perjantai 21. syyskuuta 2018

Ohjeista vai omin päin?

"Kuningastukaani (Ramphastos toco) on suurin ja tunnetuin Ramphastos-suvun tukaaneista. Se viettää suurimman osan ajastaan puiden ylimmillä oksilla, joista se etsii ruokaa ja laulaa "konserttinsa". Kuningastukaani on huono lentäjä, mutta oksistossa se kiipeilee ketterästi." - Wikipedia

Joten minä tein sitten tukaanin. Hyvin värikkään sellaisen. Oikea tukaani näyttää jo tylsältä ja värittömältä tuohon huopaiseen väripläjäykseen verrattuna.
Mallin ja inspiraation tukaaniin sain kesän puolella ilmestyneestä Mollie Makes -lehdestä. Siinä on aina joku hauska DIY-paketti tarvikkeineen mukana. Useimmiten ne ovat juuri tuollaisia pieniä, söpöjä ja iloisen värikkäitä.

Tuon lehden tyyliin kuuluu helpot käsityöt ja se, että kaikesta on työvaihekuvat ja selkeät selostukset. Harvoin niitä pitkähkön tuntuisia ohjeita tarvitsee lukeakaan, kun kuvien avulla näkee hyvin mitä pitää tehdä ja missäkin järjestyksessä.
Tässä pari iltaa sitten aukasin tarvikepaketin ja ajattelin, että tehdäänpä nyt tällainen pikkukäsityö tässä telkkari-illan ääressä. Ensin aioin tehdä just prikulleen samanlaisen tukaanin, mutta huomaamattani tein sen taas: en lukenut ohjeita. En kopioinut kaavoja. Leikkasin vapaalla kädellä ja lennosta päätin, että jos otan mustaa huopaa lisää, voin tehdä tukaanista kaksipuolisen niin että se on koristeltu kummaltakin puolelta. Joten huopapalojen leikkaamisen jälkeen ohje jäi sikseen. Mitä nyt vähän kuvaa välillä vilkuilin.

Aloin pohtimaan ohjeita ja niiden painoa. Aika harvoin tulee niitä noudatettua. Tuntuu, että väen vängällä tahtoo tehdä jotain muka helpommin, nopeammin tai muuten vain erilailla. Sen takia, että oma kädenjälki näkyisi paremmin? En tiedä, ehkä. Vai itsepäisyydestä? Joskus niiden ohjeiden noudattaminen voisi olla paikallaan.
Miten sinä? Noudatatko käsitöitä tehdessä ohjeita?  Esimerkiksi lehdistä tai kirjoista? Tarvitsetko ohjeita tehdäksesi käsitöitä? Vai onkohan se sitten riippuvaista vähän millaisesta kässästä puhutaan? Kirjoneuletyönkin moni kokenut neuloja varmaan pystyy katsomaan kaaviosta, ompelukaavojakaan eivät kaikki tarvitse. Mutta entäs virkkaukset tai erilaiset askartelutekniikat?

Mietin kirjoitanko esimerkiksi itse turhaan tutoriaaleja, jos pelkät kuvat opastaisivat perille. Ehkä aloittelijat hyötyvät ohjeistakin, mutta entäs muuten? Kuulisin mielelläni. Olisi kiva verrata eri kässäilijöiden tapoja tehdä käsitöitä.

Miten sinä teet: ohjeista vai omin päin? Vai sekä että?
Noh oma kaksipuolinen tukaanini valmistui pohdintojen siivittämänä. Siitä tuli isompi mitä mielikuvissa sen hahmotin (no oishan sen voinut älytä paloja leikatessa, mutta olin niin kovin syventynyt ajatuksiini). Ei ihan mene avaimenperästä, joten oli kyllä todettava, että mitäs varten minä tämän nyt sitten tein?
Toistaiseksi tukaani sai mennä ovessa roikkuvan laukkuni somisteeksi. Tuokoon siinä sitten vähän väriä.

10 kommenttia:

 1. Käytän yleensä ohjeita juurikin inspiraation takia, saatan käyttää neuleissa esimerkiksi vaan yhtä osaa jossa on vaikkapa palmikko. Loput sävellän poikkeuksetta aina itse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mut tuohan osien lainaaminen ohjeista on hyvä, tulee tehtyä sekä ohjeella että omin päin :)

   Poista
 2. Kyllä ohjeet on varmasti aloittelijoille hyvät, eihän sitä muuten opi :) ite näin ikänsä käsitöitä tehneenä harvoin tarvitsee enää ohjeita. Sitä osaa sen mitä haluaa tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Aloittelijan on varmaan tyhjästä vaikea oppia :)

   Poista
 3. Itse yleensä otan vain mallia ja inspiraatiota, mutta muuten teen omin päin! Aivan IHANA tuo tukaani!! Nyt otan ehkä vähän taas inspiraatiota!

  <3: http://www.rakkaudellahenna.fi

  VastaaPoista
 4. Mulla vähän samanlaista ajattelua ohjeiden suhteen. Yleensä tykkään tehdä itse tai niin, että muokkaan valmista ohjetta omiin tarpeisiin sopivaksi. Ohjeet, kirjat ja lehdet ovat minulle inspiraation lähteitä. Joskus teen jonkin työn ihan ohjeen mukaan, mutta ehkä harvemmin. Ompelussa kaavat ovat tärkeitä, mutta usein olen huomannut niidenkin vaativan muokkausta. Mä en myöskään jaksa keskittyä aina lukemaan ohjeita huolellisesti ja saatan tehdä vähän sinne päin. Olen huomannut, että jotkut rentoutuvat käsitöiden ääressä, jos saavat lukea tarkkaa ohjetta ja tehdä juuri sen mukaan ja jotkut (kuten minä) ahdistuvat liian tarkasta ohjeesta ja rentoutuvat tekemällä oman pään mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on mukava näkökulma, että joillakin ohjeen mukaan tekeminen onkin rentoutusta. Ymmärrän sen kyllä ja olen ehkä vähän kateellinenkin - se tuntuu ajatuksena kivalta sellaisen mielestä, joka oikeasti enemmänkin ahdistuu, jos ei saisi yhtään poiketa ohjeesta :D

   Poista
 5. Mulla kävi aivan samoin ristipistolehden mukana tulleen diy-paketin kanssa. Se oli puinen maatusta-aihio, johon sai pistellä ristipistoja. Ensiki tein pistot siten, että työ näyttää sekä oikealta, että nurjalta samanlaiselta, enkä liimannut huopapalaa nurjan puolen lankojen päälle. Ja sitten pistelin menemään itse suunnittelemani kuvion mukaan.

  Aloittelijoille, joita on varmasti yhtä paljon kuin kokeneempiakin tekijöitä, on varmasti hyötya ohjeista. Sitten kun paljon tekee, löytyy se oma tyyli ja tapa tehdä ja alkaa jo soveltamaan ohjeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katos, ihan samoin kävi! :D niin tuleekohan tuo omalla tyylillä soveltaminen sitten siitä, että oppii ensin ohjeista vai tuleekohan se luonnostaa.. :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.