maanantai 11. marraskuuta 2019

Pieni opas käsityömessuille: Mitä missä milloin?

Pian ne on, kaamoksen paras kohta: Tampereen kädentaitomessut! Jippii!

Mitkä Tampereen messut? Miksi niistä kohistaan? Miksi mennä sinne ja mitenkäpäin siellä pitäisi sitten olla ja mitä tehdä? Kaikki vastaukset lyötyvät tästä postauksesta*.

*) Postaus ei ole maksettu mainos. Olen messuilla töissä pressinä ja tämä ei ole blogipassin postaus, vaan tahdon kertoa messuista ihan omasta tahdostani, en lipun vastineeksi. 
Tampereen kädentaitomessut, Euroopan suurimmat 15-17.11.19

1) Mitä missä milloin?

Valmistautuminen on tehokkaan messuilijan a ja o. Messut jakaantuvat kolmeen halliin (+ neljäntenä ihana deli, josta saa päälle herkkuja), joten kävelemistä ja näkemistä riittää. Tutustu ennalta messujen infoon. Messujen sivuilla on kävijälle hyvät perusvinkit (juo vettä, ota hyvät kengät, muista syödä - kaikki nämä perusasiat) ja infot ravintolasta ja kahvilasta, narikkasysteemistä sekä bussikuljetuksista*.

+ Messuvinkki! Printtaa sivuilta hallikartat ja ala värityspuuhiin: kirjaa ylös must-pisteet. Löytää sitten tungoksessakin ne suosikkinsa. Meitsi väritti jo omansa. Eli ainakin aika pitkälti kaikki kangaspuljut ja koruvalmistajat.

*) Busseista sen verran, että lähde ajoissa bussilla takaisin kaupunkiin, jos edessä on vielä paluujuna tai -bussi kotiin. Viime vuonna tiet olivat niin ruuhkautuneet etteivät messubussit eikä edes taksit päässeet liikkeelle ja kaikki liikenne vain seisoi paikallaan. Kyllä otti vereenpaineeseen, kun oli lopulta noin kahdesta minuutista kiinni että ehti junan kyytiin.
2) Valmistaudu tungokseen

Ai, että se ihmisväen sumppiutuminen. Jos se on hermoja raastavaa, älä mene messuille lauantaina, valitse vaikkapa sunnuntai. Päivistä viimeisin pitäisi olla kuulemma se rauhallisin. Lauantai taas pahin. Omat messukäymiset koostuvat perjantaipäivistä, silloin tungos on vielä siedettävää.

Kuvassa Oulun messut, siinä on väljä käytävä juuri minuutti pari ovien avaamisen jälkeen. Vastapainona sama tilanne tunnin päästä. Eikun hymyissä suin läpi tungoksen!

+ Messuvinkki! Mikä helpottaa tungoksessa? Jätä talvitakki narikkaan, turha se on takki päällä hikoilla. Käsissäkin se vie turhia tilaa. Ja jos mahdollista niin lapsellekin voisi olla kivempaa, jos vaunuilla ei tulla ahtaiden käytävien tukkeeksi. Myös reput ovat ikäviä, jos kaveri puskee päälle repun kanssa. Reppu myös hiostaa ja lisää ärsytyskynnystä ihan omasta takaa.
3) Tee ostoslista

Jos tarvitset jotain tiettyä, kirjaa se ylös. Ei sitä siinä tarjonnan paljoudessa muuten muista. On kankaita, lankoja, askartelu- ja taidevälineitä, valmiita käsitöitä, muita tarvikkeita. Tee tarvittaessa inventaario niin ei ainakaan messuhuumassa tule ostettua sellaista mitä jo kotoa löytyy.

+ Messuvinkki! Messujen sivuilla voit myös hakea kaikki tietyn materiaalin myyjiä, vaikkapa kangasmyyjät, joiden valikoimiin voi tutustua verkkokaupoissa etukäteen. Samalla hahmotat hintatasot ja mahdolliset messutarjoukset.

Katso myös alempaa mitä minun ostoslistaltani löytyy!
4) Tsekkaa ohjelma

Messut ovat täynnä nähtävää ihan seiniä myöten. Varaa aikaa myös taitonäytteille ja näyttelyille sekä lavaohjelmille. On muotinäytöstä, paneelia ja vaikka mitä esittelyä. Tsekkaa mikä sinua kiinnostaa ja suunnittele kulkureittisi messuilla niin, että satut olemaan ohjelman alkaessa oikeassa hallissa.

+ Messuvinkki! Kiireinen messuilija voi muut näyttelyt ohittaa, mutta älä missaa vuotuista Suomen Kädentaidot Uutuustuote -näyttelyä. Se on kivaa nähtävää, joukosta voi löytyä täysin uusia innovatiivisia tuotteita ja ideoita.
5) Osallistu ja tee itsekin!

Messuilla on parasta tekemisen fiilis. Jos on mahdollista kokeilla jotain tekniikkaa tai materiaalia - tee se! Se, että pääsee tekemään käsityömessuilla jotain itse, on kuin saisi sokeria pullan päälle. Tampereellakin on useita pajoja makrameesta dreijaukseen ja kudonnasta origamiin.

