keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Makramee-avainnauha (+ OHJE)

Yhdet heipat sanottiin jo viime kuussa töissä, nyt tuli toisten heippojen aika. Eli kun kerran toinenkin työkaveri lähti kohti uutta työpaikkaa, oli myös hänelle aika sanoa: kiitos. 

Jo lähtenyt työkaveri sai pieneksi kiitoslahjaksi ja muistoksi virkatut, pienet lehtikorvakorut. Nyt lähtenyt sai avainnauhan - mitäs meni joskus aiemmin sanomaan, että minähän voisin tehdä hänelle uuden avainnauhan.. heitto jäi kytemään päähän ja siitä se idea sitten lähti.

Ks. virkatut korvakorut + ohje

Ensin ajattelin ommella avainnauhan (kuten kerran tein miehelle muokkaamalla vanhaa avainnauhaa), mutta se tuntui jotenkin ihan liian helpolta. Sitten suunnittelin virkattua avainnauhaa (kuten kerran tein lahjaksi ystävälle), mutta en päässyt sen kanssa puusta pitkälle. Sitten muistin: ai niin, makramee! Se tuntui heti hyvältä ajatukselta.

Ks. ommeltu/muokattu avainnauha / virkattu avainnauha (+ ohje).

Päädyin siis solmeiluun ja jottei mennyt malli liian vaikeaksi, pitäydyin vain pelkissä tasosolmuissa. Silloin solmuista tulee kivaa punottua kierrettä.

Langaksi valitsin muurarinlankaa, se kestää hyvin käyttöä, on kevyt ja tarpeen mukaan sen voi vaikka käsin vedessä pestäkin. Muurarinlangassa on myös mukavaa kiiltoa.

OHJE: Makramee-avainnauha

Tee näin: Leikkaa 4 m ja 1,5 m pitkät langat. Solmi ne leivonpääsolmulla lukkoon. Solmi napakoita tasosolmuja niin, että lyhyemmät langat jäävät keskelle. Venytä vaikka 20 cm välein tehdyt solmut keskilankojen ympärille eli kuljeta solmiasi solmujen päällä ja vedä lukosta poispäin. Kierteet venyvät ja työkin pitenee silmissä. 

Kun pituus on noin 45-50 cm (riippuen kuinka pitkän avainnauhan haluat), lisää lukkoon uudet 4 m ja 1,5 m langat. Ujuta yksi lanka neulalla jo tehdyn nyörin leivonpäänsolmun reunan kautta läpi, jotta nyörinpäät yhdistyvät nätisti toisiinsa reunoistaan. Toista myös uusille langoille tasosolmuja.

Ekassa kuvissa näkyy ylempänä ns. venytetyt kierteet ja sen alla ei-venytetyt. Valitse kuinka kierteisen avainnauhan haluat. Pääasia, että solmeilet yhtä pitkät punokset.

Yhdistä päät (kuva oikealla alhaalla) niin, että jätät neljä lankaa keskelle ja kaksi kumpaankin laitaan. Tee kaksi tasosolmuja sivuun jätetyillä langoilla lankanipun ympärille.

HUOM! 
Tähän avainnauhaan en lisännyt turvalukkoa, koska ko. avainnauhan saaja ei koskaan pitänyt edellistäkään avainnauhaa kaulassa, vaan kädessä, taskussa jne. Jätin turvalukon tästä sen vuoksi turvallisin mielin pois - MUTTA ehdottomasti suosittelen sen lisäämään. Jätä silloin tämän vaiheen yhdistävät tasosolmut pois ja yhdistä punosten päät turvalukon päihin, kierrä vain aukosta kaikki lankat ja jatka lankojen päiden viimeistely samalla tavalla kuin alla, väliin vain tulee aukaistava turvalukko.

Ota kaksi lankaa ja taita punosta vasten. Tee ympärille kahdella muulla langalla noin kymmenkunta tasosolmua. Tee solmut vieri viereen ja niin tiukasti kuin saat. Toista sama toiselle puolelle.

Pujota neulalla lankojen päät punoksen sisään (kuva livahti edelliseen, ks. vasen kuva alhaalla). Lopuksi leikkaa ylimääräiset lankojen pituudet pois, sulata kynttilän liekillä tai sytkärillä (nopeasti! Ja ole varovainen) lankojen päät, etteivät ne hapsuunnu. Pyyhkäise langanpään ympärille ihan ministi pikaliimaa, joka lukitsee langanpään paikalleen. Anna kuivua. Varmista, ettei lankojen päistä jää mitään hankaavaa tai terävää kohtaa ihoa raapimaan.

Valmista! Tähän meni vähän päälle tunti, kun tehokkaasti solmeili menemään. Tasosolmut ovat nopeita, kun saa lihasmuistin rytmistä kiinni eikä mieti solmuntekoa liikaa. Ja muistaa pitää aina saman aloitussuunnan. Lankojen solmeilusuunta ei vaihdu, vaan pysyy läpi työn ihan samana.

Samalla tekniikalla olen tehnyt mm. nämä makramee-rengaskorvakorut.

Ja paketointi päälle!

Ujutin avainnauhan litteään pahvikoteloon. Se oli aika hauska, koska itsellä tuli siitä mieleen ensin joku sellainen minikokoinen hifistelysuklaalevy. Vain paino ja etiketin puuttuminen kertoo, että sisältö on jotain muuta.

Kiitos työkaveri, kiitos kun olit ja kaikkea ihanaa uuteen työhön!

2 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.