tiistai 15. lokakuuta 2019

DIY: Kirja-aiheinen lahja.

Kirjallisuuden kanssa työskentelevä ystäväni täytti vuosia ja siitähän se idea sitten lähti: kirja-aiheinen lahja!

Pistin pakettiin useamman osan, joista yhtä lukuun ottamatta (pieni mindfulness-kirjanen) kaikki oli itse tehtyä.
Idea lähti exlibris-merkeistä (ks. myöhemmin niistä lisää) ja bongaamastani mindfulness-kirjasesta. Siihen pohjalle lähdin rakentamaan teemalahjaa.

Askartelin vanhan kirjan sivusta ja ruusukultaisesta kontaktimuovista kirjanmerkin. Vähän tussia päälle, kontaktointi ja tasseli koristeeksi. Kirjanmerkin lisäksi ompelin helpon ja kätevän kynätaskun korkkikankaasta (alla keinonahkaa vahvikkeena). Siinä on kuminauhaa ja se käy useimpien muistikirjojen ja vihkojen kanteen.
Sitten tein myös muistivihon. Siitä tuli aika hieno, korkkikontakti ja ruusukultainen kontakti ovat yhdistelmänä sekä luonnonläheinen että moderni.
Ks. ideaa ja mallia DIY-vihkoon esimerkiksi tästä postauksestani, jossa tein vanhasta muistikirjasta ohkaisia uusia muistivihkoja. Tähän vihkoon tosin en käyttänyt valmiita muistikirjan niteitä, vaan leikkasin ja taittelin paperit itse nipuiksi, jotka ompelin keskitaitteesta ja sitten selkämyksestä yhteen.
Ja ne exlibris-merkit!

Exlibris on siis kirjan ensiölehdelle liimattava kirjanomistajamerkki. Yleensä niissä on omistajalle kuuluvaa symboliikkaa, mutta minä käytin kuvana omistajaa itseään. Valitsin siis ystävästäni hyvän kuvan, muokkasin sitä ja tulostin tarra-arkille.

Eka tulostus meni vähän päin peetä. Tuli pieniä postimerkkejä, mutta toinen arkki oli jo hyvässä koossa. Tarra-arkeista taustapaperin irrottaminen tuottaa ärräpäitä, joten leikkasin isot tarrat niin, että ne saa helposti käyttöön. Pienet leikkasin sellaisenaan, ystävä saa päättää jaksaako käyttää.

Olen myös kerran aiemmin tehnyt pariskunnalle exlibris-merkit lahjaksi, ks. niistä postaus tästä.
Ja sitten, kun olin jo kaikki ideat pistänyt pakettiin, unohdin sen yhden idean: hiuspimpulapompula sentään! Rusettihiuslenkki piti tehdä, jotta "pysyy hiukset lukiessa poissa silmiltä".

Käyttämätön hiuslenkki ja polyesterikangasta, siitä tuli rusettihiuslenkki!

Tämä onnistuu myös ilman ompelukonetta, koska polyesterikankaan reunat voi sulattaa sytkärillä siistiksi.
Rusetin voi myös avata, jolloin nauhoja voi pitää myös vapaina hulmuamassa. Tai ne voi kietoa hiuslenkin ympärille. Tai vaikkapa letittää hiuspalmikkoon. Monta mahdollisuutta!
Hiuslenkki kun jäi paketista ulos, ompelin sille kirjansivusta oman taskun. Samaan henkeen käytin askarteluista jääviä korkki- ja kontakijämäpaloja korttiin. Se antoi jo kivasti viitettä mitä paketin sisällä on!

4 kommenttia:

 1. Kivasti koottu lahja ja varmasti mieluinen sellainen! Korkkikontakti onkin mulle uusi tuttavuus, sitä pitää jostain löytää. Tykkään tehdä itse vihkoja ja tuosta tuli niin hieno, että pitää kyllä kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Korkkikontaktia olen nähnyt vain Oulun Kärkkäiseltä. Muualla ei vielä ole tullut vastaan.. :(

   Poista
 2. Aivan ihanan tyylikäs 😻

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.