Viime kuussa Oulun kädentaitomessuilla uskaltauduin kokeilemaan ekan kerran pitsinnypläystä. Tein yhden rivin ja voi vitsi sai kyllä tehdä monen monta ranneliikettä ihan sen yhden "pitsiviivan" valmiiksi. Nuppu print companyn osastolla myös ompelin rusettipannan. Se oli ihana ompeluhetki kesken messujen.

+ Messuvinkki! Ommel ry:n osastolla on hieno projekti, niiden osastolla ommellaan koko messujen ajan nonstoppina kuukautiskestositeitä hyväntekeväisyysprojektiin ruandalaisten tyttöjen hyväksi. Aika hienoa!
6) Oi, inspiraatiota!

Pidä silmät auki. Etenkin näytteidenasettajien mallityöt ovat ideoille vapaata riistaa. Hyödynnä niitä ja inspiroidu! Itse ainakin odotan, että näen taas jotain superkaunista. Paljon seinälle ripustettavia sisustuselementtejä. Jouluideoita, valoja ja kransseja. Uusia tuotteita ja mahdollisuutta hypistellä erikoisia materiaaleja (kuten nokkoslankaa ja muita itselle uutukaisia) ja selviä hittikäsitöitä (kuten höyhenmakrameekorviksia).

+ Messuvinkki! Älä säikähdä, jos tuntematon yhtäkkiä kysyy mitäs sinä tuosta aiot? Näin minulta on kysytty - ei kerran, eikä kahdesti vaan ainakin kolmesti. Se on aika hauskaa, hallit täynnä saman henkisiä kädentekijöitä ja kenen kanssa vain voi aloittaa keskustelun ihan vaan käsitöistä. Jo se, että kuulee mitä toinen aikoo tehdä, voi olla hurjan inspiroivaa. Mukavia kohtaamisia.
7) Hittijutut esillä

Messuilla näkyvät ajan hitit. Kahden viime vuoden messuilla ovat näkyneet niin korkkikankaat, seinäryijyt, makrameet, tonttuovet, tupsupallot - ja edelleen lasihimmelit pitävät pintansa. Mikähän on tämän vuoden messuhitti?

+ Messuvinkki! Tampereen kädentaitomessuilla julkistetaan myös vuoden 2020 käsityötekniikka. Mikähän se voisi olla? Veikkaan tuftausta!
8) Älä kävele onnesi ohitse

Ja todella tarkoitan tätä: jos jotain todella haluat, osta se heti tai myöhemmin a) et jaksa kävellä sinne uudestaan ja sekös jää kaivelemaaan tai b) et löydä sinne ja sekös vasta harmittaakin tai c) jaksat ja löydät, mutta sitä ei ole enää jäljellä sehän se vasta onkin inhottavaa!

Itseä kaivelee vieläkin, kun Oulun messuilla en heti ostanut Alpine-pörrölankatarjousta. Eipä ollut enää haluamaani väriä jäljellä, kun palasin myöhemmin hakemaan lankaa. Ja viime vuonna jätin ostamatta Lumiukko-figuurin ja sekös oli koko vuoden mielessä, kunnes tänä vuonna sen ostin! Lumiukko odottaa jouluasetelmaan pääsyä.

+ Messuvinkki! Ota mukaan oma varakassi, jossa on hyvät kantorivat. Näin voit yhdistää ostoksiasi. On helpompaa kantaa yhtä asiaa mukanaan kuin monta pientä nyssäkkää.

Ja mitä löytyy omalta messulistaltani? Ainakin nämä tärpit:
- Ruukin kehräämöltä ostin viime vuonna iiiiiiihanan pienen ja söpön alpakan (rakastan alpakoita!) ja nyt haluan ostaa sielle kaverin.
- Messukorvikset - mitkä messut ne olisivat, jos ei yksiä korviksia ostaisi? Kuvassa Outa by No -lankakeräkorviksia, jotka jäivät Oulun messuilta ostamatta, kun en osanut päättää väriä.
- Jotain uutta kangasta, kenties Ommellisen Bananas-digitrikoota (rakastan myös banaaneja!), jonka unohdin ostaa Oulun messuilta. Ostin kyllä siitä vierestä muuta, mutta banaanit jäi, yhyy.

Eli eikun messuille - messut ovat täyttä inspiraatiota!

Jos törmätään, tuu sanoon moi!

2 kommenttia:

 1. Olipa sulla tosi hyviä vinkkejä, kiitos.
  Tosin minä en ole tulossa Tampereelle, ei selkä eikä lonkka kestä kävelyä, huoooh !!!
  Kävin Seinäjoella, sen kestin jotenkin. Takin minäkin jätin heti narikkaan, reppua ei ollut, kävin kahvilla ja vesipullo oli mukana. Menin yksin, sai mennä omaa tahtia, no olihan siellä ihmisiä, mutta ei varmasti niin paljon kuin T:reella ja pienempi näyttelyala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) harmi, ettei kroppa kestä messuilua. Seinäjoella en olekaan käynyt, olisi joskus kiva käydä!

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.