lauantai 21. huhtikuuta 2018

Hupparimania: Astetta hienompi huppari (osa 4).

Hupparimanian viimeinen osa! Kolme hupparitutoriaalia tehty ja tässä tulee vielä neljäs ja viimeinen huppari. Se on vähän erilainen kuin muut. Mietin, kun hupparit ovat lähes aina joko rentoja tai urheilullisia niin että miten hupparista saisi astetta hienomman? Yksi vaihtoehto olisi ollut tehdä huppari jostain sametista tai glitterpintaisesta bilehilekankaasta, mutta jos tahtoo säilyttää sporttisuuden, toinen vaihtoehto on tämä: yhdistetään kiiltäväpintaista ja läpinäkyvää kangasta!

Ks. hupparimanian edelliset tutoriaalit:
osa 1: Joogahuppari
ja osa 2: Perushuppari
osa 3: Hupparimekko + raglanhihat 
Lähtökohdaksi otin siis kahta eriä kangasta. Päämatsku hiukan joustavasta ja hiukan kiiltäväpintaisesta lycra(?)kankaasta ja sen rinnalle sifonkimaista, läpinäkyvää ja joustamatonta polyesteriä(?). Polyesterihirvitys oli oikeasti iso kirppismekko. Siinä oli ostaessakin vähän korjaamisen varaa ja koska näköjään parissa vuodessa en saanut sitä korjattua käyttöön, on aika luovuttaa ja laittaa vaate paloiksi ja hyötykäyttöön.
Vaihe 1: Leikataan etu- ja takappaleet

Ensin puetaan mallivaate päälle ja merkataan etuosaan nuppineuloin merkit, josta kangas vaihtuu. Koska ylös tuleva kangas on läpinäkyvää, on suotavaa laittaa merkit niin, että käytössä rintsit jää piiloon.

Sitten asetellaan kangas kaksinkerroin (langansuunta helmasta ylöspäin) ja asetellaan mallivaate siihen päälle taitteet kohdistettuna. Leikataan kaksi kappaletta kuten tavallisesti etu- ja takakappaleet, mutta vedetään kaarevasti merkkien kohdalta poikki. Etukappaleeseen voi tehdä eteen pienen syvennyksen.
Vaihe 2: Leikataan yläkappaleet

Asetellaan läpinäkyvä kangas nelinkerroin, eli taitteet ylös ja sivulle. Asetellaan mallivaate kankaan päälle taitteet kohdistettuna. Ja siihen vielä takakappale (heh, kuvassa tuo ruskeana ilmaantuva kappale). Sitten leikataan kuvasta noin ikään vaalennettu alue. Muodostuu siis yksi yläkappale, johon ei tule olkasaumoja. Jos syvensit etukappaletta keskeltä, muista leikata toista yläkappaleen reunaa etukappaleen muotoon.
Eli näin! Keskellä yläkappale. Kuvassa myös leikattu pääntiepala. Joustamattoman kankaan kanssa kannattaa varmistaa, että pääntiestä tulee tarpeeksi iso. Mittaa siis päänympäryksesi, lisää vähintään 1 cm ja jaa luku neljällä. Tämä mitta antaa osviittaa tuosta leikattavan pääntien kaaren pituudesta - näin ikään kuin selkokielellä sanottuna.

Vaihe 3: Leikataan hihat ja resorit

Leikataan hihat kuten tässä hupparitutoriaalissa (ks. vaihe 3), mutta ei leikata olkasaumaan asti, vaan huomioidaan, että yläkappale vie osan hihakappaleesta. Hihalle voi myös leikata resorit kuten tässä hupparitutoriaalista (ks. vaihe 5).
Vaihe 4: Leikataan huppukappaleet

Leikataan kaksi huppukappaletta (etureuna kuvassa vielä leikkaamaton), ks. mallia hupun leikkaamiseen edellisistä tutoriaaleista (vrt. eri muodot). Jos haluat tehdä huppuun vain käänteen, huomioi käännevara etureunaan. Jos haluat tehdä ikään kuin pystykaulusmaisen etuosan nauhakujalla (ks. postauksen eka kuva), leikkaa pitkä kaistale, joka on hupun etureunaa 2-3 cm pidempi. Leikkaa päistä pienet palat irti (= ns. pystykauluspalat).
Vaihe 5: Ommellaan alaosa kasaan

Ensin kuvassa on yläkappale avattuna. Kohdistetaan sivuille keskelle hihakappaleet (ks. mallia edellisistä tutoriaaleista) ja ommellaan ne oikeat puolet vastakkain. Sitten kohdistetaan ja ommellaan samankaltaisesti etu- ja takakappaleet. Kun kaikki kappaleet on paikoillaan, kohdistetaan ja ommellaan sivut hihansuusta helmaan.

