maanantai 7. kesäkuuta 2021

Fiksaa sun kesäkengät - 10 vinkkiä

Help! Mayday! SOS.

Se tunne, kun kaikki sun lempparikesäkengät on hajoamassa. Sandaalit, tennarit, ballerinat ja mitä näitä nyt on. Kaikki kengät. Maksoi niistä kympin tai satasen, aina ne hajoaa. Kävin jo etsimässäkin uusia kenkiä, mutten löytänyt mieleisiä. Mennäänkö kohta paljain jaloin? 

Mietin, että jos kerran on korjailtu niin vaatteita että koruja niin mikseipä myös kenkiä?

Ks. mm. Korjaa sun vaatteet 10 vinkkiä / Fiksaa sun korut - helpot vinkit

1/10 Fiksaa sun kesäkengät

Tärkein vinkki: Vie kengät suutarille. Hyödynnä osaavaa tekijää. Edullisetkin kengät voi hyvin huoltaa suutarilla. Se on pieni maksu siitä, että hyvät kengät saavat lisäaikaa. Suutari vaihtaa kuluneet korkolaput ja liimaa irronneet kannat. Tiesitkö, että suutari voi myös venyttää liian tiukkoja (nahka)kenkiä? 

Mutta - mitä tekohengitystä kengille voisi tehdä ihan itse?

Tässä DIY-fiksausvinkkejä kesäkengille:

2/10 Fiksaa sun kesäkengät

Voi itku, tässä esimerkiksi ihan mun suosikkikenkäpari. Ostin halvalla marketista ja ovat kestäneet yllättävän monta kesää. 

Ongelma: Kärjessä tikkaus revennyt ja sisäpohjalliset muussia. 

Ratkaisu: Ompelu ja uudet pohjalliset!

Kyllä oli taas hetki, kun hörähdin: miksi en heti tajunnut? Jos olisin ehtinyt löytää kaupoilta mieleiset uudet kengät, nämä olisivat jo matkalla kohti kaatopaikkaa. Mutta oman elämänsä suutari keksii keinot.

Kärjen reiän korjaus: Paksua puuvillalankaa neulaan ja kärki ommellen kiinni. Terävä, pitkä neula menee hyvin keinonahan läpi. Alun lankasolmun ja päättelyn voi jättää sopivasti sauman alle piiloon.

Pohjalliset: Revi vanhat irti. Jos saat kokonaisena, käytä vanhaa kaavana uutta pohjallista leikatessa. 
Kustannus pohjallisten verran eli 3,5e ja ne ovat lähes tulkoon taas kuin uudet!

Oon ihan riemuissani, näillehän tuli kivasti lisää käyttöaikaa! Kärjen ompelufiksauskin on lähes huomaamaton. Jes, ei enää vaaraa, että varvas pukkaa kärjen läpi. Jes, ei enää läjässä olevaa pohjallista, joka murenee jalkapohjaan kiinni. JES JES. 
3/10 Fiksaa sun kesäkengät

Pohjallisista t oisiin. Nämä sitruunatennarit maalasin vuonna 2016 (ks. postaus) ja vielä ovat käytössä! Itse pohjat ovat jo kuluneet, mutta niille ei juuri voi mitään. Vielä kuitenkin ainakin yhden kesän kestävät - kunhan sisäpohjalliset fiksaa!

Ongelma: Karanneet sisäpohjalliset. Ratkaisu: Liimaa pohjalliset paikoilleen - yksinkertaista.

Liimoissa suosittelen vain joustavia liimoja. Tekstiili- tai kontaktiliima ovat hyviä valintoja. Käytä vain tarpeen mukaan eli mahdollisimman vähän. Käytä liimausta myös vain paikkoihin, joista liima ei pääse ihon kanssa kontaktiin. Et halua kuivunutta liimaa ihoa ärsyttämään.
4/10 Fiksaa sun kesäkengät

Miehen suosikkilenkkarit olivat kärjistä kuluneet. Voivotteli, kun ei voi käyttää muita kuin mustia sukkia -ettei sukka pilkistä reiästä läpi! Taas hörähdin. Hah, anna tänne ne kengät, kyllä mä kultsi ne korjaan!

