perjantai 12. elokuuta 2022

Laita laukut paloiksi osa 2

Muistaako joku hyvämuistinen (ehkä asiasta inspiroitunut) viime vuodelta postaukseni "Laita laukut paloiksi"? No "heti perään" tulee sille jatko-osa!

Ykkösosassa sanoin mitä (no eli laukut paloiksi), miksi (koska ovat muuten about roskaa) ja miten (sakset käteen vaan). Että tämä nyt teille muistutukseksi ja inspiraatioksi: vanhat laukut, joita ei voi enää käyttää, korjata tai muuten sellaisenaan mihinkään saada käyttöön, kannattaa leikellä paloiksi. Niistä saa mitä erilaisempia osia uusiokäyttöön!

Ks. osa 1: Laita laukut paloiksi - katso postauksesta vinkit osien purkuun ja käyttöön!

Tässä inspiraatioksi kolme laukkua, joille nyt sanoin hyvästit.

Tämä punainen OIS:n laukku yritti löytää uutta käyttäjää kirppispöydässäkin ihan pilkkahintaan, mutta käsiin jäi laukku. Kun ei kelleen kelvannut (ja syy löytyy alta) niin ei jäljelle jäänyt muuta kuin laukun purku.

Tässä laukun ongelma: kuoriutuminen.

Tilanne ei vielä ollut paha eikä sitä kyllä äkkiseltään huomannut, mutta autas armias jos kynnellä tai millään kovalla (tai pehmeälläkään) vähän laukun pintaa suhasit niin sekös mureni hitusiksi. Tosi ärsyttävää, että joskus keinonahka vain pettää pintansa.

Leikkelin, ratkoin ja ruuvasin. 

Paljon meni murentuvaa nahkaa roskiin, mutta pienet palat siitä jäi silti vielä uusiokäyttöön. Ainakin nuo tuntuivat pitävän (vielä) kutinsa. Valkoinen nahka oli läpässä vahvike, se menee vielä toivottavasti joskus vaikkapa keinonahkakorumateriaaliksi. 

Lisäksi laukusta jäi käteen vuoresta puuvillakangastilkkuja (eivät kuvassa), ehjä rannehihna, kolme ehjää vetoketjua, pois ruuvailtu solki läpästä ja sivusaumoista kaksi paksua metallirengasta.

Toinen uhri oli kaaaauuuuaaan aikaa sitten kirppikseltä tyyliin eurolla ostettu käsilaukku. Tämä oli paljon käytössä, kunnes se sairastui (ai häh? Miten niin sairastui? Ks. alta lisää!) ja laukku jäi vähän murheenkryyniksi. Ehjä olkahihnakin karkasi jo aikoja sitten muun laukun hihnaksi.

Totta se on, laukkukin voi sairastua psoriakseen. 

Sanon näitä tämmöisiä loputtomasti pinnastaan hilseileviä laukkuja joskus psoriasislaukuiksi. Tämä oli päältä hyvä, ei se päältä hilseillyt. Mutta pinnan alla kyti kutina ja laukku sisältä varisi käsiin, laukun sisälle ja kaikkeen mikä oli laukun sisällä. Eli ihan menetetty peli oli tämä laukku, käyttökelvoton.

Jonkin verran laukusta sai nahkapaloja nahkatilkkulaatikkoon. Paljon oli hilseilevää mikä ei kelpaa harmillisesti mihinkään. Sisällä oli myös pahvia (kuten tuossa keskellä näkyy kartonkikerros), joten ei tullut tukikappaleista uusiokäytettävää matskua.

Magneettilukko, pienet d-renkaat, läpän koristemetalliosa (liekö koskaan tulee käytettyä tuota, mutta never know!) ja kokonainen korttitaskulärpäke laukun sisältä. Tuo oli laukussa hauska osa, sen oli laukun keskellä sivutaskussa ja sen saattoi siitä nostaa vähän ylemmäs, mutta sitä ei saanut kokonaan vedettyä taskusta ulos. Vähän kuin lompakko laukun sisällä!

Kolmas purku-uhri oli tämä taannoinen suosikki-arkilaukkuni.

Kauan se sai odottaa purkuaan. En edes muista milloin tuo oli viimeksi käytössä? Olikohan silloin vielä edes epidemiaa otsikoissa? Laukku alkoi kuitenkin pettää liitoksistaan. Oli pohjassa rakoa ja murtumaa, kyljessä jos mitä jälkeä ja naarmua, hihnoissa kulumaa ja vetoketjussa ratkeamaa. Kovasti yritin laukkua korjaillakin kunnes korjailutkaan eivät enää pitäneet tikkejä paikoillaan vaan alkoi keinonahka niiden ympärillä loitota.

Oli aika päästää irti lempparilaukusta ja ottaa sakset käteen.

Tässä tosin vaihdoin ruuvimeisseliin, koska hihat olivatkin laukussa ruuveilla!

Ja sen sijaan tästä laukusta sai about kaiken talteen. Tukikappaleet, keinonahat, vuorikankaan, vetskarit, hihnat, d-renkaat.. monessa on jälkeä ja muuta, mutta moni osa on muuhun käytettynä vielä käyttökelpoinen. 

Nyt sitten varmaan pitää kohta lähteä laukkukaupoille eli kirppikselle etsimään, josko löytyisi joku vielä käyttökelpoinen, uusi lempparilaukku. Alkaa laukut loppua, kun kaikki kohtaavat yksi toisensa jälkeen joko kirpparin tai sakset. Tai ehkä pitäisi koota kierrätysosista uusi laukku? Siinäpä olisi projekti!

4 kommenttia:

 1. Olipas kiva postaus. Sinulla on kierrätys todella hallussa myös käytännön tasolla.

  VastaaPoista
 2. Olen myös suolistanut rikkinäisiä laukkuja. Niistä saa myös hyviä, pieniä nahanpaloja mineilyharrastukseeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, et oot! :) kaikki pienikin sopii kyllä johonkin uusiokäyttöön :)

   Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.