keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Häähumua osa 2: hääkimppu.

Kun ystäväni puhui aiemmin hääsuunnitelmistaan, kertoi hän haluavansa säilytettävän hääkimpun. Inspiroiduin heti ajatuksesta ja tarjouduin ystäväni kestokimpun tekijäksi (vaikka sellaista en ollut ennen tehnyt). Ilokseni hän otti tarjouksen vastaan!
(Ks. myös aikaisempi postaus samaisen morsiamen hääkengistä, jotka sain hänelle myös maalata.)
Lähtötilanne ideointiin ja suunnitelmaan olivat morsiamen ostamat (Ebaysta tai hääkirppikseltä?) vaahtoruusut (engl. foam roses) - jotka on kaiketi aika yleisiä juurikin kestokimpuissa. Ruusut ovat melko aidon näköisiä, kevyitä ja varrestaan taipuvia.
Ja näin ruusuja muokkasin: purin kerroksia (olivat kevyesti liimalla kasattuja), lisäsin valkoisesta sukkahoususta ja rautalangasta tehtyjä lisäterälehtiä, lisäsin kerrosten väliin pitsiä, päällystin kuorittuja styrox-nuppuja..
Lisäsin myös vaahtolevystä tehtyjä rullattuja kukkia ja kahdenlaisia tekolehtiä sekä harvakseltaan nuppu-kukkien päälle muovikristalleja. Keräsin kaikki kukat kimpuksi ja yhdistin varret ensin teippaamalla, sitten päällystämällä kankaalla. Viimeistelin pitsillä ja nauhakoristeilla. Peitin kimpun alapuolen pitsillä ja muovikuvulla sekä auki avatulla ruusulla.
Lopputulos oli mieluinen niin morsiamelle kuin tekijällekin. Kokonaisuus oli hyvä ja kierrätysmateriaalien hyödyntäminen oli plussaa. Myös koosta tuli hyvä, etenkin kun morsian on pieni ja siro, suurehko kimppu olisi ollut helposti liian massiivinen.
Kimpun teosta jäi ylimääräisiä kukkia. Niistä tein kukkavieheet sulhaselle, bestmanille ja morsiamen isälle. Morsiamen äidille oli rintakukka (hakaneulalla), kaasolle rannekukka (kuminauhalenksulla) ja morsiamen kaksoissiskolle hiuskukka (pinnillä).
Tässä sulhasen kukkaviehe lähikuvassa. Poistin ruususta uloimmat terälehdet ja yhdistin kukan muovilehteen, sukkahousu-terälehteen ja palaan tyllihöystettä. Varren päällystin pitsillä ja koristelin rusetilla. Takana on hakaneula kiinnitykseen.
Jos suunnittelet oman kestokimpun ja/tai kukkavieheen tekemistä, tässä pari vinkkiä:

- Suunnittele etukäteen kimpun koko sekä muoto ja laske palkonko kukkia kimppuun tarvitset. Kukkien väliin jää yllättävän paljon rakoja ja jotta kimpusta tulee "täyteläinen", on aukot täytettävä pienemmillä kukilla tai koristeilla.
- Huomioi kimpun materiaalit. Esim. paperikukat pitäisi lakata, jotta kestävät mahdollista kosteutta.
- Varmista, että kokonaisuuden paino ei nouse liian suureksi. Kevyttä kantaa kädessä sirommin.
- Kokeile ensin millä saat rakennettua kimpun niin, että osat myös pysyvät kasassa. Esim. vaahtoruusujen pinnalle yleisliima kuivuu todella hitaasti. Joidenkin päälle voi pujottaa esim. kumilenksuja kuivumisen ajaksi pitämään asia paikoillaan. Kukkien läpi pystyy myös käsin ompelemaan muutamia pistoja varmennukseksi. Jotkin materiaalit tarttuvat parhaiten kuumaliimalla, mutta liiman kanssa saa olla varovainen, ettei kuumaliimatippoja jää näkyviin.
- Vaahtoruusuja voi myös maalata. (Kokeilin maalaamista, mutta toivottu harmaan sävy näytti pohjavärillä likaiselta, joten maalatut ruusut eivät tähän kimppuun päätyneet.) Jos tahdot kokeilla maalaamista, valitse pehmeä sivellin ja ruusuihin sopiva tehosteväri akryylimaalina - se ei kuivuttuaan leviä ja sotke vaatteita. Akryylimaalia voi ohentaa vedellä niin sen saa levitettyä terälehdille sulavammin.
- Tarkista kukkavieheessä kiinnityksen paikka. Kokeile missä asennossa esim. hakaneulan on oltava, että kukka pysyy halutussa asennossa. Valitse mahdollisimman ohutneulainen hakaneula ettei tule turhia reikiä pukuun.
Ja kyllä, morsian oli niin kaunis! Tuo mekko..!! Se istui kuin valettu ja sopi kantajalleen niin upeasti, että ei olisi kyllä millään arvannut, että kyseessä on käytetty mekko. Eikä vain kerran käytetty vaan jopa kahdesti! Ei olisi päällepäin voinut arvata, että jo kolmas morsian juhli mekossa. Ihanaa ekologisuutta. Hääpari valitsi kierrätyksen myös esim. koristeiden osalta - mahtavaa!
Ja niin mainittakoon vielä, että morsian tahtoi pitää kimpun itsellään. Hääkimpun heittoa varten oli oma kimppu vaahtokarkeista! Kyllä, vaahtokarkeista! Se oli kyllä kimppu, jonka jokainen olisi halunut napata itselleen!

15 kommenttia:

 1. Kimppu on hurjan kaunis niin kuin morsiankin. Oot kyllä niin talentti ☆

  VastaaPoista
 2. Ihana idea, ei ole tullut mieleenkään:)

  VastaaPoista
 3. Tuossa morsiusparin kuvassa ruusut näyttävät ihan oikeilta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minusta näyttivät melkoisen oikeilta :) morsian valitsi hyvin nuo vaahtokukkaset pohjakukiksi! :)

   Poista
 4. Millä vaahtoruusuja voi värjätä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokonaan värjäämisestä en tiedä. Maalamista kokeilin ainoastaan akryylimaalilla, vinkkejä siihen löytyykin tekstistä :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.