Se oli pieni äitienpäivälahja äidille. Törmäsin johonkin muka kohdennettuun mainokseen "cooling neck wrapista" eli jonkinlaisesta niskaan laitettavasta viilentävästä pötkylästä. Markkinointi toimi sen verran, että heräsin: mikä IHME TUO ON? Aloin googletteleen ja siitähän löytyi myös DIY-versio. Check, tuollaisen teen äidille, äiti tarvitsisi kesähelteillä viilennystä!
Ja siitä se ajatus sitten lähti: viilennyshuivi!
Viilennyshuivi on kirjaimellisesti kapea (hyvin kapea) huivi tai huivintapainen asuste. Toisin sanoen se on ihan vaan oikeastaan kangasputki, jonka sisällä on viilentäviä vesihelmiä (lue alta lisää!). Niiden toiminta perustuu siihen, että ne imevät hyvin vettä ja vapauttavat kosteutta hitaasti.
Ja kaikkihan märkä pyyhe -viilennystekniikkaa testanneet tietävät, että helteellä kostea pyyhe tuntuu iholla ihanan viilentävältä. Huivi ajaa saman asian ja näyttää tietenkin paljon paremmalta kuin rätti olalla, joten tällaisen kukkahuiviputken kanssa ei ainakaan saa kesämenoissa kylähullun mainetta.
VESIHELMET
Tältä näyttävät vesihelmet eli vesipolymeerit. Kulhossa turvonneina (noin 1 cm) ja pusseissa kuivina - kokoero on siis aika valtava! Niitä käytetään yleensä esim. leikkokukille maljakossa ja koska ovat ikään kuin sisustuksellinen elementti, niitä on saatavana useissa sävyissä. Itse valitsin summan mutikassa mustaa ja keltaista, koska huivin sisällä värillä ei ole väliä.
Vesihelmet turvotetaan esim. yön yli vedessä. Itse laitoin tiistai-iltana turpoamaan, seuraavana päivänä helmet olivat täydessä koossaan ja valmistin huivin. Jätin huivin kylpyhuoneeseen kuivaamaan ja perjantaina helmet olivat täysin kutistuneet ja kuivuneet. Oletan, että kuivuminen käy nopeammin, jos jättäisi vaikka aurinkoon kuivumaan.
Huom! Käsittele helmiä huolella, äläkä päästä helmiä viemäriin. Niitä ei myöskään kannata puristella. Turvonneet helmet rikkoontuvat liiasta paineesta.
Huivin pohjalla käytin tätä ohjetta: Chica and joy, jossa tarkempi ompeluohje vaiheineen, mutta tässä alla vielä homma kiteytettynä:VIILENNYSHUIVI
OHJE: Leikkasin esipestystä ohuesta puuvillaviskoosista (eikö ole ihana kukkakuosi!) täysleveän noin 20 cm leveän suikaleen. Pituutta siis 150 cm. Taitoin suikaleen pituussuunnassa kahtia, leikkasin päät viistoon ja ompelin pitkän sivun ja päät yhteen jättäen keskelle kääntöaukon.
Käänsin oikeinpäin ja ompelin poikkiompeleet 45 cm päähän huivin päistä. Näiden kahden ompeleen väliin jäi 60 cm tila. Laitoin kääntöaukosta sisään turvonneita vesihelmiä (jotta tietää paljonko mahtuu ettei tule laitettua kutistuneita liikaa) ja ompelin 60 cm:n väliin 20 cm välein kaksi poikkiommelta ja suljin kääntöaukon. Eli huivin keskelle tuli kolme lokeroa, jossa vesihelmiä on tasaisesti. Ei liian täynnä, vaan silleen sopivasti.
Ja miten viilennyshuivia käytetään?
Huivi upotetaan viileään vesikulhoon ja annetaan olla vedessä (voi vaikka edellisiltana jättää turpoamaan, jos seuraavana päivänä on hellettä tiedossa) kunnes vesihelmet ovat turvonneet. Sen jälkeen huivin voi kietoa kaulaansa tahtomallaan tavalla vaikkapa rusetille. Käytön jälkeen huivin voi jättää tasolle aurinkoon tai huoneenlämpöön kuivumaan ja palautumaan. Kun helmet ovat kutistuneet, voi huivin taitella talteen.
Huivia voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Huivia ei voi tietenkään konepestä, joten huivi pysyy hyvänä niin kauan kunnes liiaksi likaantuu tai kunnes helmet ovat rikkoontuneet.
Ja on muuten kevyt ja pieneen tilaan menevä! Harmi, että huivia ei voi silleen menossa mukana lennosta muuttaa viilentäväksi, vaan siinä pitää hiukan ennakoida. Siinä olisikin, jos huivia voisi pitää aina taskussa mukana ja sitten se vain yhtäkkiä zadaam turpoaisi valmiuteen.
Pieni paketti ja pienet kukkaset kortissa. Kukkakortin tain akvarellimaaleilla ja tusseilla.
Saas nähdä tuleeko jo tällä viikolla ennustettu vuoden eka hellepäivä ja pääseekö äiti jo heti testaamaan käytössä viilennystä!
Mahtava idea, en tiennyt, että tällaisia on.
VastaaPoistaKiitän - vaikkakin alkuperäinen idea ei ole omani :)
Poista