perjantai 7. toukokuuta 2021

10 x outo kierrätysidea (zero waste -edition)

Oudot kierrätykset -sarjalle jatkoa!

Vai pitäisiköhän sanoa PIHIT kierrätykset? Nimittäin aika monen tämän postauksen jutussa olen ajatellut et onko tämä nyt kierrätystä vai vaan pihiä? Vai sekä että? Ja haittaako se? Koko ajan enemmän kiehtoo zero waste -elämä. Se, että jos jotain käyttää niin sitten todella ihan loppuun asti. Ettei roskiin menisi sitten mitään tai jos menee niin todellakin kaikkensa käyttäneenä. Vähän kuin omaa kiertotaloutta pienemmässä skaalassa. 

Oli tai ei - tässä tulee: 10 x outo kierrätys!

Ks. muita outoja kierrätysideoita mm. näistä: postaus 1 / postaus 2 / postaus 3 / postaus 4 / postaus 5

1/10 Zero waste -kierrätysidea

Ilmalla täytetyistä pakkaus-toppaus-asiasta (mikä tämän oikea nimi on?) pieniä pusseja 

Kun jos tilaa jotain verkkokaupasta, ei juuri voi vaikuttaa millaisessa paketoinnissa tuote saapuu kotiin. Joskus on näitä ilmalla täytettäviä toppauksia. Nämä ilmatoppaukset voisi hyvin säilyttääkin, mutta en mielelläni säilytä huttua mikä sisältää - noh, pelkkää ilmaa. 

Ensin ajattelin puhkoa ja pistää roskiin  - mutta KAS. Kun leikkaa pitkän sivun pois, voi ilmataskut vetää erillisiksi ja KAS: monta, monta pientä muovipussia. Erittäin hyviä vaikkapa pikkukässäsälälle. Itse tosin aion käyttää koirankakkapusseina. Sopivan pieniä pienelle koiralle.

2/10 Zero waste -kierrätysidea

Viskipullosta pullo mihin vain

Nopea ratkaisu olisi ollut pullonkeräys. Valitsin pullolle vähän pidemmän kaavan kierrätyksen. Pullossa oli niin kiva korkki, mukavasti paikalleen napsahtava. Tästähän tulee hyvä mehu- ja mausteöljypullo! 

Pistin pullon tiskikoneeseen. Alatasolla puhdistui pystyssä tosi hyvin, ei haise viskille enää yhtään. Etiketin hinkkasin pois tiskiaineella ja patapatalla (yllättävän hyvin lähti liimat pois!). Etiketin alta paljastui joku sarjanumero. Sekin lähti, kun asetonilla vähän pyyhkäisi.

3/10 Zero waste -kierrätysidea

Kaikki paperi muistilapuiksi

Fyysisten paperilistojen ja vihkojen ystävänä koen joskus "paperintuhlaussyndroomaa". Kompensoin sitä hyödyntämällä kaiken - siis kaiken - mahdollisen paperin suttu- ja muistilappupapereina. Kokoan laatikkoon aina kaiken mihin voi vielä jotain rustata. Jos käyttää paperia, on se käytettävä loppuun asti.

Leikkaan talteen muistilappuja mm. seuraavista asioista: kirjekuoret, vanhat kalenterit, vihkojen loput, pieleen menneiden piirrosten taustapuoli, mahdollisten postista tulevien lappusten kääntöpuoli, pakkauspaperijämät, pakkausten mukana tulevien lippulappusten kääntöpuoli...

Ja kun muistilistoista on kyse!

4/10 Zero waste -kierrätysidea

Kuittien "kertauusiokäyttö" listoina

Joskus käytän myös kuittien taustapuolet. Erittäin pihiä kierrätystä? Mutta esim. teen kirjastoon aika usein varauksia ja niissä on aina varauskuitti välissä. Niitä siis kertyy ja niihin, kuten myös kauppakuitteihin,  on hyvä kirjottaa "to go" listoja ja esim. postiautomaattien varausnumeroita, koska kuitin voi sitten heittää pois normiroskikseen.

5/10 Zero waste -kierrätysidea

Liimajämistä DIY-liimalakkaa

Liimalakka eli köyhän miehen decoupage-lakka. Laatikosta löytyi ihan tolkuttoman vanhoja tuubijämiä (en siis ole itse näitä ostanut, suosin isoja liimapulloja), joiden korkki on liimautunut kiinni. Millään eivät ole avautuneet. Ja vaikka tuubit olivat aika lopussa, en silti kyennyt heittämään niitä pois vain vaan tein niistä liimalakkaa. Mikä oli hyvä, koska "aito ja oikea" lakka olikin ihan finito, kuivunut. Sen heitin sentään pois.

DIY: Liimalakka

Sekoita liimaa ja vettä - kunnon töräys liimaa ja kraanavettä päälle. Sanoisin että puolet ja puolet. Tai vähemmän vettä, jos haluaa tuhdimpaa. Jos taas enemmän lakkamaista suojapintaa ilman liimatehoa, silloin voi laittaa vettä tilkan enemmän. Seoksen voi laittaa tyhjään lääke/tablettipurkkiin, jossa on painokansi. Ei juuri tarvitse millään sekottaa, kunnon ravistus ennen käyttöä ja seos on valmis sudittavaksi melkeimpä mihin vain. Kannen kun sulkee hyvin, liimalakka ei kuivu ja pysyy hyvänä pitkään.

Käytän liimalakkaa esim. virkattujen korvakorujen kovettamiseen (ks. lisää esim. tästä jutusta; kohta "kovettaminen"). Sopii myös decoupage-tekniikkaan. Liian tuhti tai liian vetinen seos saattaa olla huono servettikoristeluille tai liian ohuille papereille, mutta kun löytää hyvän balanssin seokselle niin oikein hyvin käy kaikkeen leikekoristeluun.

