perjantai 18. marraskuuta 2022

10 lahjaideaa koiralle - mukana koirankeksiresepti!

Joulu lähestyy, joten otin asiaksi nostaa esille lahjaideoita koiralle! Koska eihän koirakaveria saa unohtaa.

Meillä on meidän koira lahjottu aina jouluna ja syntymäpäivänä - joka on myös TÄNÄÄN! Cora, blogin vieraileva tähti, on jo kuusitoista vuotias. Niin se vain vielä porskuttaa. Vähän alkaa tahti hidastua, mutta edelleen on kovin virkeä kaveri. 

Keksin antaa syntymäpäiväsankarille keksejä lahjaksi! (No annoin myös uuden pehmolelun, koska mummokin ansaitsee uusia leluja. Ostin sen käytettynä kirpparilta.) Mutta ennen kuin päässään kekseihin ja superhyperhelppoon keksireseptiin, kurkataas muita hyviä ja helppoja lahjaideoita koiralle! 

10 lahjaideaa koiralle!

Lahjaidea koiralle 1/10: 

Helpot koiranlelut

Lähdetään helposta klassikosta: pehmopallosta! Jos koira ei ole kirurgia leikkivää sorttia eli ei vedä pehmoja heti auki, pehmeä lahja voi olla koiralle ihan paras lahja. Ja myös mukavaa tekemistä omistajan kanssa, kun saa kopitella pallolla! Pallon voi ommella eri kangastilkuista zero waste -henkeen.

Ks. pehmopallon ompeluohje


Katso myös: Vinkkejä: näin teet koiralle leluja ja kuvista esimerkiksi hauska Pizza-lelu ja emoji-lelut!

Lahjaidea koiralle 2/10: 

Älylelu kangastilkuista

Kun haluat haastaa koiraa, anna lahjaksi älypehmolelu! Se on yksinkertaisimmillaan tilkuista tehty kuutio, jossa on taskuja. Kuutio on pehmeä ja koiran pitää käyttää tassujaan ja kuonoaan, jotta saa pyöriteltyä namit piiloistaan ulos. 

Kuvan prototyyppi oli trikoo- ja collegepaloista ja kuutio sai sen verran käyttöä, ettei kauaa kestänyt. Perään tein viime jouluna farkusta kestävämmän version - ja siitä todella tuli kestävä! Kuutio on edelleen käytössä, joskus viikottain, joskus parikin kertaa päivässä. Välillä on koneessa käynyt pesussakin.

Ks. älylelun ompelu-ohje / katso myös tyylikkäämpi kokomusta älylelu farkusta!

Lahjaidea koiralle 3/10: 

Koiran piilopussi

Tämä on myös älylelu, mutta edellistä PALJON helpompi. Vähän sellainen last minute -lahja. Jos et muuta keksi, ompele piilopussi. Se on kaksi kappaletta yhteen ja labyrinttimaisesti muutamia ompeleita. Namipussi kylkeen ja eikun koiran äly hommiin!

Tämän piilopussin ravistelusta Cora on tykännyt tosi paljon. Se on niihin hetkiin, kun on vähän turhaa energiaa ja voi vähän ravistella ja riehua (kuusitoista vuotiaallakin tulee vielä välillä melkoisia iltavillejä).

Ks. ohje koiran piilopussin ompeluun

Lahjaidea koiralle 4/10: 

Snuffle-matto

Hajuaistiakin voi harjoitella ja ruokaakin voi syödä snuffle-maton piiloista maltilla. Eli tämä on hyvä lahja hotkijakoirille! Valmiita voi ostaa, mutta näitä mattoja voi tehdä myös itse! Vaikkapa vanhan pöytätabletin päälle vanhan fleecepeiton suikaleista. Mitä enemmän suikaleita, sitä parempi.

Ks. ohje snuffle-mattoon

Lahjaidea koiralle 5/10: 

Koiran oma taideteos

Pieni taulu, jonka onkin taitellut koira itse? Oi, kyllä! Tämä voi olla hauska lahja - paitsi valmiina ei tosin enää koiralle, mutta omistajalle. Lahjan voi myös vähän toteuttaa DIY-tarvikepakettina. Taulupohja, pienet tuubit maaleja, suljettava pussi ja jotain koiran herkkutöhnää sekä ohje kylkeen - sitten vain taiteilemaan. Miten? Katso alla olevasta linkistä lisää.

Ks. taidetta koiran kanssa 

Lahjaidea koiralle 6/10: 

Pita-peti

Pitaleipä-peti on kirjaimellisesti kuin pitaleipä! Se on pehmeä ja lämmin tasku kaikille niille koirille, jotka tykkäävät kaivautua viltin tai minkä vain pehmoisen alle nukkumaan. Kääpiöpinseri on luolakoira ja Cora nukkuu 90 % nukkumisistaan peiton tai viltin alla. Pitaleipäpeti on ollut nerokas etenkin muualle lähtiessä. Koira taskuun kuin kengurunpoikanen ja koira nukkuu missä ja miten vain - tutussa pienessä taskussaan.

