maanantai 3. toukokuuta 2021

Virkatut tulppaanit 2.0. (+ helpompi ohje)

Tulppaanien sesonki ehti mennä jo, mutta onneksi ikitulppaanit kukkivat aina. Säästä ja vedestä viis, nämä tulppaanit eivät lakastu, nuupahda tai pudota lehtiään!

Mitä jos tulevana äitienpäivänä antaisitkin äidillesi, isoäidillesi tai muulle äitihahmollesi oikeiden kukkien sijaan kestäviä kukkia? Näistä tulppaaneista tykkää myös allergiakoti. 
Itse olen antanut punaisia tulppaaneja äidille lahjaksi (ks. postaus). Nämä värikkäät tein viime vuoden keväänä itselleni (ks. postaus) ja nyt tulee niiden helpompi ohje 2.0. - jotta sinäkin voisit tehdä ikitulppaaneja helposti! 

Ks. virkatut tulppaanit 1.0. (sis. ohje) - tämä ohje on myös hyvä! Lopputulos on hiukan erilainen ja sopii ohje sopii erityisen hyvin jämälangoille. Päälle tulevien terälehtien sävyillä voi leikitellä. Verrattuna tähän tulppaaneihin, virkkaus helpottuu, kun ei tarvitse ensin valmistaa monia osia ja sitten yhdistellä, päätellä ja koota itse tulppaani. Tämä helpompi ohje tarvitsee alkuun vain kolme "kuppia" ja sitten ne yhdistetään virkkaamalla ja "kupeille" virkataan yhteinen pohja,

Helpompi ohje!
Virkatut tulppaanit 2.0.

Lanka: Käytä mitä vain puuvillajämälankoja (näissä mm. Hjertegarn Cotton nr.8, Hjertegarn Bom-Mix). Virkkuukoukku: Langan ja käsialan mukaan. Kolmonen tai kakkonen on hyvä. 
Mitäpä muuta tarvitset? Vahvaa metallilankaa, vanua tai pieniä kangastilkkuja, pihdit, kuuma- tai askarteluliimaa ja pikaliimaa. 

Homma pähkinänkuoressa: Tulppaani virkataan ylhäältä alaspäin.  Tulppaanin alkuun virkataan kolme pientä kuppimaista kappaletta eli terälehteä. Kappaleet yhdistetään virkkaamalla puolet niistä yhteen renkaaksi. Renkaaseen tehdään tulppaanin sisäpuoli. Sen jälkeen virkataan kukan ulkopuoli.

Virkkaa näin: 1. krs: Tee taikasilmukkaan 1 kjs + 5 s, sulje krs ps:lla. 2. krs: Tee 2 ks jokaiseen s:aan, sulje krs ps:lla (= 10 s). 3.–5. krs: Virkkaa 30 ks spiraalina. Katkaise lanka ja toista 1.–5. krs:t yhteensä kolmesti. Kolmannen terälehtikappaleen kohdalla älä katkaise lankaa vaan jatka terälehtien yhdistämiseen ja kukan sisäpuoleen. 

Jatka sisäpuolelta (ks. kolmas kuva): 6. krs: Virkkaa 5 ks viimeiseksi virkattuun terälehteen, ota seuraava kappale mukaan ja virkkaa siihen 5 ks, ota kolmas kappale mukaan ja virkkaa siihen 5 ks, yhdistä ps:lla 1.kappaleen 1.s:aan. 7. krs: 1 ks jokaiseen s:aan (= 15 s). 8. krs: Virkkaa 2 s yhteen, kunnes saat aukon ks:lla umpeen. Katkaise lanka. Tulppaanin sisus on valmis. 

Jatka tulppaanien ulkopuolelle (alarivin kuvat): 6.–12. krs: Virkkaa terälehtien ”avoimiin silmukoihin”, virkkaa 1 ks jokaiseen, terälehtien välissä voit kaventaa 2 ks yhteen (= 22 s). 13.–14. krs: *2 s yhteen, 1 ks*, toista *-* krs. Katkaise lanka, jätä noin 20 cm langanpää.

Ohje jatkuu alla.
Sitten valmista varsi: Luo silmukoita paksuun metallilankaan (pituus noin 25 cm) kuten loisit silmukoita sukkapuikolle. Taivuta pihdeillä päät lenkille ja litistä vartta vasten. Sulje tipalla pikaliimaa langanpäät kumpaankin päähän.

Lisää lehti: 1. krs: Virkkaa metallilankaan (pituus noin 20–25 cm) kiinteitä silmukoita. 2. krs: Käänny ja virkkaa 1 ks jokaiseen s:aan metallilangan puoliväliin asti. Virkkaa 5 puolip, 5 p ja pp kunnes jäljellä on 5. Virkkaa 2 p, 2 puolip, 1 ks. Taivuta päät lenkille, päättele ja laita tippa pikaliimaa lehden päähän.

Ja lopuksi laitetaan homma kasaan: Liimaa vanua tai kangastilkku varren päähän (jotta metallilanka ei tule tulppaanin läpi), työtä täytettä tulppaanin sisään ja työnnä varren pää tulppaanin sisään. Tue vanulla, jotta varsi pysyy kukan keskellä. Pujota lanka tulppaanin aukon ympäri ja sulje varren ympärille. Tee muutamia piilopistoja varren juureen. Kiedo ja/tai ompele lehden kapea pää varren alkuun. Sulje langanpää tipalla pikaliimaa. Taivuta lehteä kaarevaan muotoon.
Itse tein jämälangoilla jokaisen tulppaanin eri värillä. Tuli aika iloinen ja värikäs kimppu, eikö! Hyvin voisi myös tehdä vain yhdellä sävylla. 

Vinkki!
On muuten helppo saada virkatut kukkaset asettumaan maljakkoon kivan väljästi, kun sulloo maljakon tai vaasin pohjalle vaikkapa sanomalehtipaperia silleen hyvin väljästi. Toimii myös silloin, jos kukat meinaavat upota maljakon sisään. Paperitollolla saa korotettua kukkien varret liian syvästä maljakosta. 
Ja jos ei energia tai aika riitä isoihin tulppaaneihin, voit tehdä myös minitulppaanin! Pituutta tällä vain 7 cm!

Tulppaanirintakoru valmistuu yllä olevan ohjeen mukaan. Valitse vain ohut puuvillalanka (esim. Perfect Crochet Maxi) ja/tai kirjailulankaa (minä tein varren puolitetusta kirjailulangasta). Virkkuukoukku saa olla 1,5–2 mm tai langan ja käsialan mukaan. Taakse voi ommella tai liimata hakaneulan tai rintakoruneulan.
Rintakoruna tulppaani valmistuu nopeasti ja on sekin sievä, käsin tehty äitienpäivälahja.

Ohjeet ikitulppaaniin ja tulppaanirintakoruun julkaistu myös Kauneimmat Käsityöt -lehdessä 2/20.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.