keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Virkatut tulppaanit (+ohje).

Virkatut tulppaanit, niitä äiti sai viime sunnuntaina äitienpäivälahjaksi.

Nämä kukkaset eivät vettä kaipaa, siinä kun iskee vain maljakkoon niin siinä ovat ja hyvänä pysyvät ilman sen suurempaa huolenpitoa. Sopivat myös allergiseen kotiin, allergiavapaat kukat!
Tein oman ohjeen tulppaaneille, kun en parempaakaan löytänyt. Ajattelin, että kokeillaan onnistuuko ja onnistuihan se! Yksi kukka valmistuu aika vaivatta, kokonainen kimppu jo vähän pidemmällä virkkaustovilla.

Virkkaamiseen ei tarvitse paljoa muuta kuin lankaa ja rautalankaa - varren voi toki tehdä muustakin, mutta sopivan kivasti vääntyilevä rautalanka mahdollsitaa monta asiaa. Kun varsi on taipuisa, kukista voi tehdä myös muutakin kuin vain kimpun. Nehän voi myös punoa sellaisenaan vaikka kranssiksi!

DIY: Virkatut tulppaanit

Tarvikkeet: Punaista ja vihreää lankaa, virkkuukoukku langan ja käsialan mukaan, rautalankaa, pihdit, vähän pumpulia tai vanua, ompelunaula.

Huom! Ethän käytä ohjetta kaupalllisiin tarkoituksiin. Virkkausohje on vain yksityiseen käyttöösi.
Tee näin: Virkkaa ensin kukan osat. Jokaiseen kukkaan tulee tuollainen kuppi ja kaksi terälehteä. Tein kahdenlaisia kuppeja, isommat kiinteillä silmukoilla ja pienemmät ja nopeammat pylväillä.

Kuppimalli 1: 1. krs: Tee taikasilmukkaan  kjs + 8 ks. Sulje ps:lla. 2. krs: Tee 2 ks jokaseen s:aan. Sulje ps:lla. 3. krs: Tee *2 ks samaan s:aan, 1 ks*, toista *-* koko krs. Sulje ps:lla. 4.-13 krs: Tee 1 ks jokaiseen s:aan. Sulje ps:lla. Katkaise lanka, jätä noin 15 cm langanpää.

Kuppimalli 21. krs: Tee taikasilmukkaan  kjs + 8 ks. Sulje ps:lla. 2. krs: Tee 2 p jokaseen s:aan. Sulje ps:lla. 3.-7. krs: Tee 2 kjs ja puolipylväs jokaisaan s:aan, 1 ks. Sulje ps:lla 8. krs: Tee 1kjs, *2 ks, 2 ks yhteen*, toista *-* koko krs. Sulje ps:lla.  Katkaise lanka, jätä noin 15 cm langanpää.

Terälehdet: 1. krs: Tee 8 kjs. Jätä koukusta laskien kolmanteen silmukkaan 2 p samaan s:aan. Tee 4 p ja viimeiseen s:aan 5 p. Jatka kjs-ketjun toiselle puolelle: 4 p, vikaan s:aan 2 p. Sulje ps:lla. 2. krs: Tee 2 kjs ja samaan s:aan 2 p, 1 p jokaiseen ja päätyyn 5 p. Jätä osa lehdistä tähän ja jatka osa lehdistä vielä loppuun: 1 jokaiseen s:aan, sulje ps:lla. Jätä noin 15 cm langanpää.
Kun haluttu määrä kukkien kuppeja ja ympärille tulevia terälehtiä on tehtynä, alkaa kukkien kokoaminen. Leikkaa ensin halutun varren mittainen pätkä rautalankaa kaksinkertaisena. Taita lanka keskeltä. Rautalangan on hyvä olla sen verran jämäkkää, että kukka pysyy pystyssä. Tulppaanin pää ei saa käydä liian raskaaksi, jolloin rautalanka taipuisi pystyssä ollessaan.
Kokoa tulppaani näin:

1. Työnnä rautalangan pää kupin pohjasta läpi. Ota pieni tuppo vanua ja litistä se rautalangan pään väliin. Kierrä langat yhden kerran ympäri niin vanupallo pysyy paikallaan. Vedä tuppo kupin sisään.
2. Ompele ensin langanpäistä kaksi terälehteä kukan alapuolelle. Kiristä samalla tarvittaessa langoilla rautalankaa paikoilleen.
3. Tuo terälehdet ylös (voit muutamilla pistoilla kiinnittää terälehdet laidoiltaan paikalleen) ja tuo ne yhteen. Ompele langanpäällä tulppaanin pää suppuun ja kiinnitä terälehtien yläreunat ylös paikoilleen. Vedä langanpäät kukan sisään piiloon.
4. Virkkaa varsi: Sido parilla ps:lla lanka tulppaanin pohjaan ja virkkaa rautanlangan ympärille kiinteitä silmukoita koko matkalta.
5. Kun rautalankaa on noin pari cm jäljellä, käännä pihdeillä päät ylös.
6. Virkkaa pään ympärille. Päättele langanpää. Tämä vahvistaa varrenpäätä ja pitää huolen etteivät rautalangan terävät päät aiheuta vahinkoa.

Isommat tulppaanit tein toisella tapaa. Ennen terälehtien kiinnittämistä, toin ensin kupin päät yhteen keskeltä ja sitten vastakkaiselta puolelta. Tulppaani ei jää kokonaan suppuun, vaan siihen jää tuollainen neljän reunan kaunis yläosa.
Sitten onkin valmista! Halutessaanhan tuohon varteen voisi vielä virkata lehtiä. Yritin ja aloitinkin, mutta mielestäni oli jotenkin nätimpi ilman, joten jätin ne sitten tekemättä.
Aika kivat eikö? Kaukaa, kun katsoo niin voisivat mennä ihan oikeista tulppaaneista, vai mitä?

Kerrothan, jos ohjeessa oli epäselviä kohtia - autan mielelläni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.