torstai 30. heinäkuuta 2015

Näin purat sateenvarjon.

Sateenvarjo, satikka. Se, joka pelastaa sateelta, mutta myös se, joka pettää ja hajoaa juuri silloin, kun ei saisi. Kevät- ja kesäsateiden jälkeen ja uusia syyssademyrskyjä odotellessa, on aika tehdä pelastussuunnitelmia: mitä tehdä kaikille niille tuleville rikkoontuneille sateenvarjoille?

Älä heitä rikkoontunutta sateenvarjoa roskiin (älä varsinkaan maahan kuten liian moni ihminen tekee!), vaan vie se kotiin, pura osiin ja hyödynnä sateenvarjon nylonkangas. Se on ohutta ja kestävää, sitä helppo työstää ja ommella mihin vain missä tarvitsee kosteuden sietokykyä.

Näin sen teet, purat sateenvarjon parissa minuutissa helposti ja vaivatta:
1. Irroita kangas sateenvarjon rungosta. Joissakin sateenvarjoissa on metalli-, muovi- tai puutupet ns. varjon ruotojen päissä. Taivuta ruotoa ja vedä tupit pois paikoiltaan. Leikkaa tai ratko tupet pois riippuen niiden kiinnityksestä. Useimmat pienet varjot ovat vain ompelein kiinni ruotojen päissä. Ne on vielä nopeampi purkaa.
2. Leikkaa varjo irti keskiöstään. Leikkaa reunaa myöten niin keskelle tulee mahdollisimman pieni reikä.
3. Kun varjo on irroitettu rungosta, pese tarvittaessa kangas. (Itse olen pessyt ihan muun pyykin mukana neljässäkympissä ja miksikään ei ole mennyt.) Hävitä runko. Tarvittaessa pura rungon erim materiaalit pois, esimerkiki poista mahdolliset puu- tai muoviosat kädensijasta, keskiön tupesta tai avausmekanismista. Halvoista satikoista tämä tapahtuu vähän käsiväkivaltaa käyttämällä, laadukkaammista irroittamiseen voi tarvita suurempaa voimaa ja työkaluja. Kierrätä osat oikein, esimerkiksi metalliset ruodot voi laittaa metallinkeräykseen.
Ja mitäpä satikan nylonkankaasta sitten voi tehdä? Ihan mitä vain! Esimerkiksi minä olen ommellut varjosta mm. koiralle sadetakin, suojatöppöset ja päällystänyt varjolla valjaat. Miehelle olen tehnyt pyöräilyyn (se on himopyöräilijä) sadesuojat kengille. Seuraavaksi aion tehdä tästä hopeasta varjosta jotain itselle käyttöön!

Ps. ei ollut tämä edes minun varjo. Joku oli iskenyt sen puskaan. Sinne meinasi hautautua, mutta hopea pilkahti silmään, joten dyykkasin varjon kainaloon ja toin kotiin. Onpahan ympäristössä edes yksi luontoon heitetty varjo taas vähemmän.

EDIT // Ks. tästä postauksesta mitä varjosta ompelin!

8 kommenttia:

 1. Kiitokset vinkistä, tätä olenkin miettinyt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) purkaminen on helpompaa kuin etukäteen olisi voinut ajatella :)

   Poista
 2. Roska päivässä! :) Tuon ruodon voi käyttää vielä vaikkapa näin: http://hative.com/creative-old-umbrella-repurpose-ideas/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisi toki, kiitos linkkivinkistä :) harmi vain, että tämän satikan ruodot olivat ihan lukittuneina (varjo ei siis enää auennut), ei siitä olisi saanut kyllä mitään vastaavia kattokruunuja tm :D

   Poista
 3. Kiitos vierailustas blogissani.
  Enpa ole tullutkaan ajatelleeksi uusiokäyttöä. Yleensä säästän vain pieniä metalliosia atc-korttejani varten.
  Jopa shipsipussin reuna on kaunista kortin koristeena.
  Kiitos Krisse upeasta idealinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa pohtia uusiokäyttöä ihan laajemmastikin myös korttimateriaaleiden lisäksi! :)

   Poista
 4. tänks, tästä saattaa hyvinkin olla hyötyä.

  VastaaPoista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.