maanantai 16. toukokuuta 2016

Ihanat albumit.

Yksi uusimmista kirjahyllyjen uutuuksista on Minna Enqvistin askartelukirja skräppäykseen.
Ihanat albumit -kirja opastaa skräppäyksen perusteisiin, materiaaleihin, väreihin ja työvälineisiin. Reippaasti yli 120-sivuinen kirja lupaa antaa esimerkeillään ideoita niin aloittelevallekin kuin varmasti myös kokeneemmalle skräppäilijälle.
Kirjassa on sekä tietoa tekniikoista ja työvälineistä että myös kymmenittäin tekijän malleja. Esimerkit osoittavat ettei ole olemassa oikeita tai vääriä tapoja työstää kuvia. Tavoitteena on luoda jokaisesta kuvasta omanlaisensa uniikki kokonaisuus.
Kokonaisuudella on Minnan mukaan neljä eri elementtiä: kuva (tai muu lappu kuten kortti tai lippu), otsikko, tarina ja koristeet. Näistä elementeistä Minna on tehnyt ja valikoinut kirjaan upean skaalan erilaisia mallitöitä. Erityisesti ilahduttaa, että malleja on kuvattu myös lähempää. Pienimmät yksityiskohdat ja hieno kerroksellisuus jäisivät muuten huomaamatta.
Kirja ei ole vain työvaiheiden esittelyä, se on myös kuva kuvalta pieni ikkuna tekijänsä elämään. Mallitöissä on mukana ihanalla tavalla henkilökohtaisuutta; rakkautta ja seikkailua, arkea ja oikeaa elämää.
"Elämäni paras päivä" Elmo 6v - se päivä oli perheen retki Linnanmäelle.
Minna sanoo, että kuvaa katsoessa palaa paremmin hetken muistoihin. Niimpä, olen samaa mieltä. Yhtä kuvaa katsoessa voi myös muistaa paljon sellaisia asioita, joita ei muuten muistaisi. Yksi kuva voi kertoa paljon tekijälleen jo työstövaiheessa. Kuvien käsitteleminen voivat tuottaa mitä mullistavimpia tunneskaaloja.

Skräppäyksen avulla voi myös prosessoida erilaisia kokemuksia ja tunteita ikävästä haikeuteen ja rakkaudesta nostalgiaan. Yksityiskohdilla voi vahvistaa mieleen tulleita ajatuksia tai muistoja, eikä niiden tarvitse edes avautua ulkopuoliselle katsojalle. Skräppäys ei siis ole vain luomisen iloa ja itsensä toteuttamista, se voi olla myös paljon muuta!
Yksi hauskimmista yksityiskohdista - kiinnitin huomioni tuohon hauskaan kameraan heti ensimmäiseltä vilkaisulta!
Ihanat albumit -kirja ei ole vain opas skräppäykseen, mielestäni se toimii myös inspiraationa esimerkiksi onnittelukorttien askarteluun. Tekniikoita voi hyödyntää myös muualla, vaikka taidekollaasien tai muistikirjojen yhteydessä. 
Kirjasta inspiroituneen innostuin myös itse kokeilemaan skräppäystä muutaman korttimaisen sivun verran. Olen aika paljon tehnyt kollaaseja ja leikekirjoja, joten ajattelin, että Go with the flow -ajatuksella kokonaisuuksien työstäminen olisi ihanan rentouttavaa. Ja sitä se todella oli.

Jos sinä et ole kokeillut skräppäystä, suosittelen nyt kokeilemaan. Mahtavaa puuhaa vaikka tulevan kesän sadepäiville. Ihanat albumit - kirja on jo itsessään yhtä inspiroivaa väriterapiaa!

Ihanat albumit - Skräppää muistot talteen (2016, Atena Kustannus Oy)

Ks. lisätietoja kirjasta: Atenan sivuilla.  Tutustu kirjaan myös kirjailijan omassa Ku ite tekee -blogissa.

Kirja saatu arvostelukappaleena. Yhteistyössä Atena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.