lauantai 31. maaliskuuta 2018

Pupulautasliinarenkaat (tutoriaali).

Olen aina tykännyt siitä, että pöytä katetaan nätisti. Ei tarvitse paljoa panostaa, mutta jos edes vähän. Puhtaat pöytätabletit, toisiinsa sointuvat astiat tai sitten vaikka ihan oikeat lautasliinat - ja lautasliinarenkaat.

Nyt pääsiäiseksi tein pupunkorvarenkaat. Tein samalla helpon tutoriaalin - ja se on oikeasti helppo! Ehtii vielä vaikka pääsiäispyhiksi tekemään! Olkaapa korvat höröllään, tässä tulee ohje:
Tee-se-itse: Pupu-lautasliinarenkaat

Tämä on helppo! Niin materiaareiltaan kuin muutenkin. Et tarvitse mitään muuta kuin rautalankaa, pihdit ja sivuleikkurit sekä jonkun pyöreän jutun, jonka päälle muotoilla rengaspohja. Rautalanka voi olla mitä vain, sen vahvuudella ei ole väliä. Käytä vain ohutta vähän runsaammin, paksulla riittää vähempikin.
Vaihe 1: Tee rengaspohja. Muotoile sopivan kokoisen putken tms. ympärille muutama kierros rautalankaa. Jos käytät ohutta lankaa, vedä muutama kierros enemmän. Kunhan valmiina ei mene liiskaan pienestä kosketuksesta.

Jätä yhden kierroksen verran kieputtamisvaraa ja katkaise rautalanka sivuleikkureilla. Älä käytä saksia, siinä menee vain sakset piloille. Ennen kuin hankin sivuleikkurit, onnistuin pilaamaan hyvät sakset juurikin metallin leikkaamisella.
Vaihe 2 (yläkuvat): Kieputa päät renkaan ympärille. Kierrokset niputtuvat kivasti yhteen. Käytä pihtejä apuna lankojen päiden "liiskaamisessa". Kierrä ja ujuta päät niin, ettei sieltä törötä mitään terävää. Et tahdo saada pistävää rautalangan päätä ruokapöydässä sormeen. Tai reikiä lautasliinaan. Kuvassa nuolet osoittavat, kuinka toinen pää on vain kieputettu sormin. Pää jää esiin verrattavissa oikeanpuoleiseen, joka on "piilotettu" pihdeillä.

Vaihe 3 (alakuvat): Ota kaksi yhtä pitkää lankaa ja taita ne about nelinkerroin (tässä myös käyttämäsi langan vahvuus vaikuttaa) ja kieputa päät taas nipun ympärille. Litistä pihdeillä päät litteäksi.
Vaihe 4 (yläkuvat): Taivuta nipun päät keskeltä yhteen korvaan muotoon. Taivut kummastakin päästä 1-2 cm sivuille.

Vaihe 5 (alakuvat): Voit erottaa päät tai kieputtaa nippuna. Kieputa napakasti renkaan ympärille pihtien avulla. Varmista taas ettei jää teräviä kohtia mihinkään. Kiinnitä toinen korva viereen.
Valmista! Eikö ollut helppoa? Sitten tee toinen korvakaveri samaan tapaan - tai niin monta rengasta kuin pöydässä on syöjää.

On muuten myös helppo säilyttää nämä. Eivät vie tilaa juuri mitään. Ja jos joskus ei halua enää käyttää, voi puput heittää metallinkeruuseen. Kierrättämisen etu siinä, jos käyttää vain yhtä materiaalia!
Tämä oli muuten sitten kuudes pupujuttu! Vasta postasin (ks. 5 x pupu -postaus), että jos yleensäkin jotain pääsiäisjuttuja joskus teen, ovat ne lähes tulkoon aina pupuja. Tämäkään ei ollut poikkeus pupuiluun.

Hyvää pääsiäistä!

4 kommenttia:

 1. Kenties vielä helpommalla olisi päässyt, jos olisi tehnyt renkaan ja korvat yhdestä pätkästä, erillisten korvien sijaan..? Toki renkaan saa helpommin uusiokäyttöön, kun poistaa vaan korvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenties, mutta tuntui silti paremmalta tehdä osissa.

   Poista
 2. Nämä voisivat olla aika kivannäköisiä pajun oksissakin roikkumassa. :) Iloista pääsiäistä Sulle! :)

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.