tiistai 27. kesäkuuta 2017

Silikonikorut ja -lelut (+ohjeet).

Erilaisia kanto- ja imetyskoruja on näkynyt paljon. Voisi sanopa jopa, että imetyskorut ovat jonkinlainen kestohitti? Etenkin vauvalahjoina tuoreelle äidille. Eikä ihme, onhan erilaisia imetyskoruja ja lelunauhoja on helppo valmistaa. Variaatioita on loputtomasti ja tässä muutama helppo malli silikonihelmistä!
Tarvikkeet: silikonihelmiä- ja riipuksia (silikonihelmet ja -hahmot elintarvikelaatuista silikonista, joka ei sisällä PBA:ta tai PVC:tä), klipsejä, turvalukkoja, tuttirengas, puuhelmi, satiininyöriä, puuvillalankaa, virkkuukoukku, parsinneula ja sakset.

Alkuun myös muistuttaisin turvallisuudesta - varsinkin, jos omaa käyttökokemusta ei ole niin ei tule kaikilla ajatelluksi seuraavia asioita: Tehdessäsi koruja, tuttinauhoja ja lelunauhoja kiinnitä erityistä huomiota solmuihin, jotta niistä tulee pitävät. Nyörin päät kannattaa sulattaa polttamalla purkautumisen ehkäisemiseksi.Tutti- ja lelunauhan suositeltava pituus on enintään 22 cm, sisältäen klipsit ja tuttirenkaat tai puruosat. Liian pitkä naru voi aiheuttaa kuristumisvaaran.
Virkkaa vähän, virkkaa paljon tai ole virkkaamatta - tässä kolme erilaista mallia. Tee vaikka jämälangoista pieniä pyörylöitä helmien väliin tai pujota helmiä virkattavaan koruun - tämä toimii myös muuten ihan tavallisilla helmillä, vaikka isoilla puuhelmillä!

VIRKATTU KAULAKORU / Tee näin: Pujota puuvillalankaan 12 helmeä. Tee aloitusilmukka, tee 1 kjs, vedä helmi väliin, *2 kjs, vedä helmi väliin*, toista *-* kunnes helmet loppuvat. Käännä työ. 1. krs: Tee ”ketjuun” 1 ks helmien väliin ja 2 ks helmen kohdalle (= 33 s). Käännä työ. 2. krs: Tee ensimmäiseen s:aan 2 ks ja jokaiseen seuraavaan 1 ks. Viimeiseen s:aan tulee 2 ks (= 35 s). 3. krs: Tee järjestyksessä koko kerros seuraavasti: 3 kjs + 2 p, 2 ks, *2 langankiertoa koukulle, tee pylväs toiseen silmukkaan ja jätä toinen langankierto koukulle*, toista *-* , vedä lanka läpi koukulla olevista langankierroista. Loppuun tulee 3 p. Käännä työ. 4. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. Tee loppuun kjs niin pitkälle, että ketju yltää helposti pään ympäri. Kiinnitä ks:llä kiinni toiseen reunaan. 5. krs: 1 ps jokaiseen s:aan. Jatka ps:kerrosta tahtoessasi myös koko ketjun pituudelta. Päättele.
Jos äidille, vauvalle kans! Silikonihelmiä voi käyttää myös tuttinauhoissa ja myös niin sanottuissa puruleluissa.

PUPUHELMI / Tee näin: Tee taikasilmukka. 1. krs: 1 kjs, 8 ks silmukkaan. Krs:n lopuksi 1 ps ens. s:aan. 2. krs: Tee 2 ks jokaiseen s:aan (= 18 s). 3–5. krs: 1 ks jokaiseen s:aan. 6–7. krs: *1 ks, 2 ks yhteen*, toista koko kierrokselta. Päättele. Huom! Muista ottaa puuhelmi (halkaisija noin 2 cm) työn sisään ennen kuin kavennat sisäaukkoa liikaa. Korvat (aloita helmen laidalta): 1. krs: Ota lanka koukulle ja tee keskelle 4 ps. 2. krs: Käännä ja tee kahteen ensimmäiseen s:aan 3 puolip. Käännä työ. 3–6. krs: 2 puolip jokaiseen s:aan (= 6 s). 7–8. krs: Tee kerrokselle vain 5 puolip. 9–12. krs: Tee joka kerros yksi puolip vähemmän kuin edelliseen. Jäljelle jää 1 puolip. Päättele. Toista 2–12. krs: korvan viereen jäljelle jääneisiin kahteen 2 ps:aan. Viimeistele korvien laidat piilosilmukoin (15 ps jokaiseen laitaan). Päättele.