Ks. ohje pita-petin ompeluun

Lahjaidea koiralle 7/10: 

Koristellut koirankupit

Koirakin ansaistee tyylikkäät ruokakupit. Osalle toimii tietynlaiset, mutta jos keraaaminen voisi olla koiran juttu - koristele ne! Voit koristella kupit posliinitussilla (kovetus sähköuunissa niin kestää myös tiskikoneen) tai vaikka sisustuskontaktijämillä. Miettikää, koristelin nämä kupit teipillä vuonna 2016 ja toinen on edelleen teipattuna! Ollaan pesty kuppi käsin, muutaman kerran vahingossa käynyt tiskikoneessakin eikä kiinni jäämähtänyt teippaus ole ollut moksiskaan. Harmi, että toinen kuppi kolahti rikki pari vuotta sitten.

Ks. teippikoristellut koirankupit / Posliinitusseilun ohje (+ideoita) pähkinänkuoressa

Lahjaidea koiralle 8/10: 

Koiran makuualusta kierrättäen

Koiran makuualustan tai pedin voi ommella täysin zero waste hengessä, kun leikkuujätteet käyttää pedin täytteenä. Muhkuraisen täytteen välttää, kun jaksaa vain leikata tarpeeksi pieneksi silpuksi jämät. 

Ks. koiran makuualusta kierrättäen

Lahjaidea koiralle 9/10: 

Helppo koiran pipo

Koirille voi ommella tosi paljon erilaisia talvi- ja kuratamineita, mutta ei mennä niihin nyt, koska en luokittele koiranvaatteita lahjaideana helpoiksi. Mutta koiranpipo on helppo!

Kaikki pystykoirat, joilla on about paperinpaksuiset korvat (kuten kääpiöpinsereillä), voivat saada tosi helposti pakkasella (tai viimalla) paleltumia korviin. Cora saattaa jopa vinkua kivusta, jos pipo on unohtunut matkasta.  

Helppo koiranpipo valmistuu vaikka neulepaidan hihasta tai muusta neuletilkusta. Se on vähän kuin tuubi, mutta hiukan kaarevaan muotoon ommeltu, jotta pysyy paremmin päässä.

Ks. ohje koiran pipon ompeluun

Lahjaidea koiralle 10/10: 

Helpot koirankeksit

Ja sitten uusin lahjomus koiralle! Kokeilin uutta koirankeksireseptiä. Se on helposti muokattavissa sen mukaan kestääkö koira vehnää. Jos ei, kokeile kaura- tai riisijauhoja. Keksit eivät sisällä mitään kummallista ja myös ihminen voi niitä syödä - tosin maku ei ole kummoinen. Jos koira pitää maapähkinävoista, se tykkää myös näistä!

Ks. koirankeksien resepti alla

DIY: Koirankeksit 

1-2 dl jauhoja (vehnä-, riisi- tai kaurajauho)
1 banaani
1/3 dl maustamatonta, sileää maapähkinävoita (katso ettei ole lisättyä suolaa tai sokeria)

Soseuta sauvasekottimella jauhot ja banaani. Itse laitoin 1,5 dl kaura- ja riisijauhoja sekaisin. Lisää maapähkinävoi ja sekoita. Siirrä jääkaappiin noin 30 minuutiksi. 

Ota noin puolet taikinasta ja kauli suoraan leivinpaperin päälle. Jos tarttuu, ripottele jauhoja väliin. Painele muotilla keksejä ja poista ylimääräinen taikina. Toista kunnes taikina on vähissä ja voit loput vain painella sormin leivinpaperille "nöttösiksi". Paista 175 asteessa noin 20-25 minuuttia uunin keskitasolla. Paistoaika riippuu keksien paksuudesta, joten seuraa etteivät keksit pala. Anna jäähtyä kokonaan ennen koiralle tarjoilua. Säilytä keksit purkissa huoneenlämmössä.

Ohjeella tulee noin 15-25 keksiä muotin koosta riippuen. Itse sain 21 keksiä tuolla muotilla. Säilyvyydestä tuskin tulee siis ongelmaa, koska keksejä ei ole valtaisa määrä.

Hyvää syntymäpäivää rakas pikkukoirani! 

Tänään ollaan herkuteltu, käppäilty mummotahtiin pikkupakkasessa, leikitty synttärilahjan kanssa, nukuttu päikkärit ja ehkä vähän herkisteltykin - yhdessä ollaan kuljettu jo niin pitkä taival. Olen kiitollinen kaikesta yhteisistä vuosista ja superkiitollinen jokaisesta tulevasta yhteisestä päivästä. Olkoon niitä vielä paljon jäljellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.