torstai 31. toukokuuta 2012

Kierrätetystä kierrätettyä.

On vaatteita, jotka pysyvät nappisuorituksina ja jatkuvina lemppareina vuodesta toiseen, kuten esimerkiksi minulla tämä mukava laskostettu lyhennetty kierrärihame. Kaikki vaatteet - etenkään muokatut sellaiset - eivät ole yhtä onnekkaita. Sanon tätä ompelun ja vaatteiden muokkauksen kiertokuluksi. Teet jotain, mistä tykkäät, mutta kohta siitä et enää pidäkään ja muokkaus alkaa alusta: teet sen uudestaan ja taas siitä tykkäät kunnes hommassa palataan lähtöruutuun.
Vaatteen kiertokulku osa yksi: tein vuonna 2010 tpaidasta taskullisen topin, joka ajan saatossa ylläriylläri jäikin käyttämättä. Omaa tehtyä harvoin kannattaa kirpparilla myydä, joten lyhensin topin hameeksi. Puna-valko-raidallinen resori poikkileikkasi printin pois ja jätti silti taskuntyngät käytettävään kuntoon.
(Yh, kauhea kalkkilaivan kapteeni kuvassa oikealla. Ei ole vielä aurinko paistanut ompelijaan niinkuin kesällä 2010.)
Sitten on vaatteen kiertokulku potenssiin kaksi: ostat jotain kirpparilta, muokkaat, muokkaat ja muokkaat. Kierrätyksen määrä tuntuu jo loputtomalta ja materiaalin määrä ehtymättömältä?
2010 ostettu kirppismekko lyhentyi mammamalliseksi babybolliksi seuraavana vuonna. Ja taas vuosi ajassa eteenpäin ja pistin mekon ihan tavalliseksi hameeksi, joka sopii kaikkeen ja kaiken kanssa.
Hameesta irtaantunut yläosa ei lentänyt tilkkulaariin, vaan sai alleen resoria (vanhasta topista) ja näin se on ylävartalon lämmike. Aion käyttää topin kanssa lenkillä, koska vilukissa tarvitsee hartioilleen suojaa. Olen varma, että tästä sekä edellä esitetyistä hameista tulee uusia suosikkejani kunnes hammasratas taas pyörähtää ja ken tietää millaiseksi on vaatteiden vuoro jälleen muuntautua. Sen vain voi aika näyttää.

2 kommenttia:

  1. Ilahduttavaa kierrätyskierrättämistä :) Vaatekaapin siivoaminen on kyllä kierrätysjuttujen tekijälle välillä tuskaisaa - en raaskisi heittää mitään pois. Ajatuksella "tästä saisi vielä tällaisen kun vähän tuunaisi" jne. Minäkin olen väsännyt tässä t-paidoista tuubihuiveja, osittain postauksesi innoittamana, ja hihoista tuli luonollisesti hihattimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kiva, että tuubihuiveja on siellä valmistunut ja kierrätysratas pyörähtänyt taas kierroksen eteenpäin :) Mietin, että joskus voisi pitää kirjaa et mikä olisi kierrätyksen kierrätyksen kierrättämisen ennätys vaatteiden uudelleen muokkaamisessa, kun aina pitää yrittää pelastaa sellainen, mistä jo toinen olisi luopunut aikoja sitten..:)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.