perjantai 28. kesäkuuta 2013

Materiaalit.

Silloin tällöin minulta kysytään niin kavereiden kuin myös lukijoiden toimesta paljonko minulla on käsitöihin materiaaleja ja miten ne kaikki hankin. Ensimmäiseen kysymykseen täytyy sanoa avomiehen faktaan pohjautuva kommentti  "Niitä on liikaa." enkä lähde ruotimaan asiaa enempää, mutta jälkimmäiseen jaarittelen mielelläni, jos vaikka joku vinkeistä hyötyisi. Eli mistä hankin projekteihin materiaalit?
A) Kierrätysmateriaalit

Jos kierrättää, silloin saa vetää niponuukalla linjalla. Kun ei mitään heitä pois ennen kuin miettii kahdesti, niin saa jo monta matskua uusiokäyttöön. Laita tekstiilit tilkuiksi, kuteiksi tai täytteeksi. Pura korut osiksi, irroita kaikesta vetskarit, napit ja soljet talteen, hajoita huonekalut palasiksi - esim. ota nahka talteen hajoitetusta nojatuolista tai uusiokäytä hajoitetut toimistovälineet korujen osiksi. Älä aliarvioi uusiokäytön mahdollisuuksia, kaikessa on potentiaalia joksikin. Täytyy vain yrittää miettiä laatikon ulkopuolelta.
Käy ahkerasti kirpputoreilla ja katso tarjontaa uusin silmin. Älä mieti miltä joku näyttää sellaisenaan vaan mitä siitä voisi tehdä? Älä katso vaatteiden kokoa tai mallia vaan niiden kuntoa, väriä, printtejä, koristeita, uudelleen hyödynnettäviä osia. Viime vuosituhannen suomalaiset puuvillavaatteet ovat useimmiten todella laadukkaita. Verhoista saa hyviä kangasmateriaaleja, samoin xl-kokoisista vaatteista. Tsekkaa aina hyväkuntoiset miesten kauluspaidat, pitsiliinat, helmet ja moniosaiset korut. Kotona pese ja putsaa. Hajoita ja hallitse. Ratko ja pura. Uusiokäytä. Niin tein esimerkiksi tälle rannekorulle täällä.
Kuvan hajonneet hiuspinnit (-pinnit?) olivat menossa jo roskiin, mutta sitten huomasin,
että helmikoristeet sai irroitettua. Ronskit otteet peliin ja kiitokseksi sain aika paljon pieniä helmiä!
Ota vastaan lahjoituksia. Kerro lähisukulaisille ja ystäville uusiokäyttäväsi erilaisia materiaaleja. Varsinkin ne, jotka eivät esimerkiksi jaksa yksittäisiä vaatteita viedä kirpparille, saattavat mielellään lahjoittaa ne sinulle. Varmista kuitenkin aina tällaisissa tapauksissa, että lahjoittaja todella ymmärtää, että kyseinen vaate voi kohdata brutaalin ratkomisen. Itse olen saanut niin perintöjämiä, kangasloppuja, kirppispöydän hylkiöitä ja pieneksi jääneitä vaatteita. Olen saanut koluta varaston, kurkkia muuttolaatikoiden ulkopuolelle jääneisiin hylkiöihin ja kantaa pois autotallin pölyttyneet esineet.

Tsekkaa aina erilaiset "Ota kympillä kassillinen"-tarjoukset sekä ilmaislaarit - oli kyse sitten kirjastosta (huomioi kirjojen uusiokäyttö, vanhojen käsityölehtien kaavat, muu mahdollinen paperiaskartelu), kierrätyskeskuksesta (useimmat tyhjentävät ajoittain ylijäämää), lopettavista liikkeistä, avattavista liikkeistä (ilmaislahjat) tai sitten vaikka siitä lähimmästä roskakatoksesta. Dyykkaus voi olla rumaa, mutta parhaimmillaan se voi olla vaikka tätä. Olen dyykannut niin vaatteita kuin myös pieniä huonekaluja.
B) Uudet materiaalit

Joskus tarvitsee myös uutta. Silloin pitää olla alennusmyyntien haukka. Sesongit vaihtuvat myös kangas- ja askarteluliikkeissä (myös nettikaupoissa!), jolloin alet käyvät kuumina. Monessa liikkeessä on myös kanta-asiakaskortteja, kerää-leimoja-saat-alennuksen-kortteja tai esimerkiksi opiskelija-alennuksia. Muista hyödyntää niitä, pienikin alennus on paljon materiaaleja kuluttavan etu.
Ja jos lähettyvillä ei ole erikoisliikkeitä, avaa silmät tutuissakin kaupoissa niin voit yllättyä. Hyvin varustetun korutarvikekaupan sijaan marssi Tiimariin. Rautakaupan sijaan kurkkaa lähimarketin rautaosastolle. Tsekkaa halpamarkettien tarjonta, leluhyllyt (pienosia esim.koruihin) ja kirjakaupat (mm. Suomalaisen kirjakaupan valikoimiin kuuluu myös taide-, koru- ja askarteluvälineitä).
Materiaaleja saa haalia kunhan se ei mene hamstraukseksi. Pitää muistaa, että KAIKKEA ei tarvitse tai pidä säilyttää. Ajattelen tätä materian kiertokulkuna, esimerkiksi tekstiilit ja muovit kohtaavat joskus pisteen, kun niistä ei vain yksinkertaisesti enää saa mitään. Ja lopuksi se tärkein: KÄYTÄ ne hankitut materiaalit ennen kuin niistä kasautuu tilasyöppöjä, joita ei pysty hallitsemaan - tai muuten huomaat pian eläväsi rytöläjien keskellä himohamstraajien tapaan. 

Tuleeko sinun mieleesi muita vinkkejä? Kerro toki meille muillekin mistä muualta materiaaleja voi hankkia!

2 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! :)

  Joitakin materiaaleja saa myös luonnosta. Joskus keräys vaatii maanomistajan luvan tai muuten erityistilanteen (esim. tuohta ei sovi repiä ihan mistä puusta hyvänsä), mutta käpyjä, kiviä, puuta, lehtiä, kukkia, juuria, tuohta, sammalta, kaislaa, simpukankuoria ja mitä vielä sieltä löytyy.

  Pihin on syytä muistaa myös kerätä ympärilleen riittävästi askartelusta ja käsitöistä kiinnostuneita ystäviä. Ei tarvitse itse hommata yksin kaikkia välineitä, vaan voi esimerkiksi lainailla tai hankkia isoja kojeita vaikka porukalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sinullakin on hyviä vinkkejä, jotka täydentävät kyllä hyvin erilaisten materiaalien hankkmsta! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.