torstai 16. kesäkuuta 2022

DIY: Sateensuoja pyöränpenkille

Jes, sataa vettä! Näin pääsee harvoin sanomaan, mutta tänään sen sanoin! Ompelin nimittäin tässä hetki (vai hetki, tuntuu lähinnä ikuisuudelta, koska odottavan aika on aina pitkä) pyöränpenkille sateensuojan ja kas, kun ei sitten tullut taivaalta pisaraakaan, jotta olisi saanut uuden suojan edes testikäyttöön.

Kunnes tänään onkin ollut sitten kunnon sadepäivä - jes, suoja penkin päälle ja menoksi!

Ennen homma näytti tältä. Käytin ihan mita vain muovipusseja ja sekös vähän riipasi tämän kierrättäjän mieltä. Kun ei ne kestä. Kun ei ne pysy, tuulikin voi viedä. Kun ne syllää johonkin taskuun ja kas, vettä muhii sitten taitteiden välissä. Ja ei edes näytä kivalta.

Ei hyvä, ei lainkaan hyvä.

Ja kun tarpeeksi kauan muhi ajatus niin vihdoin sen toteutin: sateensuoja kierrätysmateriaalein!

DIY: Sateensuoja pyöränpenkille

Tarvitset: rikkoontuneen sateenvarjon (tai muuta vastaavaa, ohutta ja vettä hyvin sietävää kangasta), kuminauhaa ja jonkinlainen stoppari - nämä löytyivät minulta omasta takaa, stoppari jostain purettuna ja pyöreä kuminauha vanhojen tuulihousujen lahkeista (2 kpl, päät yhdistettynä = tarpeeksi pitkä suojalle)

Tee näin:
1. Kopioi tai printtaa postauksen lopusta oleva kaava (kaava sisältää saumanvarat!). Leikkaa sateenvarjon yhdestä lohkosta penkkiosa ja 2-3:stä lohkosta 10 x 90 cm suikale eli leikkaa paloja ja yhdistä päät, kunnes saat tarpeeksi pitkän suikaleen.
2. Ompele suikale penkkiosan ympärille.
3. Taita suikaleen reuna niin, että reunaan jää samalla kuminauhalle käänne. Jätä käänteeseen taakse keskelle pieni aukko. 
4. Pujota kuminauha stoppariin ja nauhakujaan - valmista! (Lisää tahtoessasi kuminauhaan stopparista riippuen helmi tai tee solmu, jotta kuminauha ei sujahda ns. kokonaan stoppariin. Itse tämän skippasin, koska kuminauha on aika pitkä ja stoppari jämäkkä.)

Valehtelisin, jos väittäisin, että pisaraakaan ei tule läpi. Eihän sateenvarjon kangas ole sataprosenttisen vedenkestävä. Kosteutta voi silti tulla läpi, mutta ei samalla tavalla kuin jos vaikka ihan omin pöksyin märälle penkille istuisi.

Testikäytössä suoja tuntui hyvältä, ei ainakaan ollut nihkeä istua. Kun suojan laittoi kaatosateessa märän penkin päälle, niin sanotusti ohivuotoja tuli niin et peffaus kyllä sai osumaa, mutta kun suojan laittoi pyyhityn penkin päälle, pöksyt pysyivät kuivana. 

Suurin ero oli siinä, että tässä suojassa reunaa on tarpeeksi, jotta penkin alta ei solahda vettä samaan tahtiin kuin muovipussin kanssa sompailessa. Reunaa on tarpeeksi, jotta penkin alta ei solahda vettä samaan tahtiin kuin muovipussin kanssa sompailessa - mikä on minulle just se tärkeä juttu, koska penkkini on juuri sellainen, että kuivannäköisenkin jostain sen alta tursahtaa aina litra vettä. Plus tämä suoja kuivuu supernopeasti, muovipussi taas superhitaasti.

Leikkuujämäsuikaleesta tein myös pienen säilytyspussukan suojalle. Siihen otin myös sulkimeksi sateenvarjon tarranauhapalat - kierrätystä se on pienikin kierrätys!

Tältä säilytyspussukka näyttää. Tein siihen läpän ja alakulmat, ei siis ole litteä tasku. Tähän on helppo sulloa suoja, menee tosi pieneen myttyyn! Ja viikatahan ei tarvitse, sinne vain kuin solahtaa ja tarranauhaläppä kiinni.

Lataa penkinsuojan kaava tästä! Älä kopioi kuvaa, vaan klikkaa alla olevaa linkkiä. Se vie Dropboxiin, josta voit sen tallettaa ja tulostaa (2 cm laatikko apuna mikäli printterisi ei onnistu kerralla oikein tulostamaan oikeassa koossa). Jos sinulla ei ole tulostinta, voit piirtää kaavan A4:lle kaavaan merkittyjen mittojen avulla. Kaava on vain yksityiseen käyttöön, ei jaettavaksi eikä kaupalliseen tarkoitukseen.

Lataa PDF-kaava tästä.

Katso myös nämä: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.