torstai 8. maaliskuuta 2018

Vauvalahjaksi helistin (sis. tutoriaali).

Näin eilen esikoista odottavan ystäväni. Hän on viimeisillään ja halusin yllättää hänet pienellä vauvalahjalla. Mikä olisi sen parempi päivä esitellä lahja kuin naistenpäivä? Onhan raskaus ja synnyttäminen kyllä sellainen naisten supervoima!

Lahja sisälsi kaksi osaa, toisen vauvalle ja toisen tulevalle äidille. Niistä toisesta eli helistimestä tein myös tutoriaalin:
Tee-se-itse: Kangashelistin kierrättäen

Perinteinen kangashelistin ei paljoa tarvikkeida vaadi. Puhtaat tilkut, täytevanua ja helitsimen - myös sen voi tehdä itse mistä vain pienestä muovisesta rasiasta, putkesta tms. Itse uusiokäytän mielelläni tähän yllätysmunien leluhylsyt. Laitan sisälle helmiä, riisiä tai makaronia (tai ihan mitä vain pientä ja kovaa - kokeile eri materiaaleja mistä lähtee kivoin ääni) ja suljen tiukasti joko liimalla ja/tai vahvalla teipillä.

Pupuhelistimeen tarvitsee varsikappaleet (2 kpl) ja pääkappaleet (2 kpl) sekä korvat (4 kpl). Itse tein korvat kahdesta väristä. Pään ja varren voi ommella myös yhdestä kankaasta. Itse halusin käyttää kahta kangasta. Ota huomioon vartta leikatessa, että ompelun jälkeen sen pitää olla tarpeeksi leveä helistinosalle. Jos se jää saumanvarojen jälkeen liian kapeaksi, et saa laitettua helistintä enää lelun sisään.
Ompele korvat vastatusten ja käännä oikeinpäin. Kirjo kasvot käsin tai koneella. Itse ompelin tässä vaiheessa myös nauhan pupun leuan alle. Kun osat ovat esivalmisteltu, voi korvat nuppineulata otsalle ja kappaleet vastatusten. Ompele sivusaumat ja jätä alas kääntö- ja täyttöaukko. Käännä oikeinpäin ja työnnä helistin sisään. Täytä vanulla ja varmista, että vanua tulee kauttaaltaan helistimen ympärille (ei jää kovia kohtia). Lopuksi sulje aukko käsin kiinni.
Valmista! Pupulla voi leikkiä hyviä peek-a-boo -leikkejä isojen korviensa kanssa. Niihin on myös vuavan hyvä tarttua. Myös nauhan voi "repiä" pienillä sormilla auki.

Parasta kangashelistimessä on myös se etu, että sen voi myös pestä kevyesti käsin. Koneeseen ei helistinosan takia voi laittaa, mutta ilmatiiviisti suljettuna, lelu kestää kyllä käsinpesun.
Ja se toinen lahjan osa? Imetyskoru! Ajattelin, että sellainen voisi olla tulevalle äidille kiva. Tein silikonihelmistä imetyskoruja myös viime vuonna, ks. postaus tästä (sis. useita erilaisia malleja, myös virkattuja).
Pitäydyin tässä korussa yksinkertaisessa kokonaisuudessa. Pyöreitä silikonihelmiä ja keskelle ruusuhelmi. Pujotin kaikki satiininyöriin ja laitoin lukoksi turvalukon (se on kuulemma hyvä, jos vauva kiskaisee korua). Imetyskoruissa on myös hyvä sulkea helmet tiukasti paikoilleen solmuilla, jotteivat seilaa eestaas nauhassa.

Huom! Käytä vain silikonihelmiä, jotka ovat elintarvikelaatuista silikonista ja joka ei sisällä PBA:ta tai PVC:tä. Sellaisia saa esimerkiksi Pikkumurusta.
Lopuksi paketoin kassiin ja suljin sen washiteipillä. Pian hän saapuu -tekstin kera annoin lahjan ystävälleni. Oli kyllä ehkä yksi minimalistisimmista lahjapaketoinneista mitä olen tehnyt! Mutta paketti oli hyvä ja oli kiva yllättää ystävä vauvalahjalla. Nyt vain vauvan saapumista odottamaan!

// Ks. myös tämä babyshower-lahjapaketti. Lahjaan sisältyi myös samankaltainen pupuhelistin ja monta muuta itse tehtyä lahjaa vauvalle. Mm. pöksyt, kuolalappu, rapinalelu ja tupsupipon..

8 kommenttia:

 1. Aivan ihana lahja. Kiva myös, että vauvan lisäksi muistit myös tulevaa äitiä <3

  VastaaPoista
 2. ihana pupuhelistin 😊 mä oon yrittäny kovasti alkaa paketoida minimalistisemmin. Se on vain hankalaa kun kaikki kivat ideat ja materiaalit haluaisi aina laittaa samaan pakettiin 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) tuo on totta, sama ongelma :D minimalistiset paketit eivät syö pois kokeiltavia ideoita eikä käyttöä odottavia koristelumateriaaleja :D

   Poista
 3. Ihanan lahjan olet tehnyt! :) Ja tuo paketointi yksinkertaisuudessaan on kaunis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) joskus yksinkertaisuus on kyllä runsautta parempi :)

   Poista
 4. Ihana lahja, ja kaikessa minimalistisuudessaan söpö paketti! Pitäisi itsekin kokeilla tehdä imetyskoruja :)

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.