maanantai 6. lokakuuta 2014

Minimalistisia ajatuksia.

Kuluvan vuoden aikana olen käynyt paljon keskusteluja minimalismi-operaatiostani. Jutustelut ovat herättäneet hyviä kysymyksiä ja innostaneet myös muita miettimään kaikkea omistamaansa materiaa - sitä tahdon myös tällä postauksella tehdä. Pari edellistä keskustelua on myös päättynyt siihen pohdintaan, että voisiko minimalismista ja materian karsimisesta olla kehkeytymässä jopa eräänlainen trendi? Kun tuntuu, että niin moni kokee tavaramäärän ahdistavana. Keskusteluissa nousivat esille ekologiset aatteet, talouden epävakaus, kotimaisuuden ja laadun tunnistaminen, kulutuskäyttäytymisen muutokset ja materian, mainosten ja "tyrkyttämisen" ähky. Jo riittää se kaikki, sanoi yksi. Kuinka paljon sitä ihminen uutta tarvitsee, jos vanhaa ja hyvää on entuudestaan? Se on mietinnän paikka. Tässä muutamia pohdintojani purtavaksi:
Väite: Minimalismi on valkoisia tyhjiä pintoja.
Jokainen kokee minimalismin eri tavoin. Usein tulee puhe valkoisesta sisustuksesta, joka huutaa tyhjyyttään. Se on minimalismin stereotypia. Oikeasti minimalismi merkitsee eri asioita. Se on yksinkertaistamista ja olennaisen tunnistamista. Minimalismi voi kohdistua elämänvalintoihin, sisustamiseen, taravamäärän karsimiseen, ekologisiin ja kestäviin päätöksiin, ajankäyttöön.. Jokainen kokee myös minimalismin ja materiamäärän eri tavoin. Se mikä on toiselle tosi vähän, on toiselle paljon. Kyse on myös mielipiteistä ja siitä miten ja mitä ihminen elämässään tekee. Jos harrastaa, suokoon harrastukseen kaikki tarvittavat välineet - se ei ole minimalismista pois. 

Totta: Materia hallitsee ihmistä - ainakin, jos materiaa on liikaa.
Mitä enemmän omistat tavaraa, sitä enemmän tavara omistaa sinut. Eikö olekin hullua? Kai sen nyt pitäisi olla ihminen, joka omaa elämäänsä ja (maallista omaisuuttaan) hallitsee? Kun materiaa on niin paljon, että se ympäröi kodin, hallitsee kaaoksellaan arkea, syö resursseja (rahaa, tilaa sekä siivouksen myötä myös aikaa) ja on muodostunut jatkuvaksi tekemättömien tai keskeneräisten tavaroiden kasaksi, materiamäärä on ongelma. Kun materia ei ole se, joka pyörii arjen keskiössä, jää aikaa ja elämäniloa paljon tärkeämmille asioille. Esimerkiksi mielestäni mekon pitäminen on tärkeämpää kuin sen tekeminen. Tahdotko muistaa sen ompelemisen vai kaikki kivat tilaisuudet, joissa pidit tekemääsi vaatetta ylläsi?
Fakta: Tunnista olennainen. Poista epäollennaiset.
Jokaiselle on omat toimivat karsimiskeinot. Toinen karsii kaiken mitä ei ole käyttänyt vuoteen. Toinen poistaa kaiken mitä ei muistanut omistavansa (sen jälkeen, kun on ensin kirjoittanut muistista kaiken omistavansa materian paperille ja jos kyseista tavaraa kuten vaatetta ei listalta löydy, kohtalona on sen karsinta). Itse olen pitänyt hyvänä ohjenuorana esimerkiksi tätä: Älä säilytä mitään mikä ei ole oikeasti käytännöllistä, kaunista tai sydämelle arvokasta. Kaikki muu on riippakiveä, joka syö joko aikaa tai tilaa. Tällaiselle kierrätyskäsityöläiselle tämä on ajoittain erittäin haastavaa. Mutta baby steps, baby steps. Ja tästä päästäänkiin seuraavaan:

