahdollistavat mekon pääntien muuntelun.

3. HUOLITTELU
Sivusaumojen jälkeen huolittele halkiot (käännä kangasta yksin- tai kaksinkerroin sisällepäin ja ompele, tai päärmää kanttinauhalla). Käännä helma (=sama juttu: käännä ja ompele) sekä tee yläreunaan nauhakuja. (Huomioi tarpeeksi iso nauhakuja, jos tahdot myöhemmin vaikka vaihtaa erilaisen nauhan.)

4. NAUHA
Pujota nauha kujaan (kulkien toisesta kujasta sisään ja samantien toisesta kujasta ulos). Alkuperäisessä ohjeessa nauhan pituus taisi olla jopa 4-5 metriä, mutta mielestäni jo kolmella metrillä pötkii pitkälle.
Ja näin on Le Sac-mekko valmis pukemisharjoituksiin! Pala kangasta, pitkä pätkä nauhaa ja reippaasti alle tunnin työmäärällä lopputuloksena monen monta mekkovaihtoehtoa!

Oliko ongelmia? Epäselvyyksiä? Kysy, autan mielelläni! Tsemppiä ompeluhetkiin!

EDIT// Koska mekon pukemisesta pyydettiin selkäpuolelta lisäkuvia, tässä ne ovat:
Jos mekon pukee niin, että halkiot ovat sivuilla, nauhat voi vetää takaa ristiin. Tämä tarkoittaa sitä, että nauhan päät ovat vian toisella laidalla vartaloa, joten ne pitää kietasta kerran ympäri, jonka jälkeen ne voi vetää alas ja vartalon ympäri. Solmu pitää nauhat myös hyvin paikoillaan.
Eli tarkennus: nauhat kietoutuvat toistensa ympäri. Mutta tämä on vain yksi vaihtoehto, myös muita on.
Ja jos halkion pukee eteen (takana oleva pitää "vetää kiinni") niin silloin nauhat kulkevat ristiin ilman solmuakin. Vaihtoehtona on myös esim. vetää nauhat niskalenkiksi ja etukautta vartalon ympäri.

13 kommenttia:

 1. Jes! Kiitos tästä! :--)

  VastaaPoista
 2. Onko vyötärölle tuleva nauha ja kaulaan tuleva nauha samaa nauhaa, vai kaksi eri nauhaa?:P En siis tarkoita että ovatko ne samaa materiaalia, vaan että ovatko ne kaksi ihan erillistä nauhaa vai yksi ja sama nauha?

  VastaaPoista
 3. Hei,
  Onko mekossa kaksi eri nauhanpätkää, toinen kaula-aukossa ja toinen vyötäröllä, vai ovatko vyötäröllä ja kaula-aukossa olevat samaa nauhaa?
  Eli yksi vai kaksi pätkää:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on sama nauha. Siksi sen pitää olla niin pitkä, jotta se ulottuu nauhakujasta niskan taakse ja sieltä eteen riippuen aina tietenki tavasta, jolla mekon ylleen kieputtaa :)

   Poista
 4. Hei,
  Kas vain, kämmäsin ja spämmäsin saman kysymyksen kahdesti, kiitos pikaisesta vastauksesta. Voisitko julkaista kuvan myös mekon takaosasta, niin tälläiset pulun älykkyysosamäärällä ja hyttysen hahmotuskyvyllä varustetutkin varmasti ymmärtäisivät, mistä on kyse. Niin että jotenkin näkyisi tuo mystinen kieputusjuttu:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei ole sen mystisempi :D Nauha kulkee lähes kaikissa versioissa selkäpuolella ristiin ja sieltä eteen. Vaihtoehtoja on muitakin, mutta esimerkiksi kaikissa tämän postauksien kuvissa nauhat menevät yksinkertaisesti taakse ristiin ja sieltä vartalon eteen (paitsi mustassa, jossa nauhat jäävät taakse roikkumaan).

   Poista
 5. En oikein hahmota miten nuo nauhat asettuvat selkäpuolella esimerkiksi tuossa punaisessa mekossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katso vastaukseni edelliseen kommenttiin :) Eli nauhat kulkevat takana ristikkäin niin kuin monessa normaalissa topissa/mekossa :)

   Poista
 6. Olisiko selkäpuolestakin siis mahdollista saada kuva?:D

  VastaaPoista
 7. voi vautsi mikä blogi! Vierailin ekaa kertaa ja jäin heti lukijaksi. ihanaihana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kivaa, että ihastuit! Tervetuloa mukaan ja toivottavasti viihdyt myös mukana jatkossa :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.