tiistai 11. tammikuuta 2022

Lahjapankki 4/5: DIY-kynttilät (10 vinkkiä)

Yksi loppuvuoden (ja tämän vuoden?) hiteistä on kyllä ehdottomasti kaikki kynttiläjutut. Etenkin ne sellaiset ihanat kuplakynttilät. Mutta hienoista kuplamuoteista nyt viis, mennään perusasioiden äärelle. Osallistuin loppuvuonna paikallisen opiston kynttiläkurssille idealla, että saan kynttilöitä tehtyä myös lahjoiksi. Ja siellä vaikka osin oli hyvinkin tuttua ja turvallista hommaa (joskus jotain kynttilävaluhommia tehnyt), mutta opin kurssilla paljon uutta! Jaan nyt opitut vinkkini teille - kynttilöiden valaminen on todella helppoa!

Ks. lahjapankki-sarjan osa 1: Virkattu tuulihyrrä (+ ohje) / osa 2: DIY-hiusöljy / osa 3: Ommellut lahjat


Vinkki 1/10
Kynttilämassa

Kynttilöitä voi valmistaa monesta massasta: steariinista tai parafiinista tai niiden sekoituksesta (joka useimmiten on ilmeisesti avain onnistumiseen), mutta niiden lisäksi on myös kasviperäisiä massoja kuten soija- tai kookosvahoja. Massaa voi värjätä kynttiläväreillä tai poltettujen kynttilöiden rippeillä kuten kuvissa.

Jos haluaa panostaa eettisiin vaihtoehtoihin niin silloin valitse oliiviöljypohjainen massa (steariini tai valmis kynttilämassasekoitus) palmuöljypohjaisen massan sijaan.

Ja jos haluaa panostaa huoneen sisäilmaan (fakta: kynttilät päästävät ilmaan pienhiukkasia ja kaasumaisia yhdisteitä, jotka ovat terveydelle haitallisia ja vastaavat yllättävän nopeasti passiivista tupakointia), valitse parafiinikynttilän sijaan soija- tai mehiläisvaha tai vaihtoehtoisesti aito steariinikynttilä. Valmiskynttilöistä valitse joutsenmerkillä varustettu kynttilä. Se on tae hajuttomuudesta ja tiukoista vaatimuksista nokipäästölle sekä ympäristölle ja terveydelle haitallisille kemikaaleille (Lähde: Hengitysliitto). Toinen hyvä syy välttää parafiinikynttilöitä: parafiini ei ole uusiutuva raaka-aine.

Vinkki 2/10
Soijavahakynttilät

Vielä lisää soijavahakynttilöistä. Itselle nämä olivat massana uusi tuttavuus. Ihastuin! Soijavahakynttilät ovat nopea valmistaa. Soijavaha sulaa alhaisemassa asteessa kuin muut massat. Soijavaha myös jähmettyy nopeammin. Ei tarvinnut paljoa odottaa, kun kirkas massa jo alkoi vaihtamaan väriään.

Ja koska ne ovat ekologisempia! Ne eivät siis päästä yhtä paljon myrkkyjä huoneilmaan (ks. vinkki 1/10) ja ne voi valaa suoraan kuumuutta kestävään astiaan* eli ihan vaikka kahvikuppiin. Kun steariini jättää kynttilökippoon tahmeat tuhrut, soijavahan saa kokonaan pois. Rippeet voi tiskata lämpimällä vedellä pois ja koska soijavaha on biohajoavaa, voi rippeet kierrättää biojätteisiin (TAI mitä parempi: kerätä talteen ja valaa osaksi uutta kynttilämassaa). Odotan innolla, että joskus saan nämä itämaiskoristeiset mustat kupit johonkin muuhun käyttöön.

* HUOM! Ei kuitenkaan siihen kuuluisaan pilttipurkkiin tai mihinkään minkä yläreunat kaartuvat sisäänpäin.

Vinkki 3/10
Vanhoista kynttilöistä uutta

Kaikki jämäkynttilät ja -palat voi valaa uudeksi. Näin tehtiin myös kynttiläkurssilla - mikä oli ihanaa, että kierrätys oli kurssilla hyvin vahvasti mukana eikä kaikkia valettu vain uusista materiaaleista!

Pähkinänkuoressa homma menee näin: pilko kynttilät - mitä pienemmäksi, sitä nopeammin sulavat. Älä käytä kokkiveitseä*. Sulata vesihauteessa (ks. vinkki 8/10) tai vanhassa kattilassa*. Kun massa on täysin sulaa(ja mahdolliset roskat on poistettu), massan voi vielä värjätä tarvittaessa ja sitten sen voi valaa muottiin, jossa on valmiina sydänlanka (ks. seuraavat vinkit). Älä koske muottiin, ennen kuin massa on kunnolla jäähtynyt (aika tunneista vuorokauteen riippuen muotin koosta).

