sunnuntai 12. marraskuuta 2023

Parsi ja paikkaa

Parsi ja paikka, paikkaa ja parsi.

Peruskäsityötä, mutta ei sitä vähäisintä. Parsiminen, paikkaaminen ja vaatteiden korjaus on todella tärkeää ja kaikkien pitäisi osata korjata vaatteitaan (tai sitten maksaa, että joku muu ne korjaa), koska korjaaminen on tärkeää. Pikkuvikaset vaatteet eivät kaikkia haittaa, mutta pienestäkin reiästä voi lähteä suuri aukko joku päivä. Jos aukkojen alut kuroo heti umpeen, varmistetaan, että vaate saa mahdollisuuden pitkään lisäaikaan ilman, että se lähtee kokonaan reikiintymään. Paikkaamisella saa vaatteille lisää käyttöaikaa.

Joten olkoon tämä postaus teille inspiraatioksi ja muistutukseksi: parsi ja paikkaa. 

Pikkiriikkiset reiät trikoovaatteissa

Näitä tulee jokaiselle joskus. Tässä vasemmalla reikä leggareiden lahkeessa, oikealla tpaissa kainalon alla.

Pienet reiät tekevät oman olon joskus turhan resuiseksi, joten kurotaan ne umpeen!

Terävä, ohut neula ja kaksinkertainen lanka. Sitten ompelu tekniikka materiaalin ja reiän mukaan. Useimmiten nurjalta puolelta ommellen tulee siistimpi. Kyllähän ne väähn näkyvät, vähän tuollaisia kuin olisi joku pieni kärpänen vaatteen päällä. Mutta kukaan ei noteeraa fiksausta lahkeesta saati sitten kainalon alta sivusaumasta.

Tämä tpaita on muuten itse tehty! Ompelin sen ja noin viisi minuutti sen jälkeen, kun sain sen valmiiksi, suhasin saksilla sauman viereen juuri parsitun reiän. Arvaatteko kirosinko? Ehtinyt edes testikäyttää ja kyljessä jo reikä. 

Kangas on Verson Puodin, Pupujemma-digitrikoo. (Tosin oon koko ajan luullut, että kankaan nimi on Puput piilossa. No ei ole piilossa, on jemmassa. Tässä on vain reikä piilossa.)

Isommat tuuletusaukot vaatteissa

Sitä mitä ei langalla ja neulalla saa kurottua umpeen, on koneella paikatta. Jos eivät päälle tulevat ompeleet haittaa (kuten näissä ei todellakaan haittaa, vasemmalla yöpöksyt ja oikealla pikkarit), helpoitsen se käy seuraavanlaisesti:

Nurjalle reikää suurempi pala kangasta, sitten ommellaan siksakilla reiän ympäri ja vähän sikin sokin päältä. Tulee vahva reikä ja toimii useimpiin kangasmateriaaleihin. Kuosivaatteissa tulee usein aika huomaamaton paikkaus, ja paikkakangas ja ompelulanka ovat just sävy sävyyn vaatteen kanssa.

Ja niin ovat pöksyjen turhat tuuletusaukot tukittu!

Sitten se arvokkain parsinta: villasukat!

Käytän päivittäin villasukkia (äidin neulomat sukat on ihan best) vähintäänkin syksystä kevääseen, usein myös kesällä helteitä lukuun ottamatta. Kun käyttöaste on kova, tulee myös parsimista paljon. Yleensä vien ne äidille, mutta nyt päätin ryhdistäytyä ja paikata muutamista sukista ihan itse reikäni.

En ole ihan pro, mutta sopivalla langalla saa kyllä silmukat lukittua ja aukot tukittua.

Ehdottomasti kannattaa käyttää parsimiseen sientä tai vaikka jotain isohkoa palloa apuna. 

Tämä parsinsieni on isän tekemä ja saa varmasti jatkossakin paaaaljon käyttöä. Teki myös itse parsimisesta paljon miellyttävämpää. Kyllä apuvälineet kannattavat! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.