tiistai 16. toukokuuta 2017

Valepesä (+ virkkausohje).

Kässäpiirien uusin villitys: virkatut ampiaispesät! Kun muutkin niin sitten minäkin.

Tai kai se oli hitti jo viime keväänä, jälkijunassa hiissataan yhdellä möllykkäpesällä - katso helppo ohje postauksen lopusta. Onhan noita muitakin ohjeita yhtä monta mitä versioitakin on.. Mutta moni niistä on ihan pallo tai jokin ihan superpieni ohuella langalla. Tämä on vähän rouheampi ja valmistuu jämälangoista aloittelijallakin alle puolen tunnin.

Ja niin miksi ihmeessä valepesä? Niille, jotka eivät ole törmänneet vielä valepesiin tänä keväänä tai aiemmin niin kyse on siitä, että se ehkäisi oikean ampiaispesän ilmestymistä epätoivottuun paikkaan. Ampiaiset ilmeisesti lähettävät alkukesästä tutkija-ampiaisia, jotka etsivät pesän rakennuspaikkaa. Siellä missä on jo pesä, ei uutta tule. Ei edes hylätylle sellaiselle.
Ja vaikka meillä ei ole vaaraa siitä, että pesää tulisi (lasitettu parveke), tein pesän silti. Ihan vain testiksi estäisikö se ampiaisten tuloa ylipäätään parvekkeelle. Parveke ikkunoineen on meillä auki käytännössä toukokuusta syyskuuhun, joten satunnaisesti niitä amppareita puskee sisään. Joskus se yksinkin on liikaa, jos sattuu pistämään.. sama se itselle, mutta entäs koira, joka yrittää aina syödä sisälle tulevat pörriäiset kärpäsestä lähtien!
Joten siellä se oven vieressä nyt roikkuu merkiksi, että meille ei kannata tulla. Jos vaikka toimisi. Näyttää ihan hauskalta.
Tee-se-itse: Kestävä ja helppo valepesä ampiaisille

Tarvikkeet: Harmaansävyisiä lankoja (itsellä tuplalankana kolmea eri sävyä), virkkuukoukku nro 6, sakset, täytteeksi sanomalehtipaperia (haisee kuulemma just oikealle pesälle ampiaisen hajuaistiin)

Virkkaa näin: Tee taikasilmukkaan 9 kiinteää silmukkaa (ks). Yhdistä piilosilmukalla ensimmäiseen s:aan. 2-3. krs: Tee *1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista *-* kierros loppuun. 4. krs: Tee *1 ks, 1 ks, 1 ks, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista *-* kierros loppuun. 5-10. krs: 1 ks jokaiseen. 11. krs: *1 ks, 2 s yhteen ks:lla*, toista *-* kierros loppuun. 12. krs: *2 s yhteen ks:lla*. 13. krs: 1 ks jokaiseen. Päättele. Viimeistely: Alas jää pieni aukko, josta saa survottua rutattua paperisuiroa sisään. Täytä suht täyteen. Muotoile. Virkkaa ja pujota ripustuslenkki.

Onko jollakin kokemusta viime kesän pesästä? Tuliko amppareita?

4 kommenttia:

 1. Kovasti nuo ihmiset kehuu että tämä toimisi. Minäkin olen näitä tehnyt ja todennut, että kimalaiseen nämä ei ainakaan tehoa. Meillä oven päälle tekee kimalainen pesän joka kesä, eikä ole moksiskaan ripustamastani ampiaspesästä =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaiks. Olen kuullut samaa, että tehoaa vain ampiaispesään. Mikähän estäisi kimalaiset? :o

   Poista
 2. Ampiaisallergikkona tämä olisi meillä pelastus. Viime kesä oli yhtä tuskaa, kun terassilla oli aina lauma amppareita. Ei siinä aamupalan syömisestä ja muustakaan oleilusta tullut mitään. Jokin tällainen voisi olla hyvä ratkaisu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei jokin tällainen vaan just tällainen! ;) Pesä kehiin niin pystyy ampiaispaholaiset poissa! ;)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.