* Älä käytä kynttilävaluissa ruoanlaitossa käytettäviä tarvikkeita. Kynttilämassa on sellaista, jonka jälkeen esim. kattila ei sovellu enää kokkaamiseen!

Vinkki 4/10
Kierrätys muotit

Mikä vain kuumaa kestävä käy muotiksi! Kurssilla oli muun muassa hautakynttilän muovikuoria (kurssin ope oli ihan luvalla käynyt poimimassa kynttiläroskia hautuumaalta, vähänkö hienoa!), maitotölkkejä, kertakäyttöisiä kuohuviinilaseja (joita voi käyttää muottina uudelleenkin) ja kaikenlaisia muovikippoja. Itse valoin yhden kynttilän myös ison limupullon pohjaan (kuvassa oikealla), siitä tuli ihan kuin kukka (ks. alempaa valmis kuva; huomaa myös värin muuttuminen massan jähmettymisen myötä; punaisesta pinkkiin)!

Vinkki 5/10
Sydänlangat

Hyvin palavaan kynttilään on pari sääntöä: kuiva muotti ja oikean paksuinen sydänlanka, joka on kynttilän keskellä, napakasti suorassa. Sydänlankoja on ns. metallipohjallisia, jotka vain asetetaan muottiin ja sitten on leikattavaa sydänlankaa, joka pitää pujottaa muotin pohjasta läpi, sitoa ja teipata paikoilleen (erityisesti pohjan reiästä ettei tule vuotoja!). Sydänlanka kannattaa teippailla esim. grillitikun avulla niin se pysyy muotin keskellä.

Vinkki 6/10
Korjausvalut

Osaan massoista tuli niiden jähmettymisen jälkeen erikokoisia kuoppia. Tälle en nyt muista enää selitystä, mutta ainakin kurssin ope sanoi sitä ihan normaaliksi ilmiöksi. Ensin näyttää rumalta, mutta ei se haittaa, kynttilän päälle voi vielä kaataa kynttilämassaa, joka täyttää kuopat ja tasoittaa pinnan! Tästä opin siis sen, että kynttilämuottiin kannattaa jättää hiukan pelivaraa. Jos menee ihan täyteen, ei korjausvalua voi tehdä.

Vinkki 7/10
Muotista poistaminen

Kun massa on kovettunut, on aika poistaa muotti. Osa kynttilöistä valahti muotista kuin humpsista vaan, toisia sai taistella irti hiki hatussa kaikin mahdollisin työvälinein. Helpompia olivat hautakynttilät, niistä kun saksi kapenevan reunan pois, kynttilä valui muotista muutaman kerran pöytään kopauttamalla. Muottien poistamisessa auttoi myös kuumahkolla vedellä muotin pinnan "huuhtelu". Käytin kananmunankeitosta jäänyttä, vielä kuumahkoa vettä - että sekin tavallaan "uusiokäytössä". 

Kuvassa parhaiten irronnut muotti: eväänä ollut rahkapurkki. Tästä tuli myös sävyltään mun lempparikynttilä! Persikkainen kynttilä on steariini-parafiinikynttilä, jossa on mukana myös mehiläisvahaa.

Ja kaikista huonoin irronnut muotti: kauramaitotölkki, ei jatkoon. Massaa oli valunut pohjan taitoksiin ja koko alaosa piti vuolla puukolla irti.

Vinkki 8/10
Pienet kynttilävalut

Jos et halua hankkia vanhaa kattilaa (esim. kierrätyskeskuksesta) kynttilävaluhommiin, tee kuten minä ja sulata massat lasipurkissa! Pese purkki ja pistä kattilan pohjalle vähän vettä. Purkki kattilaan ja eikun sulattelemaan. Tässä vain pitää olla tarkka: älä päästä vettä haihtumaan kokonaan ja älä missään nimessä päästä kynttilämassaa liedelle tai kattilan veteen.

Tein näin, kun tein osaan korjausvalun vasta kotona. Massaa ei tarvinnut paljoa, joten suolakurkkupurkki oli sopiva. Leikkasin purkin täyteen vanhoja valkoisia kynttiläjämiä ja kaadoin sulanneen massan kynttilöiden päälle viimeisteleväksi kerrokseksi (ks. kuva alla). Kuuman purkin nostamisen ja kaatamisen kanssa saa olla varovainen. Jos patakinnas on purkin kanssa liian kömpelö, käytä moninkertaista keittiöliinaa (kostuttaminen antaa pitoa).

