maanantai 15. huhtikuuta 2024

Viisi vinkkiä housujen korjaamiseen

Nyt paluu juurille: vaatteiden korjaus! 

Pidin korjausompelupäivän ja joukossa oli kasa housuja. Joten tässä viisi vinkkiä housujen korjaamiseen. 

Mitä tehdä, jos housut eivät pysy jalassa? Tai jos vyötärönauha haittaa? Saumat irvistävät?

Viisi vinkkiä housujen korjaamiseen - Vinkki 1/5

Housut, joissa on reikiä ja joista saumat irvistävät

Helppo ratkaisu: ompele ne umpeen! Oli se sitten pieni reikä logon vieressä kuten tässä mallina tai sitten irvistävä haarasauma, korjaa se ennen kuin aukko käytössä lähtee suurenemaan. Ja ihan varmasti se suurenee ennemmin tai myöhemmin. Vaikka ei pieni reikä haittaa monenkaan käyttöä, voi siitä silti kasvaa sukkapaon lailla isompi. Kun näkee korjaamisen vaivan, on myös pieni reikä helpompi parsia ja kursia kuntoon kuin myöhemmin isompi on haastava korjata huomaamattomaksi.

(Ja joku nyt miettii, että oliko tämä nyt edes vinkki, mutta minun mielestäni se on se tärkein. Niin moni heittää vaatteen käytöstä pois heti pienenkin vian jälkeen, joten pienen vian korjaamista ei voi liiaksi korostaa.)

Viisi vinkkiä housujen korjaamiseen - Vinkki 2/5

Housut, joiden vyötärönauha kiertyy 

Ne, joilla on ollut tällaiset housut, tietävät kuinka epämukava kiertyvä ja kasautuva vyötärökuminauha voi olla.

Ratkaisu: suorista se käsin ja ompele yläreunasta kiinni. Ompele vähän venyttäen ja käytä joustavaa ommelta, siitä päältä ihan rouheasti vain. Aputikkaus auttaa, enää ei kierry, vaan pysyy reuna paikallaan.

Viisi vinkkiä housujen korjaamiseen - Vinkki 3/5

Housut, joiden kuminauha on antanut periksi

Nämä housut ovat oikeasti 2000-luvun alusta. Ajalta, kun oli muotia pitää lyhyet trikooleggarreita (eli caprit!) ja farkkuminihametta niiden päällä (huhhuh mikä muoti sekin oli). Ahteri on kasvanu sitten niiden vuosien, mutta niin on myös caprit eikun leggarit joustaneet. Nämä ovat paksua puuvillaa ja on ihmeellistä, että ovat muuten hyvässä kunnossa. Superkestävät!

Ainut, että nyt oli kuminauha vain antanut periksi. Tiedättekö, kun ne vain yksi pesukerta päättää, että ei enää, hetkeäkään en enää jousta. Ja sit ne vaan murenee käsiin.

Ratkaisu: Leikkaa kuminauha kujineen pois. Ompele tilalle uusi - joko ihan kuminauhasta uuden trikookujan kanssa tai ilman kuvaa TAI sitten mene sieltä mistä on aita matalin ja yhdistä housuihin joidenkin vanhojen housujen kuminauhakuja. Nämä olivat vanhoista kalsareista, jotka olivat niin puhki kuluneet, että niistä ei saanut muuta hyötykäyttöä kuin siivousrättejä - ja kuminauhakujan!

Viisi vinkkiä housujen korjaamiseen - Vinkki 4/5

Housut, joiden yläosa valuu aina alas

Joustavat housut, jotka muuten hyvät, mutta jotka eivät vain pysyneet ylhäällä. Tyhmä malli, vain sivuissa oli paneelina leveää kuminauhaa. Aina sai olla nykimässä näitä housuaja ylös.

Vaan ei enää tarvitse!

Edellisistä housufiksauksesta inspiroituneena päätin ommella näihin lisäksi kuminauhan. Ihan sellaisenaan housujen yläreunaan. Pidän näiden kanssa kuitenkin aina vyötärön peittävää yläosaa, joten ihan sama miten se kuminauha housuissa on, kunhan pysyy pöksyt ylhäällä.

Viisi vinkkiä housujen korjaamiseen - Vinkki 5/5

Housut, joiden takaosa lörpötti

Loppuun vielä joustamattomat kangashousut. Ostin nämä kierrätyskeskuksesta ja olivat muuten hyvät, mutta takaosa jotenkin lörpötti eikä istunut kovinkaan hyvin (muuten kuin istuessa, hehheh). 

Työläs ratkaisu: Tee taakse muotolaskokset.

Laiskan ratkaisu: kuminauhapätkä!

Ja mitä tarkoitan kuminauhapätkällä? Tee takakappaleeseen nuppineualla merkit kuinka pitkältä väliltä lörpöttää. Leikkaa nurjalle pikkirriikset aukot, pujota kuminauhapätkä sisään, ompele päistään napakasti vyötärönauhaan kiinni ja ompele aukot umpeen. Valmis!

Kuminauharypytys on helppo keino, se ei juuri näy ja on muotolaskoksia nopeampi tehdä ja vaivattomampi purkaa, jos tarvitsee joskus ottaa pois.

Näköjään aika moneen ongelmaan oli nyt ratkaisuna: kuminauha! 

 

Ja pöksyt kiittävät, tulee taas monelle lahkeelle lisää käyttökertoja. Ja se on tärkeää etenkin mieluisen vaatteen kohdalla, että käyttöaika on niin mahdollimman pitkä kuin vain voi olla.

Lue myös:
Parsi ja paikkaa
Korjaa sun vaatteet - lyhennä & pidennä
Korjaa sun vaatteet - 10 vinkkiä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.