lauantai 29. marraskuuta 2014

Tee itse: Jouluporo.

Näin nämä koristepeurat/-porot Stockmannilla ja sain välittömästi pakottavan tarpeen saada oma jouluporo! Mutta nämä olivat mielestäni ihan liian kalliita (ehkä hinta oli perusteltu, kun eivät olleet mitään höpömuovia ja olivat myös isompia mitä kuvasta voisi olettaa), joten lähdin etsimään edullisempaa koristetta.
Kärkkäisellä törmäsin tällaisiin, jotka olivat jo hinnan puolesta siedettäviä verrattuna edellisiin, mutta sitten mieleeni tuli..entä jos kävisinkin leluhyllyllä? Hyvä idea sinänsä, mutta en löytänyt ainuttakaan etusormea isompaa poroa! Katsoin neljästä eri kaupasta. Ei ollut peuraa, hirveä tai mitään vastaavaa metsäneläintä. Mikä pettymys!
Ei sitten, ostetaan tilalle hevonen. Se oli kavioeläimistä lähinnä poroa. Pienellä fiksailulla hevosesta voisi saada poron, eikö voisikin? Hepan hinta oli 1,50e, joten ajatus oli täysin kokeilemisen arvoinen idea.
Tee-se-itse-tutoriaali: Näin muokkaat heppa-lelusta jouluisen porokoristeen

Tarvikkeet: halpa muovinen hevonen, vahvat sakset, puukko (tai muu terävä esine), paksua rautalankaa (tai muuta ohutta muotoiltavaa materiaalia), yleisliimaa, kreppipaperia (tai silkkipaperia tms. jolla päällystää), pensseli ja (akryyli-)maalia.
Vaihe 1: Parturoi se. Leikkaa ja muotoile hevosen häntä töpöksi. Ota harjan edestä luja ote ja kiskaise se liimapinnastaan irti. Mitä luultavimmin se on heikosti kiinni ja lähtee yhdellä nykäisyllä kokonaisena irti.
Vaihe 2: Nylje se. Kuori hevosen karvat pois. Tältä kaverilta pinta lähti helposti, ihan kuin olisi mandariinia kuorinut!
Vaihe 3: Muotoile se. Leikkaa korvat pois (mutta älä leikkaa niin syvästi, että tilalle tulee reiät). Tee terävällä esineellä korvia alemmas pienet  kolot. Muotoile rautalangasta kaksi korvaa ja ujuta ne aukkoihin. Mutoile rautalankapätkistä myös kaksi sarvea ja kiinnitä ne harjaksen tilalle (jos harjan etureunan alta ei paljastu valmista koloa, koverra sellainen puukolla).
Vaihe 4: Päällystä se. Liimaa kapeaa kreppipaperia korvien ja sarvien ympärille. Mikäli hevonen on kovin luiseva ja haluat siitä pulleamman, kierrä tarvittavien kohtien ympärille kreppipaperia. (Itse tätä en tehnyt.)
Vaihe 5: Maalaa se. Maalaa hevonen poro mieleiseksi! Käytä askartelumaalia tai akryylimaalia tai vie ulos ja suihkuta spraymaalia. Anna kuivua. (Itse valitsin väriksi valkoisen ja maalasin 2-3 kerrosta akryylimaalilla.)
Vaihe 6: Se on valmis! Ihaile sitä, siinä se on! Eihän näytä enää kovinkaan hevoselta?
Ja kerrataan vielä: parturoi - nylje - muotoile - maalaa - valmis! Siitäs saitte kolmenkympin teolliset porot! Kannatti kokeilla, kukkaro pieneni tosiaan vain puolentoista euron verran ja sain just hyvänkokoisen, kevyen ja ylvään jouluporokoristeen.
Joskin tuntuu, että olisi kovin hauskaa maalata vielä sarvet hopeaksi glitter-kynsilakalla. Tai turpaan voisi liimata punaisen petteripunakuono-pallonenän. Tai kaulan ympäri voisi lisätä pienen kranssin, joulunauhan, "kaulahuivin" tai... ehkä kaviot voisi maalata? Tai jos.. ehkä.. kuiteskin.. En osaa päättää! Mitä mieltä te olette? Kun kerran edelliseen joulukalenteri-postaukseen usealta tuli hyviä kommentteja viimeistely-ideoista (ja kuten huomaatte päädyin lisäämään kuuseen jalan ja latvaan tähden ainakin siihen asti kunnes luukut alkavat aueta) niin mitä te tekisitte porolle? Vielä viimeistelyä? Vai olisiko tyylikkäämpi vaihtoehto jättää ihan vain tuolleensa?

(Ks. myös tämä aikaisemmin muokattu heppa, josta tein kolmiulotteisen taulun/koukun esim. kaulakoruille.)

12 kommenttia:

 1. Hyvä porohevonen ;) Kimmeltävät sarvet vois olla todella sopivat?!

  VastaaPoista
 2. Mä tykkään vähän bling blingistä, joten maalaisin koko poron hopeiseksi ja lisäisin sarviin vielä glitteriä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin aluksi, mutta päädyin silti ainakin nyt alkuun valkoiseen..sarvet tosin ehkä kaipaa sitä blingblingiä.. ;)

   Poista
 3. Hiukan jos pään muotoa muuttaisi, niin olisi ehkä enempi poro. Mutta ihan kiva noinkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Jos pään ympärille laittaisi kreppipaperia niin turpa saattaisi muuttua enemmän poron näköiseksi. Kokeilen!

   Poista
 4. Mulla tuli mieleen uittaa koko elukka glitterissä,harakka kun oon kaikki semmonen överi kiiltävä kiinnostaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin! Paitsi, että kokoglitterit pelottaa, inhoan varisevia glitterhiukkasia joka puolella! :(

   Poista
 5. Voe vitsi, mikä mahtava idea! Hyvältä näyttää! Täytyy sanoa että hihittelin koko postauksen ajan, jotenkin tuli niin puun takaa tuo luova ratkaisu ongelmaan... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lotta :) Kyllä saa hihittää, jos hihityttää ;)

   Poista
 6. Hmmm... minä en ehkä tätä allekirjoita. Olen sen verran luonnontieteilijä, että poro on poro on poro. Ja porolla ei ole kavioita. Mutta tämä nyt on tällaista nipotusta, jonka voit jättää omaan arvoonsa :) Kyllähän nuo poroporot aika hintavia tosiaan ovat. Ja joulukalenteri on upea! Hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta hevosporo on hevosporo ;) Joulukalenteri ja minä kiitämme ja toivotamme hyvää joulun odotusta myös sinulle! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.