lauantai 25. heinäkuuta 2015

Kesäisiä kierrätysvinkkejä osa 2/2

Muutamia kierrätysvinkkejä loppukesään, osa 2. Otsikolla "Parveke pirteäksi". Vinkit ovat lähtöisin lehtijutustani Kalevassa.
Ks. myös ensimmäisen osan vinkit aiheilla "Kätevää rannalle" ja "Kesäpäivän iloksi".
1) Ompele vaatteeksi kelpaamattomista jämäkankaista parvekkeelle tyynyjä ja kukkaruukun suojuksia. Kokeile erilaisia kuoseja ja muotoja. Tyynyn sisuksen voi vuorata tai täyttää kokonaan pehmeillä muovikasseilla, jolloin sisus kestää paremmin kosteutta.

Inspiraation kaktus-tyynyyn sain täältä.
2) Kuluneesta lakanasta (tai mistä vain kierrätettävästä puuvillasta) voi repiä suikaleita isoiksi tasselikoristeiksi.

Tasseli-koristenauhan tein jo viime vuonna. Kaksi kesää se on somistanut parvekkeen tylsiä lasituksen alaisia seinämiä. Tasselit tuovat vähän väriä ja häivytystä. Talveksi nauha on ollut erittäin helppo kiepasta rullalle säilöön (ensin hyvin kuivatteuna, jos kankaassa on ollut purkaessa kosteutta).
3) Vanhasta kehyksestä tai taulusta voi tehdä liitutaulun. Mustan liitumaalin voi sävyttää mieleisekseen akryylimaalilla.

Maalasin vihreäksi sävytetyllä liitumaalilla myös itse puukehyksen - siihenkin voi siis piirtää liidulla! Laitimmainen kukkaruukun suojus on vanhasta tilkusta. Ruukussa on muuten ananaksen töyhtö istutettuna! Hienosti sen istutin ja ohjeita noudatin ja sitten se tietenkään ei kestänyt parvekkeen paahdetta (kuvassa oli jo kituisen kuivahkona..) ja joutui biojätteisiin. Pitää ostaa uusi ananas ja ottaa töyhtön kanssa revanssi! Katsoin ohjeet ananaksen istuttamiseen täältä.
Osa kuvista: R. Lillemägi.
Ja sitten aasinsiltana pilkahduksia viime kesän parvekkeen kokonaisuudesta. Osa kuvista ja ideoista näkyy myös Itte tein ja kierrätin -kirjassani. Etenkin tuo toteemi-sivupöytäni. Voisiko nopeasti katsottuna arvata, että se on tehty vanhoista muovikulhoista ja -ruukuista? Pöytä on edelleen parvekkeella käytössä ja syksyn tullen aion siirtää sen käyttöön sisätiloihin.
Ks. pöydän ohjeista lisää kirjasta.
Kestokäytössä parvekkeella ovat myös vanhemmiltani kulkeutuneet tasot: kukkapöytä ja pieni pyöreä pleksipöytä. Päällystin kummatkin viime vuonna kuvioidulla sisustuskontaktilla.
Myös nojatuolit ovat kierrätetty. En osanut tähän asuntoon muuttaessa päättää millaiset parvekekalusteet tahtoisin, joten päätin etten satsaa kalusteisiin ennen kuin tiedän, että ne tulevat jäädäkseen. Päädyin viime kesänä väliaikaisesti kahteen kierrätyskeskuksesta ostettuun nojatuoliin, joille ompelin jonkinmoiset huput suojaksi. Syksystä kevääseen nojatuolit olivat makuuhuoneessa ja nyt taas kesän ne ovat olleet parvekkeella. Eivät varmasti loputtomiin kestä ulkokäyttöä, mutta toistaiseksi ei ole ilmennyt kosteudesta aiheutuvia seurauksia. Ja se on hyvä sillä tuoleissa on niin hyvä lokoilla! Meillä ei tarvitse istua missään pönötyspenkeissä, vaan saa kunnolla lösähtää ja rentoutua, se on parasta se.
Loppuun vielä viime vuoden huppukankaan jämäpaloista tehdyt ja tekstiilitussatut tyynyt: robotti ja koira. Alla tämän kesän tyynypari: kaktus ja ananas. Tuo ananaskangas on ihanan iloinen! Sekin on tervetullut sisälle säiden viilentyessä.

6 kommenttia:

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.