tiistai 11. syyskuuta 2018

Hävikkiviikko: Ideoita tilkuille.

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa (lue lisää hävikkoviikosta). Jäin miettimään käsityöhävikkiä. Itsellä yksi suurimmista hävikeistä tulee ehdottomasti kankaista. En aina tiedä mihin niitä pieniä tilkkuja ja muita kangassilppuja käyttäisi.

Tuskin olen ainut, jonka tilkkulaatikon kansi ei pysy paikoillaan. Tässä on ainakin viisi itselle tosi mieluista tilkkuprojektia - jos vaikka sinäkin saisit idean ja muutamat tilkut hävikistä käyttöön!
Idea 1: Puuvillatilkut

Kestävät puuvillat (ja no muutkin tilkut) sopivat erilaisiin tyynyihin missä vaaditaan kestävyyttä. Tilkkutyynyt sopivat niin sohvalle, mutta myös keittiöön tuoleille! Tilkuista ompelin muhkeamman palatyynyn.

Ks. istuintyynyn postaus tästä.
Idea 2: Farkkutilkut

Jos uusiokäyttää ja ompelee vanhoja farkkuja, niistä jää aina pieniä tilkkuja. Se on ärsyttävää! Mutta onneksi farkkutilkutkin taipuvat hyvin monenlaiseen kestävyyttä tarvivaan käyttötarkoitukseen, esimerkiksi laukuiksi ja pussukoiksi. Eri farkkusävyillä on helppo leikitellä ja mikseipä joukkoon sopisi myös muita materiaaleja, vaikkapa nahkaa tai vahvaa puuvillaa.

Ks. farkkupussukan postaus tästä.
Idea 3: Isommat jämäpalat

Jos ei pientä niin sitten isoa! Jos jämäpaloja on enemmänkin, tee niistä isompi työ. Isot tilkut ja iso peitto. Taustalle sopii vaikka vanha lakana. Tämä iso päikkäripeite on yksi talven suosikeistani. Kesällä se on liian kuuma, mutta talvella aivan täydellinen, kun alle mahtuu pötköttelemään ihan koko pituudeltaan.

Ks. tilkkupeiton postaus tästä.
Idea 4: Neuletilkut

Peiton (tai tyynyn) voi ommella myös muista kuin puuvillasta. Usein tilkkutyöt mielletään puuvillakankaille, mutta hyvin isommat ompelukset voi ommella myös trikoosta ja mikseipä myös neuleista (ja myös vanhoista neulevaatepaloista).

Ks. neuleviltin postaus tästä.
Idea 5: Fleecetilkut (myös frotee- ym. tilkut)

Fleece, se nykyajan pahamainen materiaali. Viime vuoden turhake-nimityksen saanut.

Ennen kun paremmasta (tai pahemmasta eli fleecen ympäristön epäystävällisyydestä) ei tiedetty, fleeceä käytettiin kässäjutuissakin huoletta. Helppoa materiaalia ommella ja jäihän niistä sitten tilkkujakin. Hyvä tapa hyötykäyttää loput fleecetilkut on ommella niistä erilaisia rättejä siivoukseen. Omat (myös nuo moppirätit) ovat nykyisin vain sellaisiin todella likaisiin siivoustarkoituksiin, joiden jälkeen rättiä ei ole enää tarkoituskaan pestä (kuten vaikka pyöränkorjauksessa öljyiset jynssäykset). Kuurataan ensin käyttökelvottomaksi ja sitten heitetään polttojätteeseen. Siten fleecetilkutkin saavat olla vielä hyödyksi ilman, että siitä pesussa irtoaisi haitallisia mikromuoveja ympäristöön.

Ks. moppirättien postaus tästä.

Ja entäs seuraavaksi? Tulossa vielä tällä viikolla ihan uusi tilkkutyöidea hävikkiviikko-teemalla!

2 kommenttia:

  1. Ihania tilkkuideoita. Näin Tanskalaisen ohjelman, jossa vaatteita suunnitteleva nainen, ompelee paljon tilkkuja yhteen ja tekee niistä isoja kankaita. Sitten hän vaan piirtää ison kankaan päälle kaavoista viivat, leikkaa ja ompelee valmiita vaatteita. Siinä oli kyllä saumuri kovilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) aika upea idea tehdä jämistä kangasta! Melkein tahtois kokeilla, mut onneksi kuulostaa sen verran työläältä et ehken sittenkään.. ;)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.