Ongelma: Reiät kangaspintaisessa lenkkarissa. 

Ratkaisu: Ompele reiät umpeen! Suhtaudu kenkään kuin sukkaan ja parsi reikä umpeen. Jos langanväri ja reiän koko ovat just passelit, saa parsimisen melko huomaamattomaksi. Jos taas ei - päälle voi myös kirjoa. Olen nähnyt useita aika hienoja kirjottuja (esim. pieniä, värikkäitä kukkia!) tennareita Instagramissa!

5/10 Fiksaa sun kesäkengät

Usein käy näin: kärki saa osumaa ja se alkaa irvistämään. Siihen ei välttämättä tule varsinaista reikää, mutta irvistävä reikä ei näytä eikä tunnu kovin kivalta. Siihenkin on helppo ratkaisu.

Ongelma: Irvistävä kärki. 

Ratkaisu: Liimaa se! Itse oon paikannut kärjet pienellä määrällä kontaktiliimaa. Se on joustavaa ja hyvin kutinsa pitävää. Liimaa ja jätä klipsein tai pyykkipoikien avulla kuivumaan. Puristaminen on tärkeää, jotta ihan reuna liimautuu kiinni, muuten se voi revätä pian uudelleen.

Sitten muutama vanhempaa ideaa. Vanhakin on hyvä ja hyvien ideoiden kierrätys on sallittua:

6/10 Fiksaa sun kesäkengät

Jos kengissä ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta kaipaat piristystä, mene sieltä mistä aita on matalin: vaihda jotain mikä on helposti vaihdettavissa.

Ongelma: Tylsät / pysyvästi tahriintuneet / väärän pituiset kengännauhat. 

Ratkaisu: Vaihda kengännauhat. Osta uudet tai vielä parempi - tee ne itse. Leikkaa sopiva pituus valmista puuvillanauhaa tai ompele mistä vain joustamattomasta kankaasta uudet nauhat. 

Kuvassa oikealla satiininauhat. Ne oli aika kivat noissa kengissä ja hyvällä solmulla pysyivät hyvin kiinni liukkaasta materiaalista huolimatta.

7/10 Fiksaa sun kesäkengät

Tämä toimii kaikkiin remmillisiin kenkiin, ei vain korkokenkiin, mutta myös sandaaleihin.

Ongelma: Kannasta lipsuvat remmit. 

Ratkaisu: Jos remmin pituuden korjaamisella ei lipsuminen ja löpsyminen lopu, tee sopivasta joustamattomasta kankaasta (vaikka satiinista) nilkan eteen apuremmit! Ompele putki ja sen päihin kengän remmeille kujat. Mittaa huolellisesti apuremmin pituus, että se ei hierrä nilkkaa.

8/10 Fiksaa sun kesäkengät

Ongelma: Kärjestä ahtaat ballerinat.

Ratkaisu: Leikkaa mattoveitsellä kärkeen viilto ja liimaa "läppä" kärjestä alas. Koristele tahtoessasi. 

Tämä oli hassu, mutta toimiva fiksaus! Varpaille tuli tilaa ja röyhelökoristelun myötä ei edes voinut arvata, että alla oli pieni DIY-fiksaus. Käytin näitä fläpyttimiä pitkään, kunnes muista syistä menivät huonoksi.

9/10 Fiksaa sun kesäkengät

Nämä ovat tätä blogiakin vanhemmat sandaalit. Olivatkohan jo lukioikäisenä? Eli erittäin hyvin ovat palvelleet. Joskus päällystin kengät kukkasilla ja sen jälkeen mustalla nahalla (ks. postaus - tämä oli jo vuonna 2014!). Yllättävän pitkään pikaliimattu nahka pysyi repsomatta, mutta nyt sekin on haalistunut ja jotenkin kovettunut. Näille piti tehdä jo viime kesänä jotain, mutta en keksinyt uutta tapaa päällystää..

