tiistai 11. marraskuuta 2014

Tee itse: peura-heijastin.

Se on peura! Heijastin! Peura-origami-heijastin! Se on kaveri tälle kyyhkys-origami-heijastimelle. Etsin pitkään valmista, helppoa origami-ohjetta, mutta en löytänyt mieleistä (tai sellaista, jonka olisin myös osannut toteuttaa..nimimerkillä jäniksestä ei todellakaan tullut jänis eikä jääkarhusta tullut yhtään mitään..), joten muokkasin sitten ihan oman mallin.

Harjoittelin ensin paperille jonkinlaista poroa (ks. Instagram-tililtäni sen kuva, mallina tämä kaavake), mutta jossain vaiheessa poro tahtoikin olla pullea peura, joten peura siitä sitten tuli. Sellainen oikein pollea, rintaansa röyhistelevä peura.
Tee-se-itse-tutoriaali: Heijastin peura-origamilla 

Tarvikkeet: pala heijastinkangasta, sakset, tekstiili-/maitoliimaa, klemmareita tms. kuten pyykkipoikia (pitämään taitokset ja liimakohdat paikoillaan), ripustustarvikkeet ja paljon kärsivällisyyttä. Huom: harjoittele taitoksia ensin paperilla.
Tee näin: (kuvat vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas rivettäin) 1. Leikkaa heijastinkankaasta neliö ja rutistele se pehmeämmäksi (helpompi käsitellä). Taita neliön kulmat vastakkain. Avaa muodostunut keskitaitos. 2. Taita ylhäältä ja alhaalta laidat kohti keskitaitosta. 3. Taita myös toisesta nurkasta ylä- ja alalaidat kohti keskitaitosta.
4-5. Avaa juuri taiteltujen laitojen päiden sisältä taitokset auki kuvien osoittamalla tavalla. 6. Käännä työ nurin ja nosta alareuna ylös, jolloin työ on kaksinkerroin.
7. Työnnä vasen pää "työn" sisään niin, että sen kärki jää ylöspäin. 8-9. Taita samalla tavalla "sisäkautta" kärjen pää poispäin varresta. Jos pää on liian "pitkä" taita se sisäkkäin ja/tai leikkaa kärjen terävin pää pois. Laita pään taitoksiin vähän liimaa. (Jos työn jättää tähän, saat simppelin lintu-heijastimen!)
10. Avaa päällimmäinen "siiveke" ja taittele tai rullaa se alaspäin etujalaksi. Liimaa taitokset. 11. Taita ja liimaa samoin työn vastakkainen siiveke toiseksi etujalaksi. Leikkaa oikeanpuolesta päästä keskitaitosta auki muutaman centin verran. 12. Taita ja liimaa leikatut siivekkeet alas takajaloiksi.
13. Liimaa etujalkojen välinen taitos kiinni (pyykkipojan kohta). Leikkaa niskaa myöten kapea viilto. 14. Nosta viiltojen muodostomat kielekkeet ylöspäin korviksi. Tasaa tarvittaessa jalkoja. 15. Varmista, että taitokset pysyvät. Jos liima on vuotanut (kuten minulla teki välin hyvin katastrofaalisesti, ups), yritä siistiä jäljet. Puhko reikä neulalla tai ratkojalla ja liitä mieleinen ripustus. Valmista on!

Ja sitten vain heijastin paikoilleen! Itse tykkään pitää heijastinta takin helmassa ja toista laukussa. Kolmas voi olla lenkkihousuissa, koiran hihnassa ja/tai "koristeena" tuubihuivissa tai takin pieluksessa. Heijastimia kun ei vaan voi olla liikaa. Ne ovat helpoin ja halvin henkivakuutus mitä itselleen voi ottaa tai läheiselle lahjaksi antaa.

Psst! Onko jokin kohta epäselvä? Olen melko huono origameissa, joten ohjeistuskin on mitä on omin sanoin. Kysy, jos on ongelmia, autan mielelläni. Vinkkaa toki, jos kokeilet ohjetta, olisi kiva nähdä muiden versioita!

Katso myös aikaisemmat tee-se-itse-heijastimeni ja niiden erilaiset kiinnitysmenetelmät: taiteltu kyyhkynen / kirjottu sokerikallo / ommeltu timantti ja muut kuten tasseli, lehti-koriste, rusetti ja kukka-rintakoru.

2 kommenttia:

 1. Siis MITÄ? Itse kehittelit peuraheijastimen, tosta noin vaan?! WAU! Jos kykenet taittelemaan kangasta/paperia omin neuvoin, olet kyllä superhyvä origamitaiteilija. Mulla on aina ohje edessä ;)
  ihailen ja kumarran, Raisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siis olihan minullakin pohjalla poron taittelemiseen ohje (linkki löytyy postauksen ihan alusta). Muuntelin sitä vähän ja tein porosta enemmän peuran. Peurani alku on siis ihan sama poro-ohjeen kanssa, mutta toteutin koko tutoriaalin blogiin selvyyden ja suomennoksen vuoksi. Että kiitos vain, mutta otahan ne kumarrukset pois! :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.