tiistai 22. maaliskuuta 2022

Baby showereiden vauvavihko

Oletteko kuulleet sellaisesta kuin vauvavihko?

Se on ilmeisesti jonkinlainen pieni hitti baby showereissa eli vauvakutsuilla. Ainakin itse kuulin asiasta mutkan takaa muualta ja heti inspiroiduin: minäkin haluan tehdä jonkinlaisen vauvavihkosen!

Ja sen sitten tein. Viime viikonloppuna oli ystävälle baby showerit.

Vauvavihko, josta inspiroiduin,  oli käsin kirjoitettu ja askarreltu. Se oli tosi kiva niin, mutta minä lähdin askartelun sijaan taittolinjalle. Toki käsin ompelin kaikki paperiarkit yhteen (ks. alta lisää miten) ja lopuksi tein kontaktoidut, kartongilla vahvennetut kannet, mutta sitä ennen taitto-ohjelmalla loin vihon sisällön.

Ks. ohje: näin sidot eli ompelet käsin vihon sivut yhteen

Vauvavihko on humoristinen "vauvan käyttöohje" eli vauvamanuaali. Se on vähän kuin jonkun elektroniikkalaitteen manuaali. Vauvastakin puhutaan "mallista" tai "merkistä" ja usein viitataan käyttöjärjestelmään tai ohjelmapäivityksiin - tai vikatilanteisiin (itkukin on vikatilanteen "äänijärjestelmä", heh!). 

Ompahan vihossa myös huoltomanuaali ja "toimintakaavio ongelmatapauksissa". Oikeasti vihko ei sisällä mitään oikeita ohjeita vauva-aikaan, se on lähinnä vain lempeää vitsikkyyttä manuaalin muodossa. Tekstit kokosin googlaamalla suomeksi ja englanniksi kaikenlaisia vauvavitsejä ja loput täydensin omasta päästä.

Taiton ja suunnittelun lisäksi kuvitin myös vihon täysin itse. 

Piirsin koneella kuvat ja grafiikat ja liitin ne taitto-ohjelmaan. Päädyin värityksessä sukupuolineutraalisti kelta-oranssiin värimaailmaan. Kuvitus on myös pehmeää ja lempeää ilman, että vauva- ja haikarakuvat ovat silti liian ällösöpöstyksiä.

Puolet vauvavihosta on kuitenkin sitä varsinaista sisältöä eli äidin ystäväkirjaa! 

Äidin ystäväkirja on ns. perinteisempi vauvakutsujen arvuuttelua. Siinä oli jokaiselle vieraalle oma nimetty sivu, jonka sai kutsujen aikana täyttää. Oli arvaukset syntymäpäivästä, tilanteesta, jossa synnytys käynnistyy ja sitten vähän mitä vauva perii äidiltään ja isältään. Loppuun oli sana vapaa, sai jättää vauvalle ja/tai tuleville vanhemmille terveiset. Niihin tulikin tosi kivoja viestejä!  "Isona hänestä tulee" oli myös hauska - osa ajatteli kohtaa persoonan kautta, osa mahdollisen tulevan ammatin kautta!

Ja ihan viimeiseksi oli muuten myös sivu tulevalle äidille, jotta hänelläkin oli mahdollisuus osallistua arvuutteluun!

Sellainen oli tämä vauvavihko! 

Tätä oli kiva tehdä ja koostaa. Se vaati paaaaaaljon aikaa ja useita viikonloppuja, mutta mielestäni tämä oli vaivan väärti. Vaikka viholla ei ole varsinaista funktiota, on se varmasti kiva muisto äidille juhlista. Ja ainakaan se ei litteänä vie paljoa säilytystilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.