KUKALLINEN TUTTINAUHA / Nauha virkataan edestakaisin ilman työn kääntöä kerrosten välillä. Kerrokset virkataan kahdessa vaiheessa; ensimmäinen vaihe on oikealta vasemmalle, jolloin langankierrot nostetaan koukulle. Toinen vaihe on vasemmalta oikealle, jolloin koukulla olevat langat päätetään perättäin toinen toisensa jälkeen.
Tee näin: Tee tuttirenkaaseen 6 ks. Käännä työ. 1. krs: Tee yksi kjs ja 5 ks. Käännä työ. 2. krs: Työnnä koukku toiseen s:aan koukusta laskien. Ota lanka koukulle ja vedä silmukan läpi. Työnnä koukku seuraavaan s:aan, ota taas lanka koukulle ja vedä silmukan läpi. Toista kerros loppuun. Lopuksi koukulla on 7 lankaa. Ota lanka koukulle, vedä lanka ensimmäisen koukulla olevan langan läpi. Ota lanka koukulle ja vedä lanka kahden seuraavan langan läpi. Toista kerros loppuun, kunnes koukulla on enää yksi lanka. 3–27. krs: Toista 2. kerrosta, mutta ota langankierrot edellisen kerroksen takaosasta. 28. krs: Tee 6 ks ja liitä samalla klipsi nauhan päähän. Päättele. Huom! Tuttinauhan pituus saa olla enintään 22 cm sisältäen turvalukon ja tuttirenkaan. Liian pitkä naru aiheuttaa kuristumisvaaran. Huomioi pituudessa myös nauhan mahdollinen jousto. Kukka: Pujota helmi puuvillalankaan ja tee langanpäähän aloitussilmukka. 1. krs: Virkkaa kjs sen verran, että pituus riittää helmen ympäri (mallityössä 9 kjs). Krs:n lopuksi 1 ps ens. s:aan. Pidä ketju helmen ympärillä. 2. krs: Tee ks ketju täyteen (mallityössä 14 s). 3. krs: *Tee ks, 3 kjs, jätä l s väliin*, toista *-* kierros loppuun. Krs:n lopuksi 1 ps ens. s:aan. 4. krs: Tee jokaiseen ketjuun ks, puolip, 2 p, puolip, ks. Krs:n lopuksi 1 ps ens. s:aan. Päättele. Kiinnitä kukka nauhan päälle.
Ja jos lahjaksi menee, yhdistä lahja taustapahviin tai avattavaan litteään lahjarasiaan. Yksinkertaisen kaunista!
Ohjeet julkaistu Kauneimmat Askartelut 2/17 -lehdessä. Yhteistyössä Pikkumuru.fi
Tykkää ja seuraa lehteä myös Facebookissa ja Instagramissa @kauneimmataskartelut #kauneimmataskartelut

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ihan päästä päähän mitattuna sisältäen esim. sen tuttirenkaan ja kiinnitysklipsin :) ja tietty tämä koskee vain vauvalle annettavia nauhoja, ei äitin kaulaan laitettavia imetyskoruja :)

   Poista
 2. Minä olenkin erilaisia imetyskoruja ihastellut. En muista, että omia lapsia imettäessä olisi vielä ollut tuollaisia! Kauniita olet tehnyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) muistelen myös ettei näitä ole kovin kauaa ollut.. Mutta varmasti hyvä keksintö kyllä! :)

   Poista
 3. Ihania noi ruusuhelmet! Saako udella, mistä ne on ostettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki nuo helmet ovat yhteistyökumppanilta Pikkumurusta, linkki löytyy postauksen lopusta :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.