sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Tee-se-itse: pieni ja helppo olkalaukku.

Pitkästä aikaa tein pienen tutoriaalin. Kaikki tämän osaa, mutta päätin silti tehdä ohjeen. Monesti blogeja selatessa sitä innostuu ihan erilailla tekemään itsekin oman version, kun katsoo kuvia myös työvaiheista eikä vain siitä lopputuloksesta. Joten tässä se on: kuinka teet itse pienen kesälaukun?

Tarvitset: palan nahkaa, sakset, ompelukoneen ja -välineet, (kaksi rengasta esim. avaimenperistä), vetoketjun, nauhaa/hihnaa/remmiä/ihan mitä vain olkaimeksi. Vinkki: laukun voi tehdä myös farkusta, markiisista, vahakankaasta..ihanpa melkein mistä vain! Ohutkin kangas käy, kun lisää laukkuun vuorikankaan.
Tee näin: 1. Leikkaa nahasta kaksi palaa saumanvarojen kera. Leikkaa myös leveyden mukaan halutessasi sivutasku. Leikkaa myös hihnasta pienet lenkit. 2. Liitä lenkit toisen kappaleen yläreunaan. ja ompele vetoketju ylälaitaan oikeat puolet vastakkain (lenkit jäävät vetoketjun ja nahan väliin). Ompele vetoketjun toinen puoli vastakkaiselle kappaleelle oikeat puolet vastakkin. 3. Tikkaa oikealta puolelta kääntäen samalla saumat vetoketjusta poispäin. 4. Ompele halutessasi sivutasku sisä- ja/tai ulkopuolelle. (Itse laitoin vain ulos ja tikkasin sen keskeltä saadakseni kaksi pientä taskua.) 5. Laita kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele sivusaumat. Muista jättää ennen ompelua vetoketju auki, jotta pystyt kääntämään laukun oikeinpäin! 6. Siisti reunat, leikkaa mahdollinen ylimääräinen sauma pois ja käännä laukku oikeinpäin.

Vinkki: jos nahan ompelu takkuaa, hellitä paininjalkaa, vaihda nahkaneula ja pidennä tarvittaessa tikin pituutta. Nuppineulojen käyttö voi olla hankalaa, suosin enemmän paperiklipsejä, pieniä pyykkipoikia tai joskus jopa teippiä (teippi myös auttaa paininjalan kulkuun pahimmissa liukuesteissä).
7. Mittaa sopivan mittainen hihna ja liitä se lenksuihin. Jos ommel ei tunnu tarpeeksi pitävältä leveissä hihnoissa, voi väliin laittaa vähän tekstiili- tai pikaliimaa. Itse laitoin hihnan (hah, taitaa olla alunperin hihna vanhojen saappaiden nyörityksestä!) ja lenkkien väliin renkaat. Ilmankin olisi mennyt, ei renkailla ole oikeastaan käytännöllistä funktiota.
Ja valmista on! Tuli just hyvä, yksinkertainen ja simppeli. Täysin kertaalleen käytetyistä materiaaleista. Kokoa tälle kierrätyksen kaverille tuli 15x22cm, joten se on just hyvän kokoinen. Ei mahdu mitään turhaa sisälle, vain tyyliin lompakko, puhelin, avaimet. Mitä muuta sitä edes tarvis kun menee kauniina kesäpäivänä mansikkatorille?
Tässä vähän rekvisiittaa koon hahmottamiseksi. Olisipa jo huominen, pääsisi ottamaan laukun arjen testiin!

8 kommenttia:

 1. JEE! Joku muukin harrastaa vanhojen nahka vaatteiden uusio käyttöä. NE ON NIIIIIN MAHTAVIA!
  Tässä pari minun juttua aiheesta:
  http://myttyra.blogspot.fi/2014/06/puutuoli-ja-diy-nahkatakista-istuinosa.html
  http://myttyra.blogspot.fi/2014/02/ipad-pukeutuu-nahkaan.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sitä harrastan myös! Myös vanhoista huonekaluista otettua nahkaa käytän paljon :)

   Poista
 2. Ai hiisi innostuin niin, SINUN LAUKKU ON MAHTAVA!

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.