Huom! Itse tein lähes kokonaan hupparin saumurilla, mutta hyvin voit myös ommella ompelukoneella. Huomioi purkautuvien kankaiden huolittelu ja käytä tarvittaessa joustavia ompeleita.
Vaihe 6: Ommellaan huppu

Ommellaan ensin huppukappaleen kaareva reuna yhteen oikeat puolet vastakkain. Käännetään nurjalle pitkän kaistaleen kumpikin pää ja pikkupaloista vain toiset päät (tämän voi myös muuttaa niin, että leikkaa vähän suuremmat kappaleet ja pitää ne koko pituudeltaan kaksinkerroin, mutta tutoriaalia helpottaakseni tehdään näin). Käännetään kaistaleet pituussuunnassa kaksinkerroin ja ommellaan ne hupun etureunaan. Käännetyt reunat tulevat ihan vastatusten. Lopuksi voi tikata suoralla ompeleella hupun oikealta puolelta, jotta ommeltu paksu sauma pysyy nätisti huppua vasten.

Kun kaistaleista on muodostunut nauhakuja, ommellaan huppu pääntiehen. Kohdistetaan se pääntiehen ja ommellaan paikoilleen Hupun ompelu tehdään samoin mitä perushupparissa, ks. vaihe 7. Poikkeuksena se, että ylimääräistä reunaa ei mittailla eikä leikata pois, vaan hupun voi suoraan nuppineulata tasaisesti pääntiehen.
Vaihe 7: Viimeistellään!

Lopuksi on enää viimeistelyt jäljellä. Hihoihin voi ommella resorit paikoilleen (ks. mallia edellisistä tutoriaaleista), helman voi kääntää ja tietenkin huppuun pujotetaan nauhat. Itse lisäsin nauhan päihin myös kullanväriset nauhanpäät.
Ja valmista on! Rento, mutta silti ei liian rento. Ripaus kiiltoa ja hiukan läpinäkyvyyttä. Nuo kultaiset nauhanpäät tuovat kivan pienen yksityiskohdan. Että tällaisenkin hupparin voi tehdä itse kaavatta ihan mallivaatteen avulla!
No nyt on huppuja! Neljä erilaista mallia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Toivottavasti inspiroiduit ja uskallat myös kokeilla kaavatonta ompelua. Kun itse leikkaa, saa myös heti omiin mittoihin sopivat ompelukset ilman sitä pettymystä, että käyttää kaavojen piirtelyyn ja leikkaamiseen aikaa vain todetakseen, että ei se kaava omille mittasuhteille sovikaan.

Mikä oli sinun suosikkisi näistä neljästä mallista? Maailman helpoin huppari eli kaikesta ylimääräisestä karsittu joogahupparihupparimekko raglanhihoilla, tämä uusin kahden kankaan astetta parempi huppari vai ihan vaan se normaali perushuppari?

7 kommenttia:

  1. Ihan törkeän hieno! En ois ite keksinyt moista kangasyhdistelmää mutta toimii ��Pakko laittaa testiin :)

    VastaaPoista
  2. Tulipa hieno! Kivoja nää sun tutoriaalit. Ompelen itsekin usein hyödyntäen valmisvaatteen mallia. Tosin en itse kyl oikein osaa kutsua niitä kaavattomiksi, koska pohjana on kummiskin toisen vaatteen kaava/malli. Tokikaan sitä paperikaavaa tuossa ei oo. Mut nyansseja vaan. ☺ Ompelen erityisesti lapsille paljon valmisvaatteiden mallien pohjalta ja muutenkin käytän paljon samoja kaavoja, joita vaan muokkailen. Oon super laiska kaavojen piirtelijä. Kaavoissa oon alkanut suosiin erityisesti yksittäiskaavoja. Kässälehtien kaavahelvetti on kyl usein... 😱😬😭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! :) mulle se on aina kaavaton, jos kyseessä ei ole juurikin sanomaasi kaavahelvettiä :D aina kun se kaavojen jäljentäminen ja niiden mukaan leikkaaminen jää pois, sanon ompelua kaavattomaksi vaikka tottahan se on et onhan se mallivaatekin siinä yhdenlainen kaava :) oon kans superlaiska (ja -huono) oikeiden kaavojen kans! Ajatuskin uuvuttaa :D

      Poista
  3. Vieläkin helpompi huppari on se jonka mallia olen käyttänyt niin puuvillaisessa kesämekossa, hupparimekossa, peruspaidassa, collegetakissa ja seuraavaksi vetoketjullisessa hupparissa. Perusmallissa on siis vain sivusaumat ja huppu - ei erillisiä hihoja. Resorit tuo heti lisää ilmettä, vetokejuista, vuoritetusta hupusta yms. puhumattakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa kyllä todella helpolta ja monikäyttöiseltä! Siinä on varmaan jonkinlaiset lepakkomaiset hihat vai? :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.