Valhe: Kierrättäjä ja käsitöiden tekijä ei voi olla minimalismi.
Minimalismi ja kierrätys/käsityöt eivät mielestäni sulje toisiaan pois. Niiden välissä on vain kuilu, jossa paistaa stereotypiat kliinisen valkoisesta kodista. Kun tämä stereotypia poistetaan ja muodostetaan mielipide siitä mikä on kyseiselle henkilölle minimalismia, kuilu hälvenee. Jos käsitöitä tekevä pyrkii minimalismiin, kyse on enemmänkin valinnoista uusia käsitöitä tehdessä. Tätä valintaa hallitsevat ajatukset siitä mikä on turhaa ja mitä todella tahtoo tehdä. Kun tekee kerralla hyvin, ei tule luotua epäonnistuneita töitä nurkkiin. Kun tietää mitä oikeasti tahtoo tehdä, ei tee mitään mitä ei tarvitse. Toisin sanoen käsitöitä tekevä voi minimalismissaan pyrkiä pois turhasta materiaaleiden hankkimisesta, keskittyä vain olennaiseen ja siihen, että kokonaismaterian määrä pysyy vakiona (tai jopa välillä vähentyen). Kun ompelee yhden uuden mekon, purkaa jonkun muun vaatteen. Kun ostaa lankoja, ostaa vain sen verran mitä tarvitsee. Kun hajoittaa korun palasiksi, tekee myös niistä jotain eikä vain hamstraa osia. Tekee yhden, luopuu yhdestä - se on hyvä sääntö myös uutta ostaessa.
Loppuun sanon: Minimalismi ei ole jonkin puutetta, se on täydellinen annos kaikkea. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse, esineestä/tavarasta voi tykätä myös ilman, että visuaalisesta mielihyvästä muodostuu pakonomainen omistamisen tarve. Kun kaupassa näkee jotain kivaa, mieti miksi se olisi pakko saada? Mikä synnyttää ostohalun? Mikä tarve se on saada kotiin? Mistä luopuisit saadaksesi sen? Tahtoisitko saada ja omistaa sen myös vuoden päästä? Kymmenen vuoden päästä? Tappelisiko joku siitä perinnönjaossa tai edes kirppismyyjäisissä? Joku sanoi "You don't need to own it before you can appreciate it", jota voi hokea itse kukin vaikka tällä viikolla, kun on taas Stoccan hullaritkin. Voisiko vain hyväksyä, että kyllä, sinä pidät siitä ja se olisi kiva saada, mutta sitä ei tarvitse silti itse omistaa?

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Mitä olisikaan elämä ilman ajoittaista pohdintaa? :)

   Poista
 2. Tosi hyvää pohdintaa, ilo lukea. Ja synninpäästö tällaiselle käsityötarvikkeiden hamstraajalle kuten minä :-) Itse aloitin aikanaan suuntautumisen kohti minimalistisempaa elämää juurikin sisustuspainotteisesti: halusin kotiin tyhjiä pintoja, siisteyttä, tyylikkyyttä, hotellimaista eleettömyyttä. Vähitellen olen alkanut miettiä asiaa jotenkin hieman syvällisemminkin, juuri tuota liian tavaran aikaansaamaa henkistä kuormitusta esimerkiksi.

  Tämä on mielenkiintoinen matka, ja todellakin nimenomaan matka, ei minkään absoluuttisen totuuden järjestelmällistä toteuttamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että pidit kirjoituksesta :) Allekirjoitan myös: minimalistisuuteen pyrkiminen on todella matka (jokseenkin tuntuu myös, että loputon matka..), jossa oppii ja kasvaa myös henkisesti, kun joutuu myös miettimään kotia/elämää monelta eriltä kantilta :)

   Poista
 3. Mäkin olen kuullut minimalismikeskusteluissa usein argumentin, että minimalistinen koti ei voi olla kodikas. Että minimalismi olisi yhtä kuin kliinisyys, valkoisuus, persoonattomuus ja kylmyys. Vaan eihän se niin ole. Valkoisuus on vain yksi tyyli. Yksinkertaisuutta voi toteuttaa monella tapaa, lämpimillä väreillä, pehmeillä materiaaleilla ja niiden harvojen esineiden merkityksellisyydellä. Esimerkiksi seinällä voi olla monen taulun sijasta vaikka yksi tärkeä kuva, silloin kuva saa ansaitsemansa huomion.
  Olen siis ihan samaa mieltä sun kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kummalliset argumentit kantavat stereotypioita, joiden mukaan on aina joko-tai-tilanne. Joillekin on ihan älytön ajatus, että myös värikäs koti voi olla minimalistinen. Se on hassua. Tai, että monilapsisen perheen koti ei voi olla minimalistinen, koska jokapuolella on lasten leluja.

