torstai 28. lokakuuta 2021

Ohje: Ompele neulesukat


Mä kuulkaa ompelin neulesukat! 

Jep, neuleesta ja tarkemmin sanottuna neuletakista tulikin sukat! Vanhasta uutta. Samalla tein ohjeen: kuinka ompelet neulesukat omien mittojen mukaan!

Ennen

Kauhean virttynyt, parsimista vailla oleva neuletakki. En edes muista minä vuonna olisin tätä viimeksi käyttänyt. Ehti olla "tee näistä jotaki joskus" -laatikossa monta monta monta vuotta. Nyt kun kädet osui tähän reuhkanaan niin olin heti, että jes, tässähä n ihan loistava tekstiyksilö sukiksi!

Jälkeen

Ja avot! Kauempaa katsottuna ei ehkä hahmottaisi, että ovat ompelukoneen alla käyneet. Voisivat mennä ihan tavallisista villasukista, jos ei silmä osu saumoihin, eikö?

Katsotaas kuinka se sukkien ompelu sujuu:

Tarvitset vain neuleen, paperia kaavaksi ja ompeluvermeet. Jos löytyy saumuri, sitä parempi. Sillä saa ainakin kestävät saumat, mutta myös tiheällä siksak-ompeleella varmasti onnistuu.

OHJE: Ompele neulesukat omien mittojen mukaan!

Tee ensin kaava. Piirrä jalanpohja ja "kansipala" kuvan mukaisesti. Paina paperi jalan päälle ja piirrä lattiaa myöten ääriviivat. "Kansipalassa" näet kulmassa tähden. Vedä siitä kohti nilkkapala vastaavasti nilkan kautta jalan toiselle laidalle. 

Homma jatkuu:

Tästä hahmotat mitä pitää leikata ja mihin mikäkin pala menee! (En tiedä mitä kummaa tapahtui kuvalle, kun originellikuva muutti värisävyään ihan ittekseen.) Lisää paloihin vähän saumanvaraa. Mieluummin niin, että on vähän pelivaraa surrauttaa kunnolla eikä ihan reunasta (jotta tulee kestävä sauma eikä ala neulos heti käytössä purkaantumaan). 

A = jalkapohja 
B ="kansipala" 
C = nilkkapala (kuvassa leikatussa palassa ylimääräistä pituutta)
D = varsipala - leikkaa jalan ympärysmitan ja tahdotun pituuden mukaan. Voit leikata suorakulmiona tai nilkkaa kohden vähän kapenevana kuten minulla.
E = varren viimeistelevä reuna eli neuletakista leikattua resoria varren suun pituusmitan mukaan

Leikkaa A-D palat kaksinkertaisena, varren resori yksinkertaisena.

Ompele neulesukat näin:

Ompele ensin kaikki kaksinkertaiset kappaleet toisiinsa yhteen. Helpottaa vahvojen reunojen saamista. Kohdista ja ompele kansikappaleen etukeskikohta pohjakappaleeseen. Kohdista nilkkapalan takakeskikohta pohjakappaleen takakeskikohtaan. Toisella laidalla on kaksi pistettä, jotka menevät kansikappaletta vasten (nilkkakappaleessa ylimääräistä pituutta kuvassa, siksi merkkipallot eivät ole suikaleen kulmissa).

Sitten ompele varren pitkät reunat yhteen. Varresta tulee putki. Seuraavaksi ommellaan putki ja resori sukkaan.

Kohdista takasauma sukan takakeskikohtaan. Ompele oikeat puolet vastakkain. Voit ujuttaa varren sukan sisään kuvan mukaisesti niin reuna on helppo ommella. Sen jälkeen ompele resori samalla lailla mitä varsikin. Päät yhteen, kohdista saumat ja ompele oikeat puolet vastakkain varren reunaan.

Nyt sukka on valmis! Viimeistään tässä vaiheessa kokeile sukkaa ja ota mahdollinen turha leveys tai pituus saumoista sisään. Tarkista myös, että kaikki saumat pitävät sukan joustaessa.

Ja valmista!

Neuletakista kun leikkasi sukkapalat niistä kohdin, että jäljelle jäi vain virttyneimmät palat leikkuuroskaksi niin aika hyvin sai ihan koko neuletakin uusiokäyttöön. Risasta takista ehjät sukat ja parit napit sekä neulevyö kaupan päälle.

Näistä tuli niin hyvin jalassa istuvat sukat! Ja kaksinkertaisena ovat muuten melko lämmittävät ilman sellaista paksuuden tuntua. Sivuun jäävät saumatkaan eivät paljoa paina tai tunnu, jos alle sujauttaa normisukat.

Jos kokeilet ohjetta, kuulen mielelläni! 

2 kommenttia:

  1. Kiva ohje! Neulepuseron tai -takin hihoista saisi myös säärystimet tai putkisukat ompelemalla hihansuuaukon kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Totta, hihat toimivat myös säärystiminä ja putkisukkina. Sellaisia joskus myös tehnyt :) helppoja tapoja kierrättää vanha neule!

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.