6/10 Zero waste -kierrätysidea

Tabletti- ja pastillipurkit ja maalijämät

Ja kun tablettipurkeista oli puhe, niin näihin myös niitä käytän! Äidiltä taisin tämän oppia. Kun jos ostaa maalia (kuten vaikkapa akryylä) isossa satsissa, on helppo jakaa maalia pienempään (ja vaikka sekoittaa valmiiksi uusia sävyjä perusväreistä!) tablettipurkkiin. Kierrokorkit eivät ole kovin hyviä, koska kierteisiin saattaa mennä maalia ja korkki voi kuivua purkkiin kiinni. Mutta painokorkit ovat loistavia, maali ei kuivu sisään! Ja kanteen voi sutia sisällä olevaa maalia niin sävyn näkee heti.

7/10 Zero waste -kierrätysidea

Rikkoontuneista verhonipsuista klipsejä

Näitä napsuu meillä rikki etenkin kesäisin pimennysverhojen painon takia. Valkoiset osat eivät kestä ja metallinen klipsupää jää käteen. Nopea hävitys olisi metallinkeräys, MUTTA. Kun jos se ei ole rikki, voi sen vielä käyttää! 

Käytän näitä paperipuristimien tapaan. Säläpussin sulkijana. Paperinipun (vaikkapa edellä mainittujen kuittien) niputtajana. Nahka- tms. osien kiinnittämisessä ompeluklipsin sijaan. Kangasnauhojen niputtajana. Kerran käytin jopa kirjanmerkkiä, mutta sivuihin tuli vähän vekkejä, heh. 

8/10 Zero waste -kierrätysidea

Loppuun käytettyjen boksereiden kuminauha talteen

Miehen loppuun ajetut bokserit. (Ja kyllä mies kiittää, täällä se taas toisen aluspöksyjä esittelee.)

Olihan nuo ihan kulahtaneet etenkin takaa ja jostain syystä vyötärönauhasta. Mutta hyvä, että oli noin puhki vyötäröltä, en muuten varmaan olisi hoksannut kuinka hyvä kuntoinen itse kuminauha vielä oli.

Pöksyt paloiksi ja leikkuusilppukeruuseen (kerään niitä, ehkä saan joskus ison joogatyynyn tehtyä niistä tämän kierrätetyn jätskityynyn tapaan) ja vyötärönauha talteen.

Ei haittaa, vaikka reunaan jää ompelureunaa. Kuminauha sopii hyvin käytettäväksi vaikkapa jos ompelen miehelle lisää tilkkuboksereita. Kuminauha on valmiiksi sopivan kokoinen, eikun vain uusien boksien vyötärökaitaleeseen sisään.

9/10 Zero waste -kierrätysidea

Kukkakimpusta kelluva asetelma

Tämä on hyvä ja sievä idea tuleville äitienpäiväkukkasille!

Kun jos saat kukkia, pidä ne maljakossa hyvänä. Kukista irtoaa pitkä ilo, kun kukista riippuen leikkaa varsiin uudet imupinnat ja vaihtaa veden päivittäin. Ruusuista yms. voi uloimmat repsottavat terälehdet nippasta sormin pois. 

Ja kun perushuolto kimppuun ei enää auta, tee kimpusta veteen asetelma! Leikkaa saksin varret pois. Kukan alle voi jättää 0,5-1 cm vartta "ankkuriksi". Laita vettä läpinäkyvään laakeaan maljakkoon, matalaan purkkiin tai vaikkapa syvälle lautaselle. Tiputtele kukkaset veden pinnalle vieri viereen. Asetelma on nätti vielä hyvän aikaa!

Otetaan loppuun  vielä "tuttu ja turvallinen vinkki":

10/10 Zero waste -kierrätysidea

Kaikki langanjämät talteen

Heitän ikkunalaudalle kirkkaaseen säilytyspussikoriin kaikki vähintään 10 cm mittaiset langanpätkät. Aina kun jotain tarvitsee sitoa tai kietoa, otan lankaa tästä pussista. Aika hyvin pussi aina tyhjentyy ja täyttyy. Tai pysyy vaikiona "lähes täynnä". Parhaimpia on nyöri- ja puuvillalankajämät, villalangat ei niinkään kulu.

Siinäpä ne tällä kertaa!

Oliko joukossa sinulle jotain uutta ideaa? Kerro ja kommentoi mikä on sinun "pihistelykierrätys"! Mielelläni kuulen uusia ideoita zero waste -kierrätystyyliin. Kaikki matsku hyödyksi loppuun asti!

4 kommenttia:

 1. Tän talven ihastus oli virkata valmiita, erimuotoisia paikkoja villalankojen jämistä. Sain ystävältä värikkään pussillisen. Jopa pikkupikkupätkät tulee käytettyä.

  Tuosta ilmatyynypussukasta tuli mieleen säilytyslokerikko, jossa jokaisen pussin yläosaan viilto ja näin monta pikkutaskua rivissä.. Toimiskohan ja mitä kestäisi...? Joulukalenteri heureka 🤪.

  Liimalakkaa en olisi tiennyt, täydellinen vinkki.

  Erittäin inspiroiva postaus taas, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkatut paikathan on tosi hyvä idea! :) Kiva, että pidit postauksesta. Kiitos!

   Poista
 2. Kiva postaus eikä ollenkaan outo. 03/10-vinkkiä käytän itsekin ja liimalakka todella hyvä vinkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kiitos! :) 3/10 on jo tosi hyvin tässä sekalaisessa joukossa, hienoa!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.