keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Lahjat 2015: Lapsille.

Tein tänä vuonna kolme joululahjaprojektia lapsille kangaskaupan, tilkkulaatikon ja ompelukoneen avulla.
Lahja 1: Pienelle supersankarille Batman-viitta. Mustaa hamekankaaksi tarkoitettua helppoa polyester-sekoitusta ja sekä eteen että taakse Batman-lepakot. Halusin viitasta sellaisen, ettei sitä solmita kaulan ympärille vaan ikään kuin essumaisesti rusetille. Toiselle olalle tulee myös tarranauha, jonka lapsi saa kyllä auki tahtoessaan.

Ideaa ja inspiraatiota viitta-lahjaan sain täältä: it's always autumn - no-choke superhero cape
Lahja 2: pienelle tytölle pehmonuket. Tein ensin yhden nuken, mutta ompeleminen oli niin kivaa, että tein sille toisen kaveriksi! Toisella on myös päälle puettava mekko. Samasta kankaasta tein samalle tytölle mekon viime vuonna (Ks. mekko täältä).
Idean ja inspiraation pehmonukkeihin sain täältä: marthastewart.com - Itse leikkasin palat silmämääräisesti suoraan kankaasta, mutta linkistä löytyy myös tulostettavat kaavat omaan pehmonukkeen.
Lahja 3: automatto! Perinteinen automatto, jonka saa rullalle ja reissuun - ja jota vois käyttää myös päikkärivilttinä!
Työläs projekti (koko noin 120cm kanttiinsa), mutta oli antoisa ja opettava. Ostin harmaata puuvillaa pohjaksi, jolle sommittelin ensin tiet. Lisäsin tien varteen rakennuksia, pusikoita ja puita. Sitten lähti käsistä, kun tilkkulaari alkoi inspiroimaan. Piti saada tehtyä erityisiä taloja. Kuten sairaala, ruokakauppa.. jopa eläintarha ja linnakin vuorten taa. Kiitorata ja lentoasema. Kirjasto ja paloasemakin (no tuo yläkulman suihkuava vesiletku merkkaa palolaitosta, mutta voihan sen tulkita tahtoessaan vaikka puskaa kastelevaksi puutarhaksi..)

Lopuksi ompelin taustalle punaisen puuvillakankaan. Siihen tikkasin pesuohjeen mukaan (ks. kuva alla). Mielestäni se oli jo valmis, mutta mies heti kysyi: missä tiemerkinnät? Voihan video. Ei jaksa ratkoa taustakangasta pois. Pakko maalata päälle. Otin akryylimaalia (peittävää ja pesunkestävää), maalarinteippiä ja sudin menemään. En saanut paksua kangasta pingotettua mihinkään, joten tietenkin tuli tiemerkintöihin harmillisesti vuoto jos toinenkin.. Mutta onpahan ainakin keltasta viivaa niin pysyy miehet tiellä!
Matossa on paljon kohtia, jonka voi katsoja/leikkijä voi tulkita miten tahtoo. Pankki ei välttämättä ole pankki, eikä sirkusteltta sirkus. Ne voi olla mitä vain! Tärkeintä on, että leikkiminen olisi hauskaa ja mielikuvitus lentäisi leikkiessä.

Idea automattoon A Beautiful Mess-blogin Happy Handmade Homeu-kirjasta. Kirjan matto oli no-sew versio (kuviot huopapaloista pohjalle liimaten), mutta valitsin sen työläämmän valmistustavan, jotta matto (tai päikkäripeitto) olisi myös pesukoneenkestävä. Ja valinta oli kaikkien miljoonien palojen ja loputtomien siksakreunojen arvoinen.
Automatosta tuli yksi kivoista joulupaketoinneista. Rullasin maton mahdollisimman pieneksi (siksi ei sitä kannattanut silittää turhaan), kääräsin paperiin ja kiinnitin auton nauhaan. Auto on Lelutapulista, mutta lisäsin kylkiin emalimaalilla saajan nimen (pikselöinnin alla piilossa). Auto toimi samalla siis lahjan pakettikorttina!

4 kommenttia:

  1. Niin upea leikkimatto ja monikäyttöisyys on hyvä. Varmasti sen alla nukutaankin ja siihen kääriydytään. Nuket on suloiset ja batmanviitta kuristamattomana versiona mahtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) toivottavasti kaikki ompeluslahjat pääsevät kovaan käyttöön lapsilla :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.