..mutta röyhelöistä se uusi idea lähti!

Leikkasin scuba-tilkuista rypytettäviä suikaleita. Scuba oli hyvä valinta, koska se on kevyttä ja se ei rispaannu). Liimasin suikaleet kontaktiliimalla kerroksittain ihan laidasta laitaan. Alin ja ylin suikale on loivempi, välissä on enemmän rypytystä muhkeutta tuomaan. Liimasin myös isoimmat röyhelöt "paikalleen", jotta eivät turhia liiku ja irvistele.
Ai, että näistähän tuli ihan söpöt!

Ja mitä parasta, nämä sandaalit ovat kuin unelma jalassa. En voi uskoa, että ovat olleet käytössä niin kauan. Harva kenkäpari selviää näin kauan. Vähän on toinen kärjestä kulunut, mutta muuten aivan buenot. Eivät hiosta, purista tai aiheuta rakkoja. Täydelliset kesäläpsyttimet. Ja nyt niissä on röyhelöitä!
10/10 Fiksaa sun kesäkengät

Ja jos ei suutarin tai oma apu kenkää korjaa, joutuu ne laittamaan roskiin. Mutta liian moni kenkäpari menee kaatopaikalle ihan sellaisenaan. Saisiko niistä jotain materiaalia uusiokäyttöön? Pienikin säästö on poissa kaatopaikalta.

Muutamia ideoita kenkien kierrätykseen:
- Ota kengännauhat ja pese pesupussissa puhtaaksi. Käytä toisissa kengissä tai missä vain missä tarvitset vahvaa narua sitomiseen.
- Leikkaa kengistä kaikki remmit ja koristeet talteen - erityisesti soljet ovat hyviä moneen käyttöön. 
- Saappaista saa vahvoja vetskareita, jos näkee ratkomisen vaivan. 
- Jotkut kengät kelpaavat myös betoniaskarteluihin. Kerran lahjoitin paikallisella roskalavalla korkeavartiset, vuotavat kumisaappaat betonimuotiksi. Eräs näinen haki saappaat ihan onnessaan.

Löytyikö uusia korjausvinkkejä? 
Jos sulla on joku vinkkivitonen, kommentoi ja kerro - kuulen mielelläni! 

4 kommenttia:

  1. Ihan huikeita ideoita! Nämä pitää jatkossa muistaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä postauksesta.
    Itsellä on vitosella kirpparilta varmaan vuosikymmen sitten ostetut punotut nahkaiset mokkasiinit. Joka kesä haluan niitä ehdottomasti käyttää ja se näkyy. Ensin venuivat ja suutari lisäsi kuminauhan jalan päälle, että pysyvät paremmin jalassa. Sisäpohjalliset on teipattu, mutta nyt ongelmana on kannoissa olevat isot reiät käytön myötä tallattuna. Tuttu suutari katseli kenkiä ja kieltäytyi korjaamasta. Hörähti huvittineena kun selitin kenkien olevan nahkaa. Silti kieltäytyi.
    Aion käyttää niitä vielä tämän kesän. Värillisellä plankilla saan ne hieman siistimmäksi joka kevät. (Muitakin kenkiä freesaan väriin sopivalla plankilla). Ovat ainakin olleet todella rakastetut ja käytetyt. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! :) jännä, tuota samaa suutarin hörähtelyä on ihan vasta usea maininnut! Onko suutareilla muka niin hommaa ettei tarvitse ottaa töitä vastaan vai miksihän kieltäytyvät.. hienoa, että fiksailet kenkiä. Kyllä aina pienellä korjauksella saa vanhoille kengille lisää käyttöaikaa :)

      Poista

Jo muumeissa opetettiin: Jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ole mieluummin hiljaa.