Tässä onnistuneimpia kynttilöitä! Kynttiläjalassa* on suosikkini "rahkapurkkikynttilä" ja muut ovat hautakynttilöihin valettuja. Keltaisissa on ihana, vahva sävy! Ne aion ottaa kyllä keväällä esille.

Keltaiset ja harmaat ovat kierrätysmatskuista eri vahakynttilöistä, mintun värinen ja punaiset ovat taas steariini-parafiinisekoitusta. Päälle ei todellakaan erota kynttilämassan materiaalia!

*Ks. kierrätetty kynttiläanjalka (yläosa vanhasta enkelikellosta!)

Tässä erikosempia kynttilöitä: kuohuviinilasin jalkaan valettu kartio (sydänlanka vielä kuvassa massan peitossa, se pitää viilata pois ennen polttamista!), maito- ja kermapurkkiin valetut (vähän epäonnistuneet, koska kulmistaan vähän vinoja) kynttilät ja - tuo kukka! Se on limupullon pohjaan valettu (ks. vinkki 4/10), eikö olekin hieno! Epäilen, että tuohon olisi saattanut tarvita paksumman sydänlangan kukan halkaisijaan nähden, mutta sen näkee vasta kukkaa polttaessa (vai raskiikohan tuota edes polttaa?).

Tässä vielä* kuva soijavahakynttilöistä. Valkoiset värjäämätöntä massaa (jotenkin ihanan "kermaista") ja violetti on kynttilävärinapeilla värjättyä. Aika soma sävy. Se oli ensin tosi tumma ja syvä, mutta haaleni mukavan hailakaksi massan jähmettymisen myötä.

* Hah, "vielä" - ihan kuin tätä postausta tarvitsisi yhtään pidemmäksi venyttää - vielä kaksi vinkkiä jäljellä!

Vinkki 9/10
Mehiläisvahakynttilät

Ja jos vahoilla valaminen ei ole yhtään sun juttusi, kokeile mehiläisvahalevyjä! Niitä voi leikata ja rullata - sydänlanka vain alkuun ja levy rullalle. Levy "sulaa" sen verran käsissä, että muovautuu mukavasti. Näiden tekeminen oli mukavaa hommaa. Näiden teko sopii myös lapsille, koska kynttilän tekoon ei tarvitse kuumia kattiloita ja kuumia massoja.

Vinkki 10/10
Hittinä marmoroidut kynttilät

Ensin tuli kierrekynttilät (ks. kuinka itse niissä epäonnistuin, haha!), sitten tuli marmomointi. 

Nämä marmorikynttilät vilahtivatkin edellisessä postauksessa, mutta kerrataas vielä: marmoroin valkoiset kynttilät ilman vahakyniä, ihan vain suoraan kynttilänliekin avulla. Kynttilä savuttaa ja sulattaa pintaan marmorimaisen koristepinnan. Näistä lahjaksi menneistä kynttilöistä tuli aika kivat!


+ Extravinkki!
Ruusutuikut

Jos uskaltaa, kynttilämassalla voi myös leikkiä ja sitä voi muovailla ennen kuin se jähmettyy!

Inspiroiduin kynttiläkurssista sen verran, että kokeilin kotona tällaisia ruusutuikkuja (myöskin menivät lahjaksi), joita joskus vuonna peruna näin jossain. Hämärään muistikuvaan perustuen testailin mitenkäs ruusut voisikaan tehdä! Nämä ovat ihan ilman muottia tehdyt. Näistä tuli tosi suloiset kaikessa kolmiulotteisuudessaan. Harmi vain, että toinen kynttilöistä menetti isoimmat terälehtensä (sulautuivat massaan), mutta etualan ruusu on oikein oiva kynttilä. 

Haluaisitteko näistä erillisen ohjeen?

Olin pitkään paljon kynttilöitä polttava ihminen. Sitten pitkään ei-yhtään-kynttilöitä-ihminen. Nyt voisin olla taas vähän kynttilöihin kaatuva. Ainakin DIY-kynttilöiden ihminen.

Tunnelmallista viikkoa!

2 kommenttia:

  1. Koitos kivoista vinkeistä!
    Joo, ruusutuikkujen ohje olis kiva!
    Tarkoitus olis vihdoin käyttää pari vuotta kerätyt kynttilänjämät, joten menis kyllä testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Ruusutuikkujen ohje tulossa, on ollut sen verran kiireinen viikko, että se vähän itseään odotuttelee :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.