perjantai 14. huhtikuuta 2023

Yhden kappaleen viikonloppukassi - mukana ompeluohje!


Tadaa! Se on weekenderbag eli suomeksi viikonloppukassi! Pitkään - siis todella pitkään - olen halunnut tällaisen olan yli tai käsivarralle kannettavan yksinkertaisen reissukassin, johon mahtuu hyvin viikonloppukamat.

Ja nyt mulla on sellainen! Ja meni aika nolla budjetilla - tai muutamien eurojen budjetilla. Ainut mitä tarvitsi ostaa, oli turvaremmi hihnaksi. Ostin sitä useamman metrin ja sitä jäi vähän ylitsekin.

Kaikki muu löytyi jo valmiiksi kotoa. Pohjaksi tuollaista keinonahkajäljitelmää, joka muistuttaa jotain mokan ja nahan yhdistelmää. Ostin sitä aikoinaan Eurokankaan alennuksesta 5e/m isomman erän ja nyt sain hyvin kulutettua sen pois tähän projektiin. Sivutaskuiksi valitsin joustavaa puuvillaa (joustosta plussaa, koska sivutaskut eivät ole silloin liian napakoita).

Vetoketju, hakaset ja klipsut ovat puretuista laukuista nyt uusiokäytössä.

Sitten ompeluohje!

Yhden kappaleen viikonloppukassi - Näin teet sen!

Leikkaa suorakulmio (esim. 96 x 62 cm) ja sen keskelle sivuille symmetriset lovet (esim. 16 x 9 cm). Niiden väliin jäävä alue on laukun pohjan koko.

Jos haluat lisätä taskun (hyvin voisi tehdä ilman taskuakin!): Leikkaa keskelle taskun kaitale (esim. 19 x 70 cm). Huolittele siitä vain käänteillä lyhyet päät. Neulaa laukun keskelle ja päälle turvaremmiä. Ompele remmi reunoistaan. Aloita ja lopeta vähän ylitse taskun reunan.

Nyt leikkaa lovesta ylöspäin kummaltakin päästä kuvan muotoisesti suirot pois. Tämä antaa laukulle oikeanlaisen muodon.

Tämän voi tehdä myös aluksi, mutta taskun ompelua varten laukun keskikohdan mittaus on helpompaa, jos reunat ovat silloin vielä suorat.

Ompele vetoketju paikoilleen.

Itse käytin tuollaista kummastakin päästä avautuvaa vetoketjua, koska laukullakaan ei ole selkeää etu- ja takapuolta vaan on käytettävissä kumminkinpäin. Vetoketjun päihin ompelin pienet palat stoppareiksi.

Sitten ompele laukun sivu- ja pohjasaumat. Pohjan surrautin saumurilla, jotta saumasta tulee vahva.

Jotta laukku saa kunnon muodon, tikkaa laukunpohjan ympäri. Tämä myös auttaa siinä, että laukun pohja pitää muotonsa paremmin käytössä eikä mene sellaiseksi pussikassiksi. Erillistä tukipalaa pohjaan ei tarvitse.

Ompele sivuihin ylös D-lenkeille paikat kuvan mukaisesti. Ompele ne sivusauman päälle. Ole varovainen, voi olla jo aika paksua ommeltavaa materiaalista riippuen.

Lisää hihna D-lenkkeihin. Itse purin vanhasta, punaista nahkaolkahihnasta klipsut. Se oli jotenkin mennyt inhottavan tahmeaksi ja jäykäksi käyttää. Jotenkin yhtä aikaa rasvoittunut ja kuivunut.

Tämän voi tehdä myös aiemmin, mutta nyt viimeistään viimeistele myös yläreuna kuten pohja. Ompele hihnojen kohdalta (eli jos lisäät D-lenkit, lisää ne samalle tasolle mitä nämä lyhyet kantohihnat).

Sitten onkin valmista!

Ilman vuorituksia, sisätaskuja ja muita hienouksia, tämä on tosi nopea tehdä. Eniten menee aikaa (ainakin minulla meni) kappaleen mittaamiseen, jotta reunoista varmasti tulee luotisuorat ja loveista ja taskusta symmetrinen. Eli mittanauhalle isot pisteet!

Tästä tuli tosi mieluinen ja pääsi jo aemmin yhden yön testikäyttöön. Toimi äärettömän hyvin! Mahtui kaikki sisään ilman, että vetoketju meni piukaksi ja oli helppo kantaa olalla ja olan yli. Sivutasku oli hyvä, sinne sai lennosta sujautettua niin käsineet kuin aurinkolasitkin.

Ja kuinka pieneen tilaan se menee, kun taittelee ja kietoo hihnan ympärille. Ei vie paljoa säilytystikaa. Tämähän olisi myös isommassa reissussa (jos joskus sellaisessa muka kävisi) hyvä varakassi!


Eikä siinä vielä kaikki! Jotta sain loputkin tuosta keinonahkajäljitelmästä käytettyä niin tein laukkuun mätsäävän toilettilaukun ja vielä sen jämistä pikkukukkaron, joka mahtuu laukun sivutaskuun.

Että seuraavaksi tulossa niihin ompeluohjeet!

10 kommenttia:

  1. Onpas helpon näköinen kassi! Otan muistiin tämän ja teen varmasti myöhemmin.

    VastaaPoista
  2. Hieno laukku, kiitos selkeästä ohjeesta! Ihanaa että jaksat päivittää blogia säännöllisesti, kiitokset siitäkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ole hyvä :) <3 säännöllisesti vielä postataan, vaikka onhan tuo tahti hyytynyt vuosien saatossa :D

      Poista
  3. Hieno kassi! Ja hyvä ohje :) Tein tällä ohjeella jo yhden kassin. Tosin lisäsin vuorin, koska käyttämäni kangas oli sen verran ohutta, että ei olisi tullut hyvää ilman. Ja nyt teen miehelleni toisen lahjaksi. Löysin sattumalta sopivan palan tukevaa maastokuosikangasta (mistä hän tykkää), joten ei muuta kun ompelemaan. Kiitos tästä ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) ihana kuulla, toivottavasti tuli sinulle että miehelle mieluinen kassi :)

      Poista
    2. Oma kassi oli jo yhdessä reissussa ja oli kyllä hyvä ja yllätävänkin tilava. :) Miehen kassi onnistui mielestäni paremmin (paksumpi kangas) ja luulen että tulee tykkäämään. Synttärit ensi kuussa, joten hetken saa vielä tuomiota odottaa. :D

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.