   Kivaa, että löytyy muitakin, jotka ovat samaa mieltä kanssani! :)

   Poista
  2. Minusta tässä "väärinkäsityksessä" on kyse siitä, että sanaa minimalistinen käytetään kahdessa tarkoituksessa.

   Jos lukee sisustuslehtiä, niin siellähän minimalistisella viitataan minun käsitykseni mukaan juuri sellaiseen todella pelkistettyyn, usein valkoiseen, sisustustyyliin. Siis nimenomaan sisustustyyliin. Samaisessa kodissa voi olla kaapit ja varastot täynnä turhaa ja käyttämätöntä tavaraa.

   Toinen sanan merkitys ei liity suoraan sisustamiseen, vaan ennemminkin kuvaa asennetta tavaraan, pyrkimystä "keveään" elämään, jossa usein tavaralla nähdään pelkästään käyttöarvo, tai ainakin arvotetaan tavaroita vahvasti käytännöllisyyden näkökulmasta, vähemmän esimerkiksi estetiikan, tunteiden, omistamisen halun tms. kautta. Tällaisessa minimalistisessa kodissa sisustus voisi kai teoriassa olla hyvinkin rönsyilevä ja värikäs, mutta kukin tavara olisi harkiten valittu.

   Itse en näe tässä suurta ongelmaa, on vain kyse sanan kahdesta eri merkityksestä.

   Meillä sitten yhdistyy nämä kaksi, koska pidän kohtuullisen minimalistisesta (eleettömästä, puhdaslinjaisesta, ei-rönsyilevästä) sisustustyylistä ja pyrin myös minimalistiseen elämäntapaan (karsimaan turhaa, välttämään tavaran mukanaan tuomaa henkistä kuormaa).

   Poista
  3. Se on totta, termi toimii useassa merkityksessä, liittyen kotiin, elämään tai kattavammin kumpaankin. Mutta ongelma termiin tulee minun mielestäni mukaan siinä vaiheessa, kun merkitykseen linkitetään negatiivisesti sävyttynyt stereotypia - mutta toisaalta..ei varmaan mikään tyyli, oli kyse sitten sisustus- tai elämäntyylistä, ole selviytynyt ilman, että niihin liitettäisiin epämiellyttäviä luuloja. Nyt kun miettii, en ainakaan keksi esim.yhtään sisustustyyliä, josta joku ei yhdistäisi negatiivisia luuloja :D

   Poista
 4. Todella hyviä huomioita! Ehkä jonkinlaisesta trendistä on kyse, koska mäkin olen kuluneen vuoden aikana alkanut miettiä kodin tavaroita ihan uudella tavalla. Jauhan kaikille vähänkään kiinnostuneille nykyään "tavarasuhteestani", jota olen oppinut kehittämään tässä vuoden aikana... En ehkä ole ajatellut itseäni minimalistiksi, koska koti on just kaikkea muuta kuin hillitty ja valkoinen, mutta lopulta ajattelun takana saattaa olla juuri se!

  Sinulla on tosi kiva blogi, ihastuin tähän heti kun huomasin että useammassa postauksessa olet miettinyt, miten saat uusiokäyttöön jotain, joka on jo kokenut karsimiset, kirpparit, kierrätyskassissa seisomisen - ja sitten palaakin käyttöön. Sellainen on musta tosi ihailtavaa, ja ennen kaikkea kestävää tavaran käyttöä & vähentämistä, eikä vain raivaamista uuden tavaran ostamiseksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä, toivottavasti jauhamisesi on myös auttanyt muita miettimään omaa tavarasuhdettaan :) Kiitos Anna, mukava kuulla, että tykkäät :) nimenomaan tavoitteena on kuitenkin ekologisuus ja tavaran kiertokulku, ei sitä heivata puolta omaisuutta kirpparille sen takia, että saa rahoilla ostaa uusia juttuja tilalle. Toivottavasti tykkään uusiokäyttö-ideoistani